A sajtóközlemény műfajának veszélyeiről...

A sajtóközlemény műfajának veszélyeiről...

2011. 06. 07. 19:27

Vajon mekkora veszélye van annak, ha egy párt helyi szervezetét egy olyan személy vezeti, aki kritika és gondolkodás nélkül biflázza vissza egy őt irányító erősebb személyiség ellenőrizetlen állításait? Van-e következménye annak, ha egy ilyen személy egy egész közösség nevében tesz közzé hamis közleményeket? Változik-e bármi, amikor ezt a személyt hasonló kijelentések miatt elítéli a bíróság?

Múlt heti hír az országos sajtóból: rémhír terjedt az interneten arról, hogy a kormány elveszi a bankbetéteket:

Közös rendkívüli tájékoztatón nyomatékosította Nagy Anna, kormányszóvivő és Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvívője, hogy rémhír az az interneten terjesztett "értesülés", amely a kétmillió forint feletti betétek államosítását helyezi kilátásba. A Pénzmentő (vagyis a mail feladójaként "penz mento") álnéven terjesztett iromány szerint a kormány azért szorul rá erre a lépésre, mert az Európai Bizottság - miután lejár hazánk uniós elnöksége -, azonnal kifogást emel a különadók ellen, elrendeli annak eltörlését. Az így keletkező hatalmas lyuk rendezésére csatornázzák át, a magánnyugdíjpénztáraknál már végbement módon átmeneti időre a nagyobb megtakarításokat. Az iromány azzal a "tanáccsal" végződött, hogy nagyon kevés már az idő, a pénzt mindenki vegye ki, vagy utalja külföldre, a levelet pedig adja tovább.

Mint elhangzott, eddig nem látszik nyoma annak, hogy bárki is komyolan vette volna a figyelmeztetést. Azért vagyunk itt - hangsúlyozták a rendkívüli tájékoztatón -, hogy erre ne is kerüljön sor. ( A kilencvenes években a devizabetétekkel kapcsolatos, hasonlóan alaptalan híresztelés miatt szabályos roham indult az OTP ellen.)

Mint megtudtuk, a rendőrség két személyt már azonosított, róluk azonban a nyomozás érdekben egyelőre semmilyen részletet nem árulnak el. A PSZÁF tiltott piacbefolyásolás gyanújával szintén vizsgálatot indított a megtévesztő (csupán egyetlen, ötletszerűen összeállított címlistára továbbított) levél miatt.

Részlet a "Fidesz-KDNP képviselő csoportja, Esztergom"által május 20-án közzétett sajtóközleményből:

Tétényi Éva azzal, hogy nem vezeti le a képviselő-testületi üléseket alkotmánysértő, törvénysértő magatartást folytat, ami a vagyonfelosztás szakadékába sodorhatja a várost, amelynek során az esztergomiak pénzét, vagyonát, tulajdonát fogják „elárverezni”, és megszűnnek intézményeink.

A rendőrség ez utóbbi rémhírterjesztők személyét egyelőre még nem azonosította.

2011. 06. 08. 15:50

Na, itt is egy rágalmazási ügy. 7 éve (2004 óta) vitatkoznak, hogy vélemény vagy tényállítás, amikor valaki azt mondja, X miatt végezték ki Y-t. Most új eljárásra utasított a Legfelső Bíróság, 7 év után kezdődik elölről. Mitől tart ennyi ideig az igazságszolgáltatás, árulja már el valaki? Jobb volt régen a párbaj, ugyanilyen igazságtalan volt, de legalább gyors.

http://index.hu/belfold/2011/06/07/kiadja_az_ep_hankiss_agnest/

2011. 06. 08. 8:28

Felhívom az illetékesek figyelmét , hogy rögtön tegyenek feljelentést rágalmazás , a tények hamis szinben való feltüntetése miatt , a Fidesz csoport  2011 . máj . 20 - án közzétett sajtóközleményéért . Fél év van hátra , hogy valamit kezdjünk evvel a jellemtelen csoporttal szemben . Továbbra is felkell már ébredni azoknak akik csak csendes szemlélői az eseményeknek --- a többi civil szervezetnek nem utolsósorban az értelmiségiek , vállalkozók népes tagjainak , valljanak szint a város érdekében .

2011. 06. 07. 19:40

Adósságunk is megszünik ? A cégek sem tejelnek az "együttműködők" zsebébe ?

Erről is adnak ki közleményt a még mindig együttműködő Fidesz-KDNP ?