Fejtörő 53.
Helytörténet
2011. máj. 12.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Egy éve új városismereti játék indult  <strong><em>fejtörő</em></strong> néven.<br /> Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva. (Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

Mártír emlékmű. Martsa István szobrászművész (1912-1978) a mauthauseni magyar emlékmű pályázatára készítette a megrázó alkotás 2,5 m magas eredetijét gipszből, amelyet Czuczai József iparművész „műfordított” fémre, és mely végül Auschwitzban, a haláltábor magyar kiállításához kapcsolódóan került felállításra 1965-ben. (Mauthausenbe végül Makrisz Agamemnon alkotása került.) A zsinagóga előtti változatot 1985-ben állították, már az alkotó (Martsa István) halála után, a Czuczai József által készített eredeti fém-műalkotás alapján. A szobor - utalva a deportáltak vagonban szállítására - vasúti talpfákból készült, máglyát jelképező talapzatra került. Az egykori zsinagóga előtti kicsiny parkban került található. Az elhurcoltakra az épület falán egy 1995-ben állított emléktábla emlékezik. A Lőrinc utca korábbi átkeresztelése (Mártírok útja) is az esztergomi zsidóság deportálására történő emlékezés okán történt. (Szerkesztői kiegészítés, illetve helyesbítés a szoborral kapcsolatos információkhoz. Köszönet Czuczai Ádámnak az archív fotókért és a pontosításért.)

Megfejtés képekben:

1. kép

2.kép

Archív fotók (Czuczai József műhelyéből) Ezeken a  képeken az is jól látszik, hogy a Martsa István által készített „sima” gipszfelület mennyire más, ha „fém-műfordítással” készül.

1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

5. kép

6. kép

7. kép

8. kép

9. kép

10. kép

11. kép

12. kép

13. kép

14. kép

15. kép

16. kép

17. kép

18. kép

19. kép

20. kép

Eddigiek

Térképen

GPS-koordináták:

É   47°47´42.69´´
K  18°44´32.73´´

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Lacikabácsika

Zsike

Összesítve:

Anyu54 (52)

Ötvennyolcas (52)

Lacikabácsika (49)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (12)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)

Az e heti feladvány képe

Fotó:www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: május 11.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)