Roma nagytakarítás a Töltés utcában
2011. jún. 6.

<p>Esztergomban június 17-én Tétényi Éva polgármester kezdeményezésére Roma Fórumot rendeznek, melynek deklarált célja, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is tegyünk a városban élő roma közösségek nyugodt körülmények között való integrálódásáért. A június 3-án Esztergomban megtartott Töltés utcai szemétgyűjtés jó példája lehet annak, hogyan lehet összefogni egy település érdekében és együtt megvalósítani a közös célkitűzéseket.</p>

Tétényi Éva polgármester kezdeményezésére múlt pénteken nagytakarítást rendeztek a romák a város legelhanyagoltabb részén, a Töltés utcában. Aki járt az elmúlt időszakban a környéken, az személyesen is meggyőződhetett azokról az áldatlan állapotokról, melyek a város ezen részét jellemzik. Miután az illegális hulladéklerakók felszámolására a helyi Fidesz 0 forintot szavazott meg a válságköltségvetésben, a polgármester az elmúlt félévben már megszokott módon önkéntes felajánlások segítségével próbálja megoldani a helyzetet. A pénteki akció eltért a város más részein folytatott civil kezdeményezésektől, hiszen itt csak az eszközöket és a körülményeket biztosították a szervezők, a tényleges munkát az ott élők végezték. A Praktiker esztergomi áruháza lapátokat és munkáskesztyűt, a Tesco zsömlét, egy jólelkű adományozó pedig 40 adag paprikás krumplit ajánlott fel a munkában résztvevő romáknak. A Saubermacher Magyarország Kft. szintén aktív részt vállalt az akcióban, de a polgármester és önkéntesei mellett megjelent a Jobbik helyi vezetője is, aki a konténerrakodásban nyújtott segítséget. Az ebéd kiosztásánál a Baptista szeretetszolgálat helyi aktivistái valamint a Határtalan Szív képviselői működtek közre, a finanszírozási hátteret pedig az alapítvánnyal évek óta együttműködő, Magyarországra akkreditált nagykövetfeleségek klubja biztosította.

A program következő állomása június 17-én a Vármegyeháza dísztermében tartandó fórum lesz, ahol szó esik majd az Esztergom által elindított roma-ösztöndíjról, valamint egy olyan akkreditációs programról, melynek segítségével a roma kultúrával találkozhatnak mindazok, akiknek fontos a köztünk élő népcsoport életének megismerése. A rendezvényre várják mindazokat, akik ezen a modellen keresztül együtt gondolkodhatnak arról, hogyan lehet egy kisvárosi példából országos programot építeni.

Esztergom, 2011. június 6.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)