Csak a város - Az alkotmányellenes szemétdíj-rendeletről
2011. júl. 19.

<p><strong>A szemétszállítási díj </strong><strong>fizetése</strong> Esztergom életében évek óta húzódó probléma. Több évvel ezelőtt a város előző vezetése törvényellenes szemétdíj-rendeletet alkotott, melynek értelmében a díjat egy főre számítják, így nem a tényleges szeméttermelés arányában fizetnek az esztergomiak.</p>

A jövő keddi rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását a város érdekében kezdeményeztem. A napirendre vett előterjesztések azok, amelyek a város mindennapi életét jelentősen meghatározzák. Az adósságrendezési eljárás lezárásával új fejezetet nyithatunk az együttműködés területén is. A „Csak a város” címszó alatt megjelenő írásokban a napirendi pontok fontosságáról, szükségességéről szólok. A keddi testületi ülésnek nagy a tétje, mert itt dől el, hogy a 2/3-os Fidesz többség nem csak szóban, hanem tettekben is hajlandó-e együttműködni. A szigorú napirend betartása és az együttműködési szándék kinyilvánítása utat nyithat egy konstruktív, hosszú távú, építő munkához.

A szemétszállítási díj fizetése Esztergom életében évek óta húzódó probléma. Több évvel ezelőtt a város előző vezetése törvényellenes szemétdíj-rendeletet alkotott, melynek értelmében a díjat egy főre számítják, így nem a tényleges szeméttermelés arányában fizetnek az esztergomiak. Mind az európai, mind a magyarországi környezetvédelmi irányelvek azt fogalmazzák meg, hogy az embereket arra ösztönözzük, környezetünket védve minél kevesebb szemetet termeljünk, ezért a szemétdíjat a ténylegesen termelt szemét mennyiségének arányában határozzák meg.

Esztergomban évek óta alkotmányellenesen fizetnek az itt lakók a szemét elszállításáért, hiszen az önkormányzat még 2004-ben elfogadott rendelete ezt a háztartásban élők számától teszi függővé. Bár az előző időszakban könnyebbséget jelentett, hogy az önkormányzat kedvezményt biztosított az időseknek és a több gyermekes családoknak, azonban ez a lehetőség megszűnt. Jelenleg a kimutatások szerint Esztergomban a legmagasabb a szemétdíj az országban. Az elmúlt 10 hónapban számos kísérlet történt annak érdekében, hogy ezt a Kormányhivatal által is törvénysértőnek kimondott rendeletet a képviselő-testület megváltoztassa. Eddig azonban a Fidesz-frakció ezt megakadályozta.

A július 26-ra összehívott rendkívüli testületi ülésen lehetőség nyílik arra, hogy az általam többször beterjesztett szemétrendeletet újratárgyaljuk, és az idevonatkozó jogszabályoknak megfelelően módosítsuk. Ennek alapján a fizetés a szemét mennyisége alapján történne, ami arra ösztönzi a városlakókat, hogy a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást támogassák. A fideszes többségű képviselő-testület jövő kedden alkalmat kap arra, hogy az eddig meg nem tett feladatát most teljesítse és alapjaiban módosítsa alkotmányellenes rendeletét. Javaslatom szerint az új díjtáblázat 2011. augusztus 1-től érvénybe léphet, és ezzel megszűnhet a több éve tartó törvénysértés.

 

Esztergom, 2011. július 19.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere