Csak a Város – eltiport együttműködés
2011. júl. 28.

<p><strong>Csak a város</strong> érdekében hívtam össze a július 26-i képviselő-testületi ülést, és csak a város érdekében ülésezünk július 28-án, csütörtökön is. Emlékeztetnék rá, hogy januárban olyan válságköltségvetés került elfogadásra, ami súlyosan érintette az itt élőket. A helyi Fidesz-frakció akkor többek között nem szavazott meg pénzt az útkátyúzásra, a zöldfelületek gondozására, a játszóterek karbantartására, ellenben jutott pénz az élményfürdő állagmegóvására és a magánvádas pereik továbbvitelére. Ezt az igazságtalan állapotot szerettem volna megszüntetni most kedden azzal, hogy egy olyan válságköltségvetés módosítást javasoltam, amely alapján legalább ezek a közösséget érzékenyen érintő és közterületek rendben tartását biztosító pénzügyi források rendelkezésre állnak majd. Természetesen ezek az összegek keretszámok, és felhasználásuk attól függ, hogy mennyit fordítunk a feladatokra. A frakció azonban gondolkozni sem volt hajlandó a javaslatomon.</p>

Az Európai Unió a játszóterek felülvizsgálatával, illetve karbantartásával kapcsolatban állandó kötelező feladatot ró az Önkormányzatokra. Ez azt jelenti, hogy még az újonnan épült és felújított játszótereinket is időről-időre felül kell vizsgálni, és a balesetveszélyt el kell hárítani. Miután gyermekeink élete a legfontosabb, erre a területre mindenképpen pénzt kell biztosítania a felelősségteljesen gondolkodó városatyáknak. Esztergomban azonban nem ez a helyzet, erre sem szántak pénzt a fideszesek.

A válságköltségvetés része lenne ugyancsak a katasztrófa helyzetekre való felkészülés, vagy a Havária keretben annak az önrésznek a biztosítása, amelyet az életveszélyessé váló löszfalak megerősítésére kellene fordítani, hiszen ezt az összeget még tavaly nyertük pályázaton. A Szent-Tamás hegy állagvédelme az egész városnak fontos, egy esetleges katasztrófa beláthatatlan károkat okozhat, de úgy tűnik, ez sem számít.

Még januárban figyelmeztettem a Képviselő-testületet, hogy kevés lesz az a keret, amit megszabtak a szociális segélyek részére, és hogy ezt mindenképpen biztosítanunk kell. Éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem került kedden megszavazásra a szociális segélyek keretének növelése sem. Sok családnak a mindennapi megélhetése függ ettől, de ez mintha eltörpülne az frakció politikai céljai mellett.

Nem hatotta meg a „tízeket” kedden az sem, hogy önkormányzati intézményeink további biztonságos működéséhez pénzösszegeket kell átcsoportosítani, amelyek az egész évi fenntartásra szolgálnának. Mint később kiderült, ezt azért nem tették meg, mert az alkotmányellenes reorganizáció végrehajtását, intézmény-összevonásokat akarnak még szeptember elseje előtt megtenni. Az aggályaim a következők ezzel kapcsolatban: április 12-én tartotta a Fidesz-frakció azt a munkaértekezletet, amelyet ők maguk hívtak össze, ellenzéki képviselők és a polgármester nélkül. Ezt az értekezletet a függetlenként feltüntetett, ám a Fidesz-frakcióban ülő Petróczi Gyula vezette le, majd az ott hozott határozatokat, rendeleteket alá is írta, és ezt a jegyző ki is hirdette.

Egy ilyen, a Kormányhivatal által alkotmányellenesnek kimondott és antidemokratikusan meghozott döntést a jegyző nem jegyezhetett volna ellen, illetve a határozatoknak, rendeleteknek a végrehajtása - miután a megalkotás körülményei alkotmányellenesek voltak - nem is léphetne életbe, hiszen ezeket semmisnek kell tekinteni. Ehhez mindenképpen ragaszkodom, hiszen a törvényességet csak úgy lehet biztosítani, ha legalább a képviseleti demokrácia alapjait tiszteletben tartják a képviselők.

A helyi tömegközlekedés biztosítását egy új közszolgálati pályázat kiírásával lehetne orvosolni, azonban ennek a törvényes megszavazására sem voltak hajlandóak a testület fideszes tagjai.

Mindebből azt a tanulságot kell levonnom, hogy a Meggyes-csoport továbbra sem a város érdekeit, hanem saját kicsinyes pártpolitikai érdekeit helyezi előtérbe.  Bár a frakciót most csak a háttérből irányítja Meggyes Tamás, azonban Steindl Balázs, és a mellette megszólaló fideszes képviselők hangneme, hozzáállása, erőpolitikája ugyanazt a hatalomgyakorlási stílust mutatja, ami ellen október 3-án a választók felemelték a szavukat és egy új polgármestert, új stílust, programot kívántak előtérbe helyezni.

Összességében megállapítható, hogy az én viselkedésem nem befolyásolja azt, hogy a kétharmaddal továbbra is ők diktáljanak. Ezért most azon kell elgondolkoznunk, hogy milyen alternatív eszközeink vannak arra, hogy végre béke legyen a városban.

Az együttműködés, mint kifejezés kiüresedett, a helyi Fidesz-frakció részéről ez kizárólag önmagukra vonatkozik, azonban ennek eredményeképpen minden döntésükért egyedül kell, hogy vállalják a felelősséget.

 

Esztergom, 2011. július 28.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere