Csak a város - A költségvetés módosításáról
2011. júl. 22.

<p>Az elmúlt időszakban Esztergom működésében komoly gondot jelentett, hogy a januárban a<strong> Fidesz-frakció által megszavazott féléves válságköltségvetésben</strong> más fontos tételek mellett nem szerepeltek  a közterületek fenntartására fordítandó összegek sem. Így például nem jutott egyetlen egy forint sem a játszóterek karbantartására, a zöldfelületek gondozására, valamint az útkátyúzásra. Többször elmondtam az elmúlt hónapokban, hogy az adósságrendezési eljárás alatt lett volna lehetőség a finanszírozásra, hiszen ezek az Önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé tartoznak, de az eljárás végét látva mindenképen szükség van arra, hogy a város életének mindennapjait jobbá tegyük.</p>

A jövő keddi rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását a város érdekében kezdeményeztem. A napirendre vett előterjesztések azok, amelyek a város mindennapi életét jelentősen meghatározzák. Az adósságrendezési eljárás lezárásával új fejezetet nyithatunk az együttműködés területén is. A „Csak a város” címszó alatt megjelenő írásokban a napirendi pontok fontosságáról, szükségességéről szólok. A keddi testületi ülésnek nagy a tétje, mert itt dől el, hogy a 2/3-os Fidesz többség nem csak szóban, hanem tettekben is hajlandó-e együttműködni. A szigorú napirend betartása és az együttműködési szándék kinyilvánítása utat nyithat egy konstruktív, hosszú távú, építő munkához.

Az elmúlt időszakban Esztergom működésében komoly gondot jelentett, hogy a januárban a Fidesz-frakció által megszavazott féléves válságköltségvetésben más fontos tételek mellett nem szerepeltek  a közterületek fenntartására fordítandó összegek sem. Így például nem jutott egyetlen egy forint sem a játszóterek karbantartására, a zöldfelületek gondozására, valamint az útkátyúzásra. Többször elmondtam az elmúlt hónapokban, hogy az adósságrendezési eljárás alatt lett volna lehetőség a finanszírozásra, hiszen ezek az Önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé tartoznak, de az eljárás végét látva mindenképen szükség van arra, hogy a város életének mindennapjait jobbá tegyük. A költségvetés módosítása részben a féléves zárás miatt szükséges, részben pedig azért, hogy az eddig politikai célból kihagyott tételek betervezésre kerüljenek. Nem elhanyagolható az sem, hogy az intézmények egész évi működéséhez szükséges még pénzeszközök átcsoportosítása, melynek alapját az oktatási bizottság által már tárgyalt intézményi költségvetések adják. A különböző fejezetek közötti átcsoportosításhoz is testületi döntés szükséges, ez elsősorban a szociális segélyek kifizethetőségét, a közvilágításhoz szükséges pénzeszközök biztosítását, valamint a közterületek karbantartását érinti.

A jövő keddi rendkívüli képviselő-testületi ülésen a váltságköltségvetés módosításával Esztergom város lakossága tovább már nem büntethető. Remélem, az elmúlt hónapokban ezt minden képviselő megértette, és a szavazógomb megnyomásakor azokra gondolnak majd, akik tavaly október 3-án nekik előlegezték meg a bizalmat.

Esztergom, 2011. július 22.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere