Lex Esztergom - avagy törvényileg lesz vége az adósságrendezésnek
Közélet
2011. jún. 4.

<p><span style="font-size: small;">A tegnapi napon Kósa Lajos és társa törvénymódosítást nyújtott be a Parlamentnek. A törvénymódosítás címe: A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény módosításáról.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">A tervezet teljes szövege pdf-ben itt olvasható el: <a href="http://www.parlament.hu/irom39/03409/03409.pdf">http://www.parlament.hu/irom39/03409/03409.pdf</a></span></p>

Lényege:

 

1. A polgármester jogát megvonják az adósságrendezési eljárás indítása tekintetében, ez kizárólag a képviselőtestület joga lesz.

2. Amennyiben a polgármester az adósságrendezési törvény bármely részét megsérti alkalmanként 1 millió forintra büntetést kaphat.

3. Az adósságrendezési eljárás elindítását el kell utasítania a bíróságnak, ha azt a polgármester képviselőtestületi felhatalmazás nélkül terjesztette elő.

4. Az önkormányzat az adósságrendezéshez hitelt vehet fel, azt az állam kamattámogatja, de a támogatást kamatostúl vissza kell fizetni.

5. A költségvetési szervek szempontjából az átalakítási 40 napos korlátot nem kell figyelembe venni, bárkit, bármikor indoklás nélkül át lehet irányítani, ki lehet rugni.

6. Új kötelező feladatok lesznek meghatározva.

 

S a kedvencem: A szabályokat visszamenőleg a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Tehát: A polgármester - mivel nincs képviselőtestületi hozzájárulás - nem indíthatja el.

 

Vicces, vagy inkább szomorú a jogbiztonság hiánya.

(forrás)