A FIDESZ KEZÉBEN A DÖNTÉS
Közélet
2011. jún. 17.

<p>Június 14-e emlékezetes dátum marad az esztergomiak életében. Ez a nap lett volna az, amikor a fideszes többség látva a város sorsát, tehetett volna arról, hogy ne folytatódjon tovább Esztergom ellehetetlenítése. A tavaly október óta tartó büntetés, melyet az előző városvezető mért a lakosságra csak azért, mert nem őt választották meg polgármesternek, mára a mindennapokban jelent súlyos gondokat. Ahogy már akkor figyelmeztettem a fideszes képviselőket, a január 20-án áterőszakolt válságköltségvetésből elfogytak az általuk tudatosan rosszul kalkulált források, így a város egyszerre fog lebénulni. Leáll a tömegközlekedés, az útkátyúk miatt az autóval való közlekedés balesetveszélyes, a közterületeken a parlagfű okoz egyre komolyabb kellemetlenségeket az allergiával küszködőknek és a gyermekeknek.</p>

A keddi döntéssel, mely szerint a fidesz nem hajlandó elfogadni kiegyezési javaslatomat, arra mutat rá, hogy ahogy eddig is, most is ők döntenek a város sorsáról. Felelősségüket tovább súlyosbítja, hogy az adósságrendezési eljárást, melyet a törvény kötelezően előírt a polgármesternek, az előző városvezetés által felhalmozott hihetetlen mértékű adósságállomány miatt indította el a megyei bíróság. Azt kommunikálni, hogy októberben volt pénz az azonnali kifizetésekre, egyértelmű megtévesztése az esztergomiaknak, mert bár valóban 1.2 milliárd forint maradt a tavaly májusban kibocsátott kötvényből, de azt erre nem lehetett volna felhasználni. Ha engedtem volna a fidesznek, most valószínűleg azzal támadnának, hogy jogellenesen használtam fel a keretet, és újabb hiteleket kellene felvenni a működésre.

Emlékeztetek rá, hogy 4 milliárd forint az összes kifizetetlen adósság a külső szállítók felé, saját cégeinknek 900 millióval tarozunk, a bankok felé pedig 20 milliárdnyi a hosszú lejáratú fizetési kötelezettség. Ráadásul 2009-es kifizetetlen számla is akadt 2010 októberében.  Ilyen esetben az 1996. évi XXV. törvény nem enged mérlegelési lehetőséget a polgármesternek, hanem kötelezővé teszi az eljárás megindítását. Éppen ezt a törvényi helyet szeretné az adósságrendezési eljárással kapcsolatos törvénytervezet törölni.  Az Országgyűlés a napokban tárgyalja a Kósa Lajos által jegyzett módosító indítványt, amely visszamenőleges hatállyal lenne érvényben az esztergomi eljárásra is. Ennek alapján a polgármester, aki a hatályos törvénynek megfelelően járt el, 1 millió forint pénzbírsággal sújtható. Ráadásul ennek köszönhetően az alkotmányellenesen megalkotott reorganizációs rendelet is szentesíthető lesz.

Vajon minek kell még ahhoz történnie Esztergomban, hogy a döntéshozók megértsék, gazdasági érdekek mentén nem játszadozhatnak 30 ezer ember sorsával?

 

Esztergom, 2011. június 17.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)