Fejtörő 55.
Helytörténet
2011. máj. 26.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Egy éve új városismereti játék indult  <strong><em>fejtörő</em></strong> néven.<br /> Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

A múlt héti fejtörő, azaz a Baross Gábor utca elején álló alkotás története 1928-ban kezdődött, ebben az évben tervezte el a Tisza István Emlékbizottság a magyar miniszterelnök előtti tisztelgésként egy szobor felállítását. A mű megalkotásához szükséges pénzt gyűjtésből szerezték be, a végösszeg 400 ezer pengő volt, az alkotói pályázatot Zala György, Orbán Antal és Foerk Ernő szobrász hármas nyerte el. A szoborcsoport négy és fél évig készült, felavatását 1934. április 22-én Gömbös Gyula miniszterelnök és Berzeviczy Albert, az emlékbizottság elnöke vezette, a szoborcsoport a Parlament északi bejáratánál lévő parkban kapott helyet. Dienes Erzsébet írása szerint „a főalak, Tisza István szobra, egy négy oszloppal tagolt, magas pillér előtt állt, bronzból öntött sziklák között. Jobboldalt földművelők csoportja, parasztfiú kaszával, óvón, a fiú felé hajló nő, ekeszarvat tartó keménykötésű férfi és búzakévére hajló leány. A kompozíció jelképezi Tisza István miniszterelnöksége alatti „Bőséget”.

A grandiózus szobor, a gróf Tisza István-emlékmű nem élte túl a történelmet, a szobor a második világháború után már csak darabokban létezhetett. Az alkotás egységét maga a főalak, Tisza István figurájának ledöntése bontotta meg. A szobor hányattatott sorsa 1945-ben vett nagy fordulatot, ekkor döntött úgy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, hogy az alkotás maradványait eltávolítja eredeti helyéről, a Parlament északi bejáratánál lévő parkból. A világégést követő társadalmi és politikai változások örvénylése a bontást három évvel későbbre tolta, az emlékmű megmaradt részeit végül 1948-ban vették le talapzatáról, egyes részeit az ország különböző helyein helyezték el. A szoborcsoport „Bőség-et” jelképező része került Esztergomba, a Baross Gábor utcai parkba, mely „Magvető, vagy Fekete” szobor néven ismert a városban.

A Magvető szobor városunkba kerülésének története az említett 1948-as évtől indul, ekkor Esztergomban Bády István volt a megbízott polgármester, aki megismerve az alkotással kapcsolatos fejleményeket, levelet írt a budapesti főpolgármesternek. Az üzenetben az állt, hogy a lebontásra kerülő „Tisza-szoborcsoport” „Magvető” részét átengedésre kérte Esztergom. Az indoklásban Bády István a város szobrok tekintetében szegényes ellátottságát említette. A történet folytatását ismét Dienes Erzsébettől idézzük: „A főváros, a jobb oldali szoborcsoportot avval a feltétellel engedte át Esztergomnak, hogy a megajándékozott köteles azt egy héten belül, saját költségén elszállíttatni. Édesapám, Dienes Géza abban az időben még a MÁV vonalfőnöke volt Esztergomban, és Bády polgármester úr hozzá fordult a szoborcsoport esetleges vasúton történő szállításához segítséget kérni. Emlékezetem szerint végül is országúton, két szekérre felrakva, több ökör húzta kocsival szállították Esztergomba, ahol egy provizórikus fagerendákból ácsolt állványzatra helyezték. Esztergomban „Munka” címmel állították fel a kompozíciót a Baross Gábor utcában lévő parkban, de a városban a mai napig mindenki „Magvetőként” emlegeti.” (Ötvennyolcas)

 

Film a szoboravatóról még Budapesten 1934-ben


Megfejtés képekben:

 

1. kép.

2. kép

3 .kép

4. kép

5. kép

6. kép

7. kép

8. kép

9. kép

10. kép


Eddigiek

 

Térképen


GPS-koordináták:

É 47°46´54.49´´
K 18°44´30.54´´

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Összesítve:

Anyu54 (54)

Ötvennyolcas (54)

Lacikabácsika (50)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (12)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)

Az e heti feladvány képe

Fotó:www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: június 1.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila



(forrás)