Esztergomi küldöttség Gnieznoban
2011. máj. 18.

<p>Városunk is részt vett a május 6-9 között megrendezett „Közösen Európáért” rendezvényen, amelyet  Gniezno rendezett. Ez az EU projekt egy uniós pályázaton alapuló konferencia sorozat második része, melynek témája most a kultúra és turizmus volt .</p>

Esztergomot négy fős delegáció képviselte a találkozón. Koditek Pál , mint tapasztalt és elismert turisztikai szakember, Kassai Zenona a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat tagja, Faith Tímea, aki az Esztergomról szóló  prezentációt angolul mutatta be, valamint Kassai Gergő.

A találkozó célja az adott témában a tapasztalatok, bevált ötletek megosztása, új kapcsolatok kiépítése és a nemzetközi együttműködés elmélyítése volt a testvérvárosok között.

A konferencián Gniezno nyolc országból való testvérvárosainak küldöttei vettek részt, ezzel biztosítva a széleskörű tapasztalatcserét.

Városunk delegációja sikeresen szerepelt a rendezvényen több város figyelmét is felkeltették Esztergom és környékének látnivalói, a számos történelmi emlék, valamint a páratlan természeti környezet.

A küldöttek önkéntes alapon, ellenszolgáltatás nélkül vállalták Esztergom érdekében a rendezvényen való részvételt. A szükséges prezentációt, a várost promotáló  turisztikai és  kulturális kiadványokat saját erejükből állították, illetve gyűjtötték össze. A konferencián bemutatott brossúrákat és prospektusokat, könyveket a környékbeli szállodák –Esztergom Hotel, - és panziók – Márta,Szent György, Rózsa - , a tárgyi ajándékokat pedig többek között a Prímás Pince Központ biztosította.

A szervezésben és az útiköltség egy részének biztosításában az Esztergomi Lokálpatrióta Egyesület segített, valamint a Lengyel kisebbségi Önkormányzat is jelentősebb összeggel járult hozzá az utazáshoz.

Esztergom ezzel az úttal bebizonyíthatta, hogy nem csupán az Európai Uniós törekvések aktív résztvevője, hanem a helyi közösségek újragondolásának, összekovácsolásának előfutára is lehet.