Befejeződött a közlekedési mediáció
2011. jún. 2.

<p>2007. augusztusában nagy botrányt kavart a lakosság körében a Meggyes Tamás vezette önkormányzat által áterőszakolt, a város logikus  forgalmi rendjének mindenféle egyeztetést nélkülöző átrendezése.  Több városrészben azóta is a korábbi szabályozásnak megfelelően közlekednek a lakók, a közlekedési nehézségek pedig továbbra is fennállnak. Ezt a helyzetet hivatott egy új, a polgármester által kezdeményezett eljárás megoldani.</p>

Az önkormányzat évekig hiányos és konfliktusokkal teli kommunikációt folytatott a polgárokkal, így a félreértések, erőszakos kikényszerítések veszélybe sodorták a város működését, fejlődését. Emiatt vált szükségesé Szenttamás és Szentgyörgymező, valamint Víziváros és Királyi városrészeken átalakított forgalmi rend felülvizsgálata is.  Esztergom főépítészének megkeresésére a Consensus Humanus Mediációs Központ májusban egy két részből álló közösségi konferenciát szervez a forgalmi rendről,  ahol a polgárok, valamint a szakma érvényesíthetik érdekeiket és így juthatnak el a megnyugtató megoldásig. A mediációkat két független, pártatlan mediátor vezeti. A közlekedési anomáliák ilyen, közösségi szintű megoldása az első lépés lehet a helyi társadalmi párbeszéd helyreállításában.

A mediáció első része múlt csütörtökön zajlott a Vármegyeházán, ahol a problémák feltárása, nyílt kibeszélése történt meg, valamint a résztvevők javasolták Esztergom-kertváros forgalmi rendjének felülvizsgálatát is. A második részre június 1-jén, szerdán került sor, itt a belváros, Szentgyörgymező, Szamárhegy és az Északi Városrész, közlekedési rendjére keresték a megoldást, a konkrét forgalmi táblák, útburkolat-festés szintjén. A megbeszélésen a hivatal részéről jelen volt Szalai Olga főépítész, szakmai segítséget nyújtott Gyöngyösi Anita, a Városüzemeltetési Iroda vezetője, Macsinka Klára okleveles közlekedésépítő mérnök, Teveszné Albu Zsuzsanna Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségétől, valamint civil tanácsadók és a körzetben élők.

Az egyeztetésen készült anyagot elkészülte után a munkacsoport javaslatként átadja az Önkormányzat képviselőjének, azért hogy minél hamarabb ezek a javaslatok végrehajthatók legyenek. Remélhetőleg a javaslatok befogadása után helyreáll a megszokott és logikusan használható forgalmi rend.