Levéltitkot sértett a Fidesz frakció vagy a kormányhivatal szivárogtat politikai okokból?
Közélet
2011. jún. 23.

<p>Levélben tájékoztatta Esztergom polgármesterét a megyei kormányhivatal, hogy a hivatal által összehívott testületi ülést május 19-én törvényi kötelessége lett volna levezetnie, ehelyett városfórumot tartott - közölte a helyi Fidesz-frakció csütörtökön az MTI-vel.</p>

A levéltitok sem szent Esztergomban

Tétényi Éva polgármester asszony értetlenül áll az esztergomi Meggyes-frakció legutóbbi sajtóközleménye előtt, mivel a helyi fideszes képviselők egy, a Kormányhivatal által csak a polgármesternek írt levelet hoztak nyilvánosságra. Tétényi Éva június 22-én kapta kézhez a Kormányhivatal ominózus dokumentumát, melyet a június 23-ra összehívott zárt munkaértekezleten szeretett volna a képviselő-testület elé tárni. A Kormányhivatalnak inkább annak kellene utána néznie, hogy amíg voltak testületi ülések Esztergomban, miért nem történt semmi.

Esztergom, 2011. június 23.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-Kertvárosés Pilisszentlélek polgármestere

Tétényi Éva polgármester elmondta, értetlenül fogadja a "Meggyes-frakció" közlését, mert a fideszesek a neki írt kormányhivatali levelet hozták nyilvánosságra. "Úgy látszik, már a levéltitok sem szent Esztergomban" - jelentette ki, majd hozzátette, szerdán kapta kézhez a dokumentumot, amelyet a csütörtök estére összehívott zárt munkaértekezleten szeretett volna a képviselő-testület elé tárni.

A megyei kormányhivatal az MTI megkeresésére közölte, aggályosnak tartja levelezésének harmadik fél általi felhasználását, és közölte, hogy a dokumentumot a polgármesternek, és nem a helyi Fidesz-frakciónak küldte el.

A Fidesz közleménye szerint a hivatal felszólította Tétényi Évát, hogy a testületi ülés levezetésével biztosítsa a törvényes működést, továbbá kifogásolta, hogy a törvényességi észrevételek elfogadásáról, vagy annak elutasításáról sem kaptak tájékoztatást.

"A Fidesz- KDNP-frakció megengedhetetlennek tartja, hogy Tétényi Éva figyelmen kívül hagyva az alkotmányt, valamint a rá vonatkozó törvényeket, nem tartja meg a testületi üléseket, ily módon próbálja meg érvényesíteni saját politikai érdekeit" - írta közleményében Steindl Balázs frakcióvezető.

Esztergomban utoljára március 17-én ülésezett a képviselő-testület, ekkor lemondott az LMP-s alpolgármester, majd március végén Tétényi Éva független polgármester bejelentette, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva, nem tart több képviselő-testületi ülést, és nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

 

A valószínűleg megvalósult bűncselekmény:

Btk. 178. § (1) Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén aki távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

(3) A büntetés

a) két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény,

b) bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény

jelentős érdeksérelmet okoz.

(forrás)