„Csak a város” - A helyi tömegközlekedésről
2011. júl. 18.

<p><em>A jövő keddi rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását a város érdekében kezdeményeztem. A napirendre vett előterjesztések azok, amelyek a város mindennapi életét jelentősen meghatározzák. Az adósságrendezési eljárás lezárásával új fejezetet nyithatunk az együttműködés területén is. A „Csak a város” címszó alatt megjelenő írásokban a napirendi pontok fontosságáról, szükségességéről szólok. A keddi testületi ülésnek nagy a tétje, mert itt dől el, hogy a 2/3-os Fidesz többség nem csak szóban, hanem tettekben is hajlandó-e együttműködni. A szigorú napirend betartása és az együttműködési szándék kinyilvánítása utat nyithat egy konstruktív, hosszú távú, építő munkához. </em></p>

A helyi tömegközlekedés leállítását az előző városvezetés kifizetetlen számlái, valamint a tavaly ilyenkor kiírt közszolgáltatási pályázat eredménytelenné nyilvánítása okozta. A 3 év alatt felhalmozott 112 millió forintos követelést az adósságrendezési eljárás keretén belül kezeli az önkormányzat. A helyi járat újraindításához azonban a jogszabályoknak megfelelő közszolgáltatási pályázat kiírása szükséges. A Kormányhivatal által alkotmányellenesnek minősített április 12-i fideszes munkaértekezleten ugyan hoztak már egy határozatot a „Tízek”, azonban ennek polgármesteri aláírásával egy későbbi bírósági ítélet miatt nagyobb károkozás történne, ezért az ügy újratárgyalását kezdeményezem. Figyelembe véve, hogy az idősek, a lakótelepen élők, munkába járók és szeptembertől az iskolás gyermekek számára fontos a helyi tömegközlekedés biztosítása, ezért lehetőséget kívánok adni a képviselőknek, hogy törvényes úton hozzák meg döntésüket.

A helyi járatos buszokkal kapcsolatos előterjesztésem tartalmát tekintve megegyezik a testületi többség már jóváhagyott akaratával, melynek külön érdekessége hogy szóról-szóra azonos az általam 2011. március 17-én már előterjesztett, ám akkor a Fidesz-frakció által nem tárgyalt munkaanyaggal. Amennyiben a képviselő-testület döntését 2011. július 26-án meghozza, akkor körülbelül 3 hónap múlva érvényes közszolgáltatási szerződéssel lehet biztosítani a városrészek közötti tömegközlekedést.

Az átmeneti időszakra a Városfejlesztési bizottság bevonásával és a Vértes Volánnal megállapodás születhet. A nyári leállítás alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a közel 10 éves helyi buszközlekedés menetrendje és útvonalterve korrekcióra szorul. Ezúton kérem a civil szervezeteket és városlakókat, hogy javaslataikat tegyék meg és jutassák el a tetenyi.eva@esztergom.hu e-mail címre.

 

Esztergom, 2011. július 18.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere