Esztergomi Mátrix - „Két valóság létezik. Az egyik a mindennapi életünk, a másik az, ami mögötte van.”
2011. aug. 22.

<p>A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság múlt héten kézbesített jogerős ítéletei egyértelműen kimondják, hogy a helyi fidesz-frakció április 12-én, a polgármester és az ellenzéki képviselők nélkül megtartott munkaértekezletén született „határozatai” alkotmányellenesek és antidemokratikusak. Mindez jól mutatja az elmúlt 10 hónap döntéshozatali mechanizmusát, valamint az előző városvezetés és a volt polgármester törvényt semmibe vevő vezetési stílusát.</p>

Az augusztus 18-án megtartott képviselő-testületi ülésen Kálmán Sándor fideszes képviselő a frakció munkáját egyértelműen elítélő bírósági döntéseket úgy kommentálta, hogy nagyon örülnek ennek az ítéletnek, mert ez egyértelműen bebizonyította, hogy „(…)eddig nekünk volt igazunk(…)”. Számomra érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy egy jogállamban megválasztott képviselő hogyan értékelheti így azt a tevékenységet, amely szerint Esztergomban mindenkinek igaza van addig a pontig, amíg valamilyen „hivatalos” fórum ezt nem cáfolja meg. Ez azt jelentené, hogy addig, amíg a rendőrség nem állítja meg az ámokfutót, neki van igaza, és bárkit elgázolhat büntetlenül? Éppen ezért tartom aggályosnak az ugyanazon a munkaülésen elfogadott ún. reorganizációs rendeletet is, amely alapján a város intézményeit, iskoláit, óvodáit kellene átszervezni, és amelyre az adósságrendezési egyezség is épül.

A jelenlegi képviselő-testület etikai viszonyait jól jellemzi az is, hogy a legutóbbi testületi ülésről (augusztus 18.) kiadott fideszes sajtóközleményben egy olyan döntésről nyilatkozik a frakció vezetője, amelyről nem is tárgyalt a testület.  A Meggyes-csoport szavahihetősége ezek alapján egyértelműen megkérdőjelezhető, de ugyanezt az erkölcsi káoszt és jogszabályellenes működést erősíti tovább a jegyzővel kapcsolatban kiadott nyilatkozatuk is, amelyben burkoltan táppénzcsalásra szólítanak fel.

Továbbra is fenntartom, hogy sürgős kormányzati beavatkozás szükséges annak érdekében, hogy további súlyos károk ne történjenek Esztergomban.  A működésképtelenség megelőzése érdekében minél hamarabb a képviselő-testület feloszlatását kezdeményezem.

 

Esztergom, 2011. augusztus 22.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere