Tettekkel emlékeztünk!
Helytörténet
2011. máj. 16.

<p>Az Esztergomi Lokálpatrióta Egyesület felszólítására mintegy 30 esztergomi polgár gyülekezett május 11-én, szerda délután a kórház előtt, kapákkal, fűkaszákkal, egyéb kerti szerszámokkal, hogy együtt induljanak, rendet tenni, az esztergomi zsidó temetőbe.</p>

A köztünk lévő ideológiai, gondolkodásbeli különbségeket félretéve, mi esztergomi polgárok, magyarok és romák, hívők és hitetlenek, jobbosok és balosok munkával akartunk emlékezni az 1944-ben, ezen a napon elhurcolt és kivégzett, több mint ötszáz zsidó polgártársunkra.
Elképesztő állapotok fogadtak bennünket, mint egy ősdzsungelben a gyom, a folyondárok mindent benőttek. Leszakadt faágak, az idő és sírrongáló kezek által ledöntött gránitoszlopok hevertek mindenfelé.

Aztán felvisítottak a fűkaszák, csattogtak a metszőollók, kapirgáltak a kapák, gereblyék, és megváltozott a kép. A gyönyörű tavaszi napsütésben megcsillantak a gazból kiszabadult ébenfekete emlékoszlopok, mutatták a régen alattuk pihenők nevét a márvány fejfák. Jó volt tapasztalni, hogyan változik a kép, egy valódi összefogásban végzett munka eredményeképp.

Persze az idő nem volt elég a munka befejezéséhez. Így most csak a temető felét sikerült rendbe tennünk.

A munka befejezte után gyertyákat gyújtottunk, a romos kis emlékszobában meghúzódó márványtáblák előtt, amelyekbe az ártatlanul megkínzottak és kivégzettek nevét vésték . Több, mint ötszáz név, köztük  gyermekek, nők nevei.... Egy perces néma csendben a gyertyák fényénél mindenki saját hite szerint imádkozott értük, gondolt rájuk.
Aztán a társaság kissé megfáradtan átvonult a hajdan volt Zsinagóga elé. A már reánk várakozókkal együtt, este hétkor az együttérzés virágait, gyertyáit és zsidó szokás szerint kicsi kövecskéit elhelyeztük az emléktábla és a tragédiát felidéző szobor köré.Néhány mondattal, együtt emlékeztünk a borzalmakra. Arról gondolkodtunk, hogy az ártatlanul kivégzettek üzenete számunkra csak egy lehet: összefogással, egymás iránt érzett felelősséggel, közös munkálkodással  akadályozzuk meg, hogy a szörnyűségekhez vezető gondolkodás, a parázsló gyűlölködés oda vezessen, hogy hasonló szörnyűségek ismét megtörténhessenek.

Soha többé senki ne szenvedjen származása, hite, neme, ideológiai meggyőződése, józan, talán kisebbségi,de felelős gondolkodása miatt!

A zsidó hitközség junius18-án emlékezik. Szeretnénk, ha addigra a temető méltó képet mutatna teljes egészében. Az Esztergomi Lokálpatrióta Egyesület ezért még egy munkás napot szervez a temetőbe hamarosan. Az időpontról később adunk tájékoztatást!

Várjuk mindazokat, akik munkájukkal segíteni szeretnének!

 

Dr.Jónás László
Esztergomi Lokálpatrióta Egyesület tagja

(forrás)