Kósa VS Esztergom?
2011. jún. 15.

<p>2011. június 3-án Kósa Lajos Debrecen, és Habis László Eger polgármestere önálló képviselői indítványként nyújtotta be a parlament elé az 1996. évi XXV. törvény módosítását. A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény módosítása időszerű volt, hiszen az eltelt tizenöt év alatt sok minden megváltozott. Többek között a kötelezően ellátandó feladatok sorába azóta került be a városi múzeumok, a speciális szakoktatást ellátó iskolák, valamint  a zeneiskolák finanszírozásának kérdése. Ide tartozik a megyei önkormányzatok helyzete is, – jó példa erre a Heves Megyei Önkormányzat ellen indított adósságrendezési eljárás – az ő esetükben is érdemes felülvizsgálni a kötelezően ellátandó feladatok körét.</p>

Azonban ennek a képviselői indítványnak van egy-két különleges passzusa is, ami úgy tűnik, kifejezetten Esztergom városának szól, azaz a folyamatban lévő adósságrendezési eljárásokra is vonatkozna. Ennek értelmében a folyamatban lévő ügyeknél visszamenőleges hatállyal is érvényt szerezhetnek bizonyos döntéseknek, így például a Kósa-javaslatnak megfelelően a polgármester hatásköréből kivennék azt a passzust, amely biztosítja, hogy a képviselő-testület döntése ellenére is elindítható legyen az adósságrendezési eljárás, amennyiben a polgármester úgy látja, hogy az önkormányzat fizetőképességének helyreállítására nincs más mód. Miután a polgármester az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségért felelős, ezért ezt a jogát elvonni rendkívül aggályos. Ugyancsak érdekes (vagy demokráciát lábbal tipró), hogy az indítvány szerint az adósságrendezéssel kapcsolatos képviselő-testületi döntések meghozatalánál kijelölnék azt a személyt, aki a polgármester akadályoztatása esetén is levezethetné az üléseket.

Az önkormányzatiság és az ide vonatkozó törvények megkérdőjelezése az is, hogy a hatályba lépést követő 15.-ik napig él ez a rendelkezés, ami azt jelenti, hogy a folyó eljárásnál a bíróság által meghozott döntés, illetve eljárási rend is felülírható. Ennek értelmében a reorganizációs terv és a hitelezői egyezségi javaslat is megváltoztatható. Ez Esztergom esetében konkrétan azt jelentené, hogy – amennyiben záros határidőn belül elfogadja parlament - az eddig lefolytatott eljárásokat, folyamatokat és egyezségeket is felülírhatja egy ilyen törvénymódosítás az adósságrendezési eljárás bírósági lezárása előtt. Nehéz máshogy értelmezni, mint Esztergom független polgármesterének központi megregulázását azt a passzust is, melynek értelmében az a városvezető, aki a törvényben újraszabályozott feladatokat nem megfelelően látja el, 1 millió forint pénzbírsággal sújtható.

Az Országgyűlés jelenleg éppen tárgyalja az adósságrendezésre vonatkozó törvénymódosításokat, és várhatóan még ma este (2011. június 15.) a késő esti órákban szavaznak is róla a képviselők.

P.V.