Jótékony előadás a Máltai Játszótérért
2011. jún. 8.

<p><strong>Lassan megszokottá kezd válni az a módszer Esztergomban, mely szerint, ha a város az előző években felhalmozott hitelek miatt indult adósságrendezési eljárás miatt nem képes finanszírozni intézményeit, akkor jólelkű civilek kezdenek mozgósítani. Így történt ez a zeneiskola esetében, és nem zajlik ez másképp a most veszélybe kerülő Máltai játszótér esetében sem. </strong></p>

A múlt pénteki jótékony hajókiránduláson Demeter László ajánlotta fel az esztergomi közösségnek, hogy segít a város egyik legforgalmasabb játszóterének megmentésében. A szervezők a pénteki előadás teljes bevételét a Máltai játszótér finanszírozására ajánlották fel.

Június 10.-én este 6 órától a Hevesi Sándor Színtársulat jótékonysági előadása lesz megtekinthető a Dobó Katalin Gimnázium aulájában. Az este folyamán előbb Örkény – Abszurdum című egyfelvonásos darabját nézhetik meg az esztergomiak, majd Karinthy, Molnár Ferenc, Harsányi Zsolt – Vidám jelenetek című összeállítása lesz látható.

Jegyeket elővételben, 1000 forintos egységáron a következő helyszíneken kaphatók:

Esztergom - Máltai játszótér,

Petőfi Sándor u.  - Gazdabolt,

Baross G. u. - Gondviselés háza,

Kossuth L. u. Máltai ház,

Kertváros: Ottáva húsbolt

Az előadást jegyző társulat, a Hevesi Sándor nem hivatásos Színtársulat a magyarországi színjátszómozgalom legújabb kori történetének hőskorában 1958 októberében alakult, s azóta folyamatosan, tehát több mint 50 éve működő csoport. Olyan legendás színésznagyságok kezdték pályafutásukat itt, mint a színészkirály Latinovits Zoltán, és Hoffmann Géza, aki Hofi néven vált az ország elsőszámú nevettetőjévé. A következő generáció tagjai közül Tordy Géza, Reviczky Gábor, Detre Annamária, Katona János, hogy csak a legismertebb nevekről tegyünk említést. Nem hagyható ki e felsorolásból az áldott emlékű Montágh Imre neve sem, aki tragikus haláláig önfeledt segítőkészségével és szakmai zsenijével támogatta, tanította a társulatot. 1958 októberétől a hetvenes évek közepéig HVDSZ Hevesi Sándor Együttes néven működött a csoport, majd az 1970-es évek közepétől 2007 végéig immáron Hevesi Sándor Színtársulat néven a Duna Palotában, a Belügyminisztérium művészegyütteseként látta el közművelődési feladatait. A Társulatnak jelenleg a Láng Művelődési Központ ad otthont. A színtársulat tagjai nem hivatásos művészek, státuszukat tekintve amatőrök, de korántsem a szó pejoratív értelmében. A színtársulat művészi törekvésében mindvégig megőrizte és mind a mai napig gyakorolja kettős célkitűzését. Egyrészt nyitva tartja kapuit a magukban előadóművészi ambíciókat tápláló, a színházművészetért rajongó, és magukat e minőségben kipróbálni és megmutatni szándékozó emberek előtt, másrészt a magyar színjátszómozgalom értékeit megőrizve és megtartva életben kívánja tartani e műfajt.

(www.hevesisandorszinhaz.hu)