Esztergom helyi járat megszűnése
Környezetünk
2011. jún. 24.

<p>Helyközi járatokkal utazhatnak Esztergom városában az autóbusszal közlekedők. A helyi közösségi közlekedés július 3-án üzemzáráskor megszűnik. A Vértes Volán Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal olyan megoldást dolgozott ki, amely a továbbiakban helyközi buszokkal biztosítja a városon belüli eljutást.</p>

Mint azt Németh Tamás vezérigazgató elmondta, a város hosszan elnyúló szerkezete miatt a helyi utazások nagy jelentőséggel bírnak. Eddig a naponta 500 távolsági, helyközi és elővárosi járaton felül 200 helyi és néhány szerződéses járat szállította az utasokat. A menetrend átalakításával teljes egészében nem pótolható a helyi közlekedés, de az alapellátás biztosított. A közlekedési szakemberek olyan menetrendet alakítottak ki, amely járatbővítésekkel, betérőkkel biztosítja az utazási lehetőséget.

A változásokról, valamint a július 4-én, hétfőn üzemkezdettől érvényes menetrendről az utasok széleskörű tájékoztatást kapnak. A Vértes Volán Zrt. saját informális csatornáin kívül az írott és elektronikus médiumok híradásai is segítik a tájékozódást. Ezen kívül június 27-től július 1-éig minden nap diákok terjesztik a város közterületein az új menetrendi tájékoztatókat. Az összesen ötezer példányban készült füzet egyébként a pályaudvaron is díjtalanul átvehető.

Németh Tamás elmondta: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támasztott igény volt, hogy a helyi közlekedés megszűnése után is minél inkább megfeleljen a társaság az utazóközönség elvárásainak. Az új menetrend bevezetése, a helyközi járatok átszervezése eszerint történik. Előny az utazóközönség számára, hogy a helyközi közlekedés többféle és nagyobb mértékű kedvezményt biztosít. A nyugdíjasoknak bérlet nem váltható, de kedvezmény igénybe vehető a jegy vásárlásakor. A tanulók számára magasabb a kedvezmény bérlet vásárlásakor, és az engedmény ugyancsak megilleti őket a jegyváltáskor is. A nagycsaládosok is utazási kedvezményben részesülnek. A helyközi járatokon az utazás távolságával arányosan kell menetdíjat fizetni.

A helyi járatokra megváltott menetjegyek és bérletek július 4-étől a helyközi járatokon nem érvényesek. Az utazásra fel nem használt helyi menetjegyek 2011. augusztus 31-ig visszaválthatók az esztergomi autóbusz-állomás elővételi pénztárában.


Esztergom közlekedéséről, a változásokról

A helyközi járatok négy irányból futnak be Esztergomba.

  • Észak felől 11-es úton (Visegrád, Dömös, Pilismarót irányából)
    Az itt közlekedő járatok a rendelkezésre álló kapacitásokkal ellátják a forgalmat.
  • Nyugat felől (Tát, Tokod, Lábatlan, Süttő irányban)
    Az itt közlekedő járatok átveszik a kieső 1-es helyi vonal szerepét a Munkaügyi kirendeltség és az azt magába foglaló lakótelep kiszolgálásában.
  • Keleti irány (Esztergom-Dobogókő vonal).
    A 9-es járatok megszűnésével Esztergom és Pilisszentlélek között további járatpárokat állít forgalomba a vállalat.
  • Déli irányban a közlekedésére kitüntetett figyelmet kell fordítani, mert a város földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Esztergom közúti közlekedésének 80 százaléka (beleértve az egyéni és a közösségi közlekedést is) ebben az irányban bonyolódik. A déli irányból beérkező helyközi járatok áthaladnak Dorogon és Kertvároson. Itt jelentős járatbővítésekkel biztosítja a szolgáltató az eljutást.


A menetrend módosítása során több betérő, kerülő szolgálja a helyközi járatok útvonalától távol eső városrészek kiszolgálását, de előfordulhat, hogy bizonyos megállók kiesnek a forgalomból, így többet kell gyalogolniuk az utasoknak.

Az elővárosi vonal fejlesztésekor reggel és délután a vonattal közlekedők vasútállomásra/-ról eljutását is figyelembe vették a szakemberek. Ennek leginkább a főváros felé irányuló forgalomnál van szerepe.

A helyi közlekedést 8 autóbusz végezte. Az új menetrenddel ezek közül 3 jármű marad forgalomban. A helyközi menetrendi korrekcióval ebben az évben közel 76 ezer km teljesítménynövekedéssel számol a társaság.

Előzmények

A Vértes Volán Zrt. az utóbbi négy esztendőben évente meghosszabbított szerződéssel látta el közszolgáltatási feladatait, melyre minden évben pályázatot írt ki a város. A volán társaság folyamatosan alkalmazkodott a változó körülményekhez, így többszöri határidő-módosítással teljesítette a helyi járati a szerződésben rögzített feladatokat.
A szolgáltatás további sorsáról, egy esetleges újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de vagy az érdemi döntésre, vagy már a téma tárgyalására sem került sor.
A jelenleg is folyó adósságrendezési eljárásban befogadták ugyan a szolgáltató tartozását, de ennek megfizetése továbbra is bizonytalan. A közszolgáltatói szerződést 2011. április 4-én felmondta a szolgáltató. A helyi közösségi közlekedés július 3-án üzemzárásig működik.

A Vértes Volán Zrt. szerint a megoldás az lenne, ha pályázatot írna ki a város a helyi közlekedés ellátására, és olyan szolgáltatást alakítana ki annak nyertesével, amely a lakosok számára megbízható utazási lehetőséget, az önkormányzatnak pedig vállalható anyagi feltételeket jelentene.

Mindaddig azonban a július 4-én bevezetett menetrend működik Esztergomban.

 

Frissítés (jún. 27.)

A helyközi járatok 2011. július 4-től érvényes kibővített menetrendje az alábbi:

 

8503 Esztergom - Pilisszentlélek - Dobogókő (PDF)

8519 Esztergom - Dorog - Esztergom (PDF)

8529 Esztergom - Dorog (PDF)

*A menetrendben használt rövidítések és jelek magyarázata (PDF)


Információs füzet az összes tudnivalóról.

 

Az autóbuszjáratok közlekedéséről további információ kérhető:
Esztergom autóbuszállomás, telefon: 06-33/ 511-721

A fenti telefonszámon a Vértes Volán munkatársai június 27-től július 15-ig munkanapokon 4:30 - 22:30 óráig, szombaton és vasárnap 4:30 - 20:00 óráig, ezen időszakot megelőzően és követően pedig munkaidőben állnak információval az érdeklődők rendelkezésére.

 

(forrás: vertesvolan.hu)

(forrás)