Szerecsenmosdatás Esztergomban
2011. júl. 14.

<p><strong> </strong>A július 14-i, zárt képviselő-testületi ülésen a fideszes képviselők a polgármester javaslata ellenére  sem vállalták a név szerinti szavazást az Esztergom sorsát 30 évre meghatározó banki ajánlatokkal kapcsolatban. Így a város két legnagyobb hitelezője, akár az összes többi, 100 százalékos kielégítést kap.</p>
<p> </p>

Az egyezségi tárgyalások lefolytatása során mód és lehetőség nyílt volna arra, hogy a város sokkal kedvezőbb feltételek mellett állapodhasson meg hitelezőivel, azonban ez nem így történt. A Meggyes Tamás vezette előző önkormányzat halmozta fel ezt az adósságot, tehát neki azt kellett bizonyítania, hogy nem is volt szükség az adósságrendezésre, és ezért eleve 100 százalékos kielégítést ajánlott fel a hitelezői csoportoknak. A folyó eljárás lényege ezzel szemben éppen az, hogy a bajba jutott önkormányzatok minél hamarabb visszanyerjék fizetőképességüket, és ennek érdekében alkut kössenek a kifizetések biztos teljesítésére. Esztergomban 30 éves adósrabszolgaságot vállalt a fideszes többség, bár ezen a sorsdöntő ülésen az előző városvezető és a pénzügyi bizottság elnöke, - akik az Adósságrendezési bizottságnak is tagjai - nem jelentek meg. Nehéz szembesülni az elmúlt időszak felelőtlen gazdálkodásával és a város 25 milliárdos adósságával. Meggyes Tamás és Steindl Balázs elmenekült a felelősség elől?

Ráadásul a képviselő-testület folytatta alkotmányellenes működését. Zoltai Dániel fideszes képviselő a reorganizációs terv módosítását kérte, annak ellenére, hogy a törvényességért felelős köztisztviselő figyelmeztette a testületet, hogy a rendelet módosítását az adósságrendezési bizottságnak tárgyalni kellett volna. Hiába. A képviselő az ülésen foglalta írásba a módosítását annak az alkotmányellenesen hozott rendeletnek, melyről a Kormányhivatal is megállapította a rendeletalkotás szabálytalanságát. A jogászok szerint ilyen jogszabály semmisnek tekintendő, tehát ennek módosítása sem lehetséges. A polgármester tiltakozása jeléül kikapcsolta a szavazás előtt a szavazógépét, hiszen éppen ez a magatartás vezetett ahhoz, hogy az alkotmányellenesen működő testület munkájához nem kíván tovább asszisztálni.

 

Esztergom, 2011. július 14.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere