Jegyző a Polgármester ellen?
Közélet
2011. aug. 25.

<p><strong></strong>Az évértékelő lakossági fórumokon egyre többen kérdezik, hogy Esztergomban miért nem lehet normálisan ügyeket intézni. Az esztergomi Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat működése az ügyintézés terén is évek óta sok kritikát kap a városiaktól. Az észrevételek jelentős része jogos.</p>

A hivatali munkát hónapok óta kettős vezetés jellemzi, a polgármester irányítását a jegyző nem fogadja el, és nem hajlandó személyesen konzultálni sem velem. Ezt az ügyintézők és a dolgaikat intézni kívánó polgárok sínylik meg és ezért az ügyek gördülékeny továbbvitele sem biztosított. Ebben a légkörben nem szívesen dolgoznak az emberek és a Hivatalba betérők sok esetben üres szobákkal, valamint rosszkedvű tisztviselőkkel találkoznak. Ennél súlyosabb, hogy az évek óta álló ügyekben sem lehet hatékonyan előrelépni és a határidős feladatok sem kerülnek elvégzésre. A polgármester ez ügyben semmifajta lépést nem tud tenni, nem indíthat fegyelmit, hiszen a munkavállalók munkáltatói jogait a jegyző gyakorolja. Amikor dolgozik.

A jegyző munkájáról csak az a képviselő-testület mondhat véleményt, amely őt kinevezte. A fidesz-frakció azonban többszöri próbálkozásom ellenére sem hajlandó tárgyalni a jegyző összeférhetetlenségéről szóló, illetve alkalmasságával kapcsolatos előterjesztéseimet. Sajnos meg kell állapítanunk, hogy a magyar önkormányzati rendszerben a polgármester hatása a Polgármesteri Hivatalra, dolgozóira és az ügyek intézésére csak abban az esetben biztosított, amennyiben a Hivatalt vezető jegyző együttműködik vele, szakmai irányítását elfogadja, véleményét kikéri és a napi munkakapcsolat biztosított kettőjük között. Ahogy ez normálisan működő önkormányzatoknál szokás.

A Meggyes-csoport hónapok óta azzal próbálkozik, hogy az esztergomiak hivatali ügyeit szándékosan fékezze, a hivatali apparátus egy része pedig vagy az előző polgármester felé tévesen értelmezett lojalitásból, vagy egyszerűen félelemből sem a 30 napos ügyintézési határidőt, sem a válaszadási kötelezettséget nem tartja be. Egyes munkatársak mindezt azzal is tetézik, hogy mindezt a nemtelen, ártatlan polgárokat büntető magatartást megpróbálják hamis információk alapján a polgármester nyakába varrni.

Esztergomban jelenleg ez a helyzet, és ugyan egyszer már türelmet és megértést kértem a Hivatal nevében az állampolgároktól, most kénytelen vagyok újra megtenni. Felhívom ugyanakkor mindenki figyelmét, hogy miután a képviselő-testület gyakorolja a jogokat a jegyző felett, bármikor megszüntethetné ezt az állapotot, sőt maga a jegyző is belátva saját alkalmatlanságát lemondhatna, de úgy tűnik, hogy nem a település választópolgárainak az érdeke, hanem az én ellehetetlenítésem a cél.

 

Esztergom, 2011. augusztus 25.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)