Széthúzás helyett - csak a város
2011. aug. 4.

<p><strong>Csak a város</strong> érdekében kellene végre a fideszes képviselőknek rájönniük arra, hogy nem húzható tovább, muszáj szóba állniuk a demokratikusan megválasztott polgármesterrel. Az augusztus 3-i kabinetülésen senki sem jelent meg a Fidesz-frakció képviseletében, ami azért felettébb furcsább, hiszen az előző testületi ülésen ők maguk kérték azt, hogy erre mindenképpen sor kerülhessen és leüljünk végre megbeszélni az együttműködés alapfeltételeit. Ezzel szemben a mai ülésen sürgősséggel akarják megszavazni a szerintük általam elkövetett állítólagos törvénytelenségeket. Úgy tűnik, hogy <strong>csak a város</strong> érdekében sem tudnak felül emelkedni azon az elképzelésükön, amit az előző városvezető plántált beléjük, miszerint a hatalom birtokosai továbbra is ők, és csak az eszközeik változtak. Ez természetesen azt jelentené, hogy folytatják az elmúlt 10 év diktatórikus vezetését. Hónapok óta itt lenne az idő a Nemzeti együttműködés szellemében új alapokra helyezni a képviseleti demokráciát Esztergomban.</p>

A csütörtöki testületi ülésen csak a város érdekében újra napirendre tűzöm a helyi tömegközlekedésről szóló pályázat kiírásának megszavazását, azért hogy törvényes feltétele legyen a helyi járat elindításának. Ugyancsak a város érdekét szolgálja, hogy ne csak a Strigonium Zrt., hanem mások is adhassanak be ajánlatot a városi piac üzemeltetésére meghívásos, vagy nyílt pályázattal, avagy közbeszerzési formában. A város érdekében az egyezőségeket kellene keresni, és nem a széthúzást szítani. Várható, hogy a testületi ülés ideje alatt a piaccal kapcsolatban demonstrációt szerveznek annak érdekében, hogy a városatyákat rádöbbentsék arra, hogy itt nem politikáról, hanem a városlakók életéről van szó, és csupán csak azt kérik, hogy a döntéshozatal előtt másoktól is kérjenek ajánlatot.

Csak a város érdekében itt lenne az ideje, hogy a november óta húzódó parkolási szerződés, illetve a Strigonium Zrt.-vel kötendő parkolási díjról szóló megállapodások elkészüljenek. Sajnálatos módon a Hivatalból az üggyel foglalkozó ügyintézőket eltávolították, sőt a jegyző kérésére sem készültek el időben sem a piaccal, sem a parkolással kapcsolatos előterjesztések. Ez a munkamorál tűrhetetlen. Vajon kinek az érdeke, hogy ne kerüljenek tárgyalásra ezek a napirendi pontok?

A kimutatások alapján, amelyeket a Strigonium Zrt. adott meg a parkolással kapcsolatban, meg kell állapítani, hogy az nem hoz jelentős bevételt az Önkormányzatnak. Elképzelhető, hogy érdemes lenne az ingyenes városközponti parkolásról határozatot hozni, és próbaképpen bevezetni. A belvárosban dolgozó kereskedők, kisvállalkozók számára előnyös lehet, akár 1 vagy 3 órás ingyenes időszak bevezetése is. Ha nem kimutatható ténylegesen az a nyereség, amiért érdemes fenntartani ezt a fizetős parkolási rendszert, akkor el kell gondolkodni annak megszüntetésén. A mélygarázsokkal kapcsolatban pedig tiszta vizet kell önteni a pohárba, - ezért egy ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását javaslom.

Csak a város érdekében éppen ideje lenne a kiegyezésnek. Ezúton is felszólítom a képviselő-testület 2/3-át adó helyi Fidesz-frakciót, a Meggyes-csoportot, hogy üljenek le tárgyalni és cselekedjenek a város érdekében. Kezdjenek el dolgozni, és hagyjanak fel az önös pártpolitikai érdekeikkel!

Esztergom, 2011. augusztus 4.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-Kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere