Lex Esztergom - avagy törvényileg lesz vége az adósságrendezésnek

Lex Esztergom - avagy törvényileg lesz vége az adósságrendezésnek

2011. 06. 04. 11:16

A tegnapi napon Kósa Lajos és társa törvénymódosítást nyújtott be a Parlamentnek. A törvénymódosítás címe: A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény módosításáról.

A tervezet teljes szövege pdf-ben itt olvasható el: http://www.parlament.hu/irom39/03409/03409.pdf

Lényege:

 

1. A polgármester jogát megvonják az adósságrendezési eljárás indítása tekintetében, ez kizárólag a képviselőtestület joga lesz.

2. Amennyiben a polgármester az adósságrendezési törvény bármely részét megsérti alkalmanként 1 millió forintra büntetést kaphat.

3. Az adósságrendezési eljárás elindítását el kell utasítania a bíróságnak, ha azt a polgármester képviselőtestületi felhatalmazás nélkül terjesztette elő.

4. Az önkormányzat az adósságrendezéshez hitelt vehet fel, azt az állam kamattámogatja, de a támogatást kamatostúl vissza kell fizetni.

5. A költségvetési szervek szempontjából az átalakítási 40 napos korlátot nem kell figyelembe venni, bárkit, bármikor indoklás nélkül át lehet irányítani, ki lehet rugni.

6. Új kötelező feladatok lesznek meghatározva.

 

S a kedvencem: A szabályokat visszamenőleg a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Tehát: A polgármester - mivel nincs képviselőtestületi hozzájárulás - nem indíthatja el.

 

Vicces, vagy inkább szomorú a jogbiztonság hiánya.

2011. 06. 10. 19:23

Én Téged nem sértegetlek, mert nem rólad szól a véleményem. A többi, hogy mit írsz,  a Te dolgod. Egy  politikus meg kap forró vizet és hideg zuhanyt legyen szó Meggyesről, vagy Tétényiről. Ugyanúgy ahogy itt a Fideszt és Meggyes Tamást szidják, én, és még sokan, Tétényi Évát tartom alkalmatlan, dilettáns, cinikus  polgármesternek. Épp ezért örülök ennek a törvénymódosító javaslatnak amit itt fentebb a cikk bemutat.

2011. 06. 09. 17:52

Drkotász!

Ha észrevennéd Esztergomban nincs testület, hanem PÁRT utasítást végrehajtó 11 nem normális képviselő, akik nem veszik észere, hogy mekkora bajba kerültek. A baj nem most lesz nekik!

2011. 06. 09. 13:50

Én úgy tudom folyamatban lévő ügyekre kell alkalmazni amiben semmi jogsértő nincs, ellenben a visszamenőleges hatállyal...

2011. 06. 08. 22:17

Meglepődve tapasztaltam,hogy senkiházi, tróger ember pocskondiázhatja, rágalmazhatja a város által választott polgármestert és ha ezt valaki kikéri magának és felháborodik, akkor kitiltással fenyegetik! Akkor rajta!

Iridium

2011. 06. 08. 8:49

Az is "valóságos demokratikus elvet" képvisel szerinted, hogy mindezt visszamenőleges hatállyal teszik? Azaz Tétényit akár meg is büntethetik több millióra hamarosan, míg azt, aki az adósságot felhalmozta, semmilyen szankció nem éri?

2011. 06. 08. 8:23

Az általad leírt elv jó, de miért gondolja mégis mindenki azt, hogy ezzel a borzalmas munkát végzett előző városvezetőt védik a jobb megújulást keresővel szemben, aki történetesen nem narancsszínű.

2011. 06. 08. 7:07

A törvényjavaslat nem a városnak, hanem a Tétényi-féle dilettáns hisztis polgármestereknek, vagy akár a Meggyes-féle öntörvényű városvezetőknek nem kedvez. De szerintem azt a valóságos demokratikus elvet képviseli, hogy a valódi hatalom nem egy választott személynél (polgármester), hanem egy demokratikusan választott testületnél (képviselő-testüle) van. S szerintem ez helyes!

2011. 06. 07. 21:27

Tisztelt véleményt alkotók!

Vissza kellene térni a tárgyhoz :  Kósa Lajos törvénymódósítási javaslatához.

Olvasván:  ez Esztergomnak nem jót ígér Sírós

Városunk és mi, a város polgárai , reménykedhetünk egy jobb megoldásban? Vagy csak "szélmalom-harc" az egész Rosszall

???????

2011. 06. 07. 18:24

Drkotász! Ha mégegyszer ilyeneket írsz,kiírom a neved, címed azoknak,akik még nem tudnák ki vagy,hogy azok is tudatosan, a szemedbe, akár az utcán megköpködhessenek ! Mindenesetre kezd el beszerezni az orvosi papírokat,hogy problémás vagy nyaktól felfelé, talán enyhítő körülmény lesz!

2011. 06. 06. 22:24

Ok, értem. Már tök azt hittem, hogy az zavar, ha valakinek otrombán a magánéletében vájkálnak. De ezek szerint azzal nincs gond. Engem pl. az zavart, nem a megfogalmazás. Különbség meg nincs.

De nekem is van egy kérdésem: ha már a pletykálkodás nem zavar, amennyiben szépen van előadva (lsd: Knapp se magánpornót csinált a "céges" gépre: csak házas életet élt, lol.), akkor úgy a legszaftosabb, ha azt is leírod, hogy pontosan kiről állítod mindezt? Úgy is névtelen vagy, bár én már rájöttem, hogy ki vagy, de kisdobos becsszó, nem mondom el senkinek. :)

2011. 06. 06. 21:50

Én a megfogalmazására írtam, hogy kritikán aluli, szánalmas, sértő, nem a tényre... A kérdésem csak az. Mi a különbség??? Az, hogy a mi kutyánk kölyke???

2011. 06. 06. 21:37

Wow. Ki az illető?

Amúgy: nem te voltál az, aki odavolt, mikor valaki beszólt Adriennek, hogy intimkapcsolatozik valami főnökével (csak nem te vagy az? ;-) )? Szal persze, ne legyen igaz, rendben, de akkor meg előjössz ezzel?

2011. 06. 06. 21:28

Ki az a "halkszavú mindig mosolygós asszony???" Egyről beszélünk??? Az aki a választó polgár szemébe hazudik? Az aki nem írja alá a Képviselő-testület szabályosan elfogadott határozatait? Az aki többedik házassága után-alatt kollégájával létesít intim kapcsolatot? Mi a különbség Meggyes és Tétényi között? Biztos sok különbséget tudtok. Én viszont egyre több hasonlóságot látok.

2011. 06. 06. 16:05

A tervezet 21. par. szerint nem fog előfordunl az sem, hogy a testület alkotmányellenesen tanácskozik és dönt, ahogy akar, mivel "a polgármester, levezető elnök bármilyen akadályoztatása esetén tagjai sorából egyszerű többséggel levezető elnököt választ"...

A tervezet persze nem csak "lex Esztergom", a Heves Megyei Közgyűlés miatt is történik, azt az eljárást pedig a fidesz töbség indította. Elintéznek mindent egy csapásra, kedvezményes hitel ide, egy kis segítség az egomiaknak oda...

2011. 06. 05. 21:02

A híg aggyammal, csak azt nem értem, hogy miért félnek egy kisváros polgármesterétól ennyire, hogy már a második törvényt hozzák ripsz-ropsz. Vagy ennyire fontos, hogy eltegyenek egy halkszavú, mindig mosolygó asszonyt az útból, aki mégcsak pár hónapja van a politikai életben. Nagyon be lehetnek ijedve vagy csak bosszú szomjasak, de ennyire?!

 

2011. 06. 05. 19:32

Ott fognak tolongani a bankok az önkormányzatok elött. Kósa állami hitelgaranciát igér a tervezetben, ami a legtutibb a bankoknak. Ez viszont valószínűleg a kamatokat fogja megemelni. Kósára lehet sok minden mondani csak azt nem, hogy  hülye lenne. Kiváncsi leszek eljön-e Tétényi meghívására Esztergomba :)

2011. 06. 05. 17:18

Ebben azért nem vagyok biztos. A példák azt mutatják, hogy hitelezési döntéshozó bankemberek akár csődhelyzetet is kockáztatnak, ha egyéni jutalék, target bonus-t, stb.-t vághatnak zsebre, azután majd jön az állam, a jegybank, EU, IMF és kisegít, vagy ha nem az sem érdekes. Ugyanúgy működik mint Meggyes jutalékrendszere. A megszorult önkormányzatok ezerrel csapnak le a felvázolt hitel lehetőségre, részben az említett egyéni érdekeltségi okok miatt. Láttál már banktisztviselőt, önkormányzati képviselőt azért elítélni, mert túl sokat hitelezett, vagy hitelt vett fel? Kósa nem egy közgazdasági elme, csak egy ostoba politikus, aki egyre többet hibázik.

2011. 06. 05. 16:57

Nem pofátlan, hanem ostoba, a hatalom mánia beszűkítette az agyát, csak Esztergomban képes gondolkodni. Az itt megfogalmazott újabb hitel lehetőségek tovább növelik az ország eladósodottságát, amely az első számú közellenség Orbán szerint. Egy dolgot nem tolerál, ha keresztbe tesznek neki. Most akkor Orbán vagy Kósa a miniszterelnök?  Ezenkívül ha valahol a testület nem Fideszes, a polgi viszont az, akkor meg öngól. Hibát, hibára halmoznak, hatalmas bukta lesz.

2011. 06. 05. 15:41

Vigyor

Törölt felhasználó #2534

2011. 06. 04. 22:46

Van értelme ezek után a közvetlenül választott polgármesternek ha lassan csak annyi a feladata hogy aláírnia és reprezentálnia kell mint sittpálnak? Pont ellenkezően kellene lennie: erősíteni kellene a pm szerepét, hiszen ő felelősségre vonható, míg a testület nem. Vagy pedig a név szerinti szavazás lehetőségének szabályait kellene megváltoztatni, lehessen felelősségre vonni egy testület tagját.
Felvetődött bennem az, hogy lehet-e kiírni népszavazást az alábbi két témában:

akarja-e Ön hogy országgyűlési ill. önkormányzati választás kapcsán képviselői megbízáshoz jutott személy indítványára kötelező legyen testületében a név szerinti szavazás, ill.
akarja-e Ön hogy megszűnjön a választott képviselők (továbbá a vonatkozó választási törvény alapján képviselői megbízatáshoz jutottak) ill. kinevezett tisztségviselők mentelmi joga?
Nem nagyon ismerem a jogot, de lehet hogy ezekre talán lenne mód.