A kiegyezésről
2011. jún. 14.

<p>Látva Esztergom sorsát, és azt, hogy a 2/3-os fidesz többség nem hajlandó semmilyen kompromisszumra, úgy döntöttem, hogy teszek még egy kísérletet arra, hogy a város érdekében minden politikai párt és civil szervezet közös platforma kerülhessen. Miután kiderült, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete immár harmadszor határolódott el a fidesz frakciótól, a civilek a pártokkal összefogva előkészítő testület alakítottak, valamint hogy az adósságrendezési eljárás vége kézzelfogható közelségbe került, elérkezettnek látom az időt arra, hogy a képviselő-testület 2/3-át adó frakció tagjait utoljára megpróbáljam jobb belátásra bírni.</p>

A kiegyezési javaslat lényege, hogy az önkormányzati választásokon elnyert mandátumok közül három fideszes képviselő lépjen vissza és ezekben a körzetekben a polgárok élve demokratikus jogukkal újra szavazhassanak annak érdekében, hogy a 2/3-os erőpolitikával ne lehessen a várost tovább megbénítani. Jelenleg a legfontosabb feladat, hogy a közigazgatás helyreálljon Esztergomban. Miután az aljegyző és több osztályvezető 2011. augusztus elején elhagyja a polgármesteri hivatalt, és a jegyző is szülési szabadságra megy, szükségszerű, hogy minél hamarabb egy a törvényességet valóban őrző szakember kerüljön a hivatal élére.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott asszony 2011. június 14. napjára kezdeményezte képviselő-testületünk rendkívüli ülésének összehívását. Ezért pontosan arra az időpontra, amelyet a Kormányhivatal is javasolt, nyilvános városfórumot hívok össze. A városfórumot együttműködési szándékom jeleként egy tisztázó megbeszélésnek szánom, amelyen minden érintett részvételével megtárgyalhatjuk, miként valósítható meg a képviselő-testület jogszerű működésének, valamint a város törvényes működőképességének helyreállítása. Minden kompromisszumos megoldásra nyitott vagyok. Ezen a fórumon szeretném a Kormánymegbízott Asszony, a Képviselők és a Jegyző asszony, valamint az érdeklődő polgárok álláspontját és javaslatait is megismerni. Ehhez a kiegyezéshez minden párt és civil szervezet akarata és egyetértése is szükséges.

Ezzel együtt bejelentem, hogy a Képviselő-testületünk hatályos, 2011. évi munkatervében szereplő soron következő ülését 2011. június 23-án 18 órára a jogszabályoknak megfelelően összehívom és levezetem. Továbbra is tartom magam ahhoz, amit már többször jeleztem a Tisztelt Képviselőknek, hogy amíg nem lesz normális munkakapcsolat a képviselők és köztem, addig csak egy ülést fogok összehívni és levezetni, amelyen egy naprendi pont keretében az adósságrendezési eljárással kapcsolatos döntéseket hozzuk meg. Erre kerülhet sor a 2011. június 23-i ülésen. Az ülés jogszerű megtartásával a célom a vagyonfelosztás elkerülése.

Amennyiben a 2011. június 14-i városfórumon sikerül olyan kompromisszumra jutnunk, amely lehetővé teszi ezután az együttműködést, és ezáltal a képviselő-testület jogszerű működésének helyreállítását,  akkor természetesen további fontos napirendi pontokat is szerepeltetni fogok az ülés meghívójában, és azok megtárgyalásában is rész veszek. (Ilyen a törvényellenes szemétdíj rendelet, vagy a költségvetés módosítása az intézmények nyugodt és biztonságos működése érdekében.)

A nyilvános városfórumot 2011. június 14-én (kedden) 18 órakor a volt Megyeháza dísztermében (Esztergom, Bottyán J. u. 3.) tartjuk. A városfórumra ezúton tisztelettel meghívok minden érdeklődő esztergomi polgárt. Az ügy fontosságára való tekintettel személyes részvételükre és aktív közreműködésükre számítok.

Amennyiben ez az egyeztetési kísérlet kudarcot vallana, úgy valóban nem marad más lehetőség a törvényes keretek és a béke helyreállítására Esztergomban, mint hogy „tiszta lappal újra válasszunk”.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-Kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere