Csak a város - Az önkormányzati gazdasági társaságokról
2011. júl. 21.

<p><strong>Az önkormányzati cégekkel</strong> kapcsolatban a képviselő testület többségét adó Fidesz-frakció hetek óta azt állítja, hogy azok 2010. évi beszámolóinak képviselő-testületi elfogadása nem történt meg a törvényben előírt határidőig, azaz május 31-ig, ezért engem terhel a felelősség, hogy ezek működését felfüggeszthetik. A július 26-i rendkívüli testületi ülés napirendjére most felvételre került az önkormányzati gazdasági társaságok éves beszámolóinak elfogadása. Az előkészítés során azonban kiderült, hogy egyes cégeknél még felügyelő bizottsági tagok sincsenek megválasztva, illetve hogy a felügyelő bizottságok határidőre nem teljesítették feladatukat.</p>

A jövő keddi rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását a város érdekében kezdeményeztem. A napirendre vett előterjesztések azok, amelyek a város mindennapi életét jelentősen meghatározzák. Az adósságrendezési eljárás lezárásával új fejezetet nyithatunk az együttműködés területén is. A „Csak a város” címszó alatt megjelenő írásokban a napirendi pontok fontosságáról, szükségességéről szólok. A keddi testületi ülésnek nagy a tétje, mert itt dől el, hogy a 2/3-os Fidesz többség nem csak szóban, hanem tettekben is hajlandó-e együttműködni. A szigorú napirend betartása és az együttműködési szándék kinyilvánítása utat nyithat egy konstruktív, hosszú távú, építő munkához.

Az Eszköz Kft. felügyelő bizottsága június 3-án tartotta csak meg ülését, amelyen elfogadásra került ugyan a cég beszámolója, de a törvényi határidőn túl. Ebben az esetben például érthetetlen a frakció véleménye, miszerint a polgármester a felelős a város cégeinek tönkremeneteléért. Érdekes módon a Regia Civitas Kft. beszámolóját sem tudta elfogadni a felügyelő bizottság, miután a társaság könyvvizsgálója nem auditálta azt. Kiderült továbbá, hogy nincs felügyelő bizottsága a Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft-nek; az Egomgarázs Kft.-nek pedig a Strigonium Zrt. felmondta a számviteli-könyvelési szolgáltatást, ezért a beszámolók elkészítése is kétségessé vált.

Az Aquasziget Kft. esetében a felügyelő bizottság elnöke Meggyes Tamás lett, ők május 31-én tartották meg ülésüket. Miután a 2009. évi CXXII. törvény a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről kötelező jelleggel előírja felügyelőbizottság létrehozását, és a 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról úgy fogalmaz, hogy ahol felügyelő bizottság működik ott a számviteli törvény szerinti beszámolóról a gazdasági társaság legfőbb szerve a taggyűlés, közgyűlés csak a felügyelő bizottság írásos jelentésének birtokában határozhat.  Kérdezem én, hogyan lett volna erre lehetőség május 31-én, hogy ha a cégek felügyelő bizottságai nem teljesítették időben feladatukat? A helyi Fidesz-frakcióról most újra bebizonyosodott, hogy sajtóközleményeikben megfogalmazott állításaik kizárólag politikai célokat szolgálnak.

Esztergom, 2011. július 20.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere