Alsóházi sajtóközlemény
2011. jún. 24.

<p><strong>Esztergom Város Alsóháza 2011. június 21-i, negyedik munkaértekezletén 7 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülésen többek között szó esett az illegális hulladéklerakó-helyek felszámolásáról, az előző városvezetés által 112 millió forintos tartozást felhalmozó és ezért a helyi buszközlekedést július 4-én leállító Vértes Volánról és a probléma hatásairól, illetve annak lehetséges megoldásairól. </strong></p>

Az alsóházi képviselők és tagozatok egyre összehangoltabb munkát végeznek. A civilekből és ellenzéki pártok képviselőiből álló szervezet szándéka szerint tanácsokkal, a közösséget érintő legfontosabb problémák feltárásával, illetve az azokra nyújtott szakmai tanácsokkal próbál segítséget nyújtani a városnak, a törvényesen megválasztott polgármesternek és a testületnek. Az Alsóház mostani ülésén döntött olyan, a szervezet munkáját befolyásoló ügyekről, mint a belső és külső kommunikáció, illetve koordináció. Ennek megfelelően a közeljövőben sor kerül az alsóházi kommunikációs stratégia, továbbá a szervezet internetes felületének kialakítására. Tárgyaltak a képviselők az esztergomi, kertvárosi és pilisszentléleki játszóterek állapotáról is, ennek megfelelően a következő ülésig minden képviselő utánanéz a körzetében, hogy milyen állapotban vannak a játszóterek. Az illegális szemétlerakó-helyek felszámolására a fidesz frakció nem tervezett forrást a költségvetésben, az Alsóház ezért feladatként jelölte meg ezek felkutatását, illetve a gócpontok felmérését. Döntés született arról, hogy a kertvárosi Sándormajorba kerüljön elhelyezésre egy konténer, továbbá szükségesnek tartaná a testület egy figyelőszolgálat felállítását, amelyben a mezőőröknek és a környéken élőknek szánnának kiemelt szerepet.


Az Alsóház kiemelt ügyként kezelte a helyi buszközlekedés megszüntetését, és egyetértettek abban, hogy a Vértes Volán szerződés bontása után is meg kell oldani a városi tömegközlekedést. A jogi feltételek megvizsgálása után, tekintettel arra, hogy nincs lehetőség közszolgáltatás-formában az üzemeltetésre, más partnereken keresztül próbálják megoldani a személyszállítást. A január 20-án a frakció által áterőszakolt büntető költségvetésben nincs pénzügyi keret az utak kátyúzására, és takarítására, valamint a csatornák tisztítására sem. Ezért az Alsóház kezdeményezi a városi civil szervezetekkel karöltve a város útjainak állapotfelmérését, valamint a veszélyes útszakaszok feltérképezését. A munkára azért van szükség, mert a jegyző nem hosszabbította meg az ezzel foglalkozó városházi referens szerződését. Továbbá az Alsóház javasolja egy városi főmérnök alkalmazását a hivatalban. A hamarosan kihelyezésre kerülő véleményládákba június 30-ig várják a városlakók bejelentéseit az úthibákkal kapcsolatban.

Az ülés végén interpellációk hangoztak el, többek között a városi ingatlanokra vonatkozó elővásárlási joggal, az építési tilalommal, a Széchenyi  téren lévő bódék és üzlethelységek hasznosításával, valamint a Szent István Napok rendezésével kapcsolatban.

A nyári hónapokban az Alsóház kéthetente ülésezik. A következő ülés 2011. július 11-én hétfőn, este hat órától lesz.

 

Esztergom, 2011. június 24.

 

Esztergom Város Alsóháza

Harvay Péter koordinátor