Roma nagytakarítás a Töltés utcában

Roma nagytakarítás a Töltés utcában

2011. 06. 06. 15:16

Esztergomban június 17-én Tétényi Éva polgármester kezdeményezésére Roma Fórumot rendeznek, melynek deklarált célja, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is tegyünk a városban élő roma közösségek nyugodt körülmények között való integrálódásáért. A június 3-án Esztergomban megtartott Töltés utcai szemétgyűjtés jó példája lehet annak, hogyan lehet összefogni egy település érdekében és együtt megvalósítani a közös célkitűzéseket.

Tétényi Éva polgármester kezdeményezésére múlt pénteken nagytakarítást rendeztek a romák a város legelhanyagoltabb részén, a Töltés utcában. Aki járt az elmúlt időszakban a környéken, az személyesen is meggyőződhetett azokról az áldatlan állapotokról, melyek a város ezen részét jellemzik. Miután az illegális hulladéklerakók felszámolására a helyi Fidesz 0 forintot szavazott meg a válságköltségvetésben, a polgármester az elmúlt félévben már megszokott módon önkéntes felajánlások segítségével próbálja megoldani a helyzetet. A pénteki akció eltért a város más részein folytatott civil kezdeményezésektől, hiszen itt csak az eszközöket és a körülményeket biztosították a szervezők, a tényleges munkát az ott élők végezték. A Praktiker esztergomi áruháza lapátokat és munkáskesztyűt, a Tesco zsömlét, egy jólelkű adományozó pedig 40 adag paprikás krumplit ajánlott fel a munkában résztvevő romáknak. A Saubermacher Magyarország Kft. szintén aktív részt vállalt az akcióban, de a polgármester és önkéntesei mellett megjelent a Jobbik helyi vezetője is, aki a konténerrakodásban nyújtott segítséget. Az ebéd kiosztásánál a Baptista szeretetszolgálat helyi aktivistái valamint a Határtalan Szív képviselői működtek közre, a finanszírozási hátteret pedig az alapítvánnyal évek óta együttműködő, Magyarországra akkreditált nagykövetfeleségek klubja biztosította.

A program következő állomása június 17-én a Vármegyeháza dísztermében tartandó fórum lesz, ahol szó esik majd az Esztergom által elindított roma-ösztöndíjról, valamint egy olyan akkreditációs programról, melynek segítségével a roma kultúrával találkozhatnak mindazok, akiknek fontos a köztünk élő népcsoport életének megismerése. A rendezvényre várják mindazokat, akik ezen a modellen keresztül együtt gondolkodhatnak arról, hogyan lehet egy kisvárosi példából országos programot építeni.

Esztergom, 2011. június 6.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

2015. 06. 07. 14:04

Jelentős része annak, amit most elvittek - részben - már Meggyes alatt is ott volt. Vagy tíz éve nem volt teljesen eltakarítva a cucc. Mondjuk nem csoda, mert gyorsabban nőnek az újabb kupacok, mint eső után a gomba...

2015. 06. 07. 10:37

Igen,hazugság az,hogy több éve halmozódott fel a szemét!

Maradjunk a tényeknél:

Tétényi idejében is eltakarították ami sajnos "újratermelődött".

Azokkal takarítanám el akik azt létre hozták,nem az adófizetők pénzén!

 

2015. 06. 07. 8:50

Érdemes kitakarítani a Töltés utcát? Pár éve hordták el onnan a sok szemetet, egy héten keresztül. Ugyan úgy szemét telepet csináltak megint, csak pár méterrel odébb. Érdemes ezeknek rendet és tiszta utcát csinálni rengeteg pénzért ? Inkább felszámolni kéne az egész telepet , ahogy tervbe volt évekkel ezelőtt.

2011. 06. 06. 20:41

És persze köszönjük a romáknak is.

Iridium

2011. 06. 06. 18:36

"Esztergomban minden a feje tetején áll"

 

Esztergomban a fejre állt világ fordul vissza normálisba? :)

Avagy mindenki szembejön az autópályán?

2011. 06. 06. 17:57

Csak gratulálni lehet a szervezőknek és a munkában résztvevőknek. Talán

elkezdődik valami azon a területen is, hogy a romák is képesek tenni a környezetükért.

Szerintem ha megtalálják a megfelelő hangot és célt a romák is képesek a jó és nemes

célokért tenni . Csak így tovább!

2011. 06. 06. 17:14

Esztergomban minden a feje tetején áll: a Jobbik segít a romáknak, a fideSS üldözi és feljelenti a lokálpatrióta magyarokat, akik a városuk, az országuk rendbetételéért fáradoznak önkéntesen, a KDNP elhatárolódik a fideSStől, az LMP együttműködik a Jobbikkal, az mszp meg némán, tehetlenül néz ki a buta fejéből.

Köszönjük JOBBIK!

Köszönjük LMP!

Takarodj fideSS!

2011. 06. 06. 16:27

2011. 06. 06. 16:17

Tök jó kezdeményezés.