Fejtörő 50.
Helytörténet
2011. ápr. 21.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Íme a múlt év májusában indított városismereti  játék legújabb fordulója, azaz 50.  <strong><em>fejtörője .</em></strong><br />Ezen a héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

Hősök terén látható Hősi emlékmű. Az első világháború áldozatainak emlékére állították és 1927. június 27-én Horthy Miklós jelenlétében avatták fel. A 10 méter magas kőemlékmű Lányi Dezső szobrászművész (1879-1961) alkotása. Az obeliszk tetején négy sas által szegélyezett urna látható. Talapzatán az oroszlán a magyar koronát és címert védelmezi. A homlokzati reliefen gyászoló férfiakt térdepel. (Ötvennyolcas)

A Hősök terén áll az I. Világháború áldozatainak emlékműve. 1927 jún. 27-én avatták fel, melyen Horthy Miklós is jelen volt. Lányi Dezső alkotása. Az oroszlán jobb mancsát egy ágyúcsövön, balját címerpajzson tartja, mely előtt a Szent Korona látható. Az emlékmű elején egy térdelő férfi domborműve, három további oldalán márványtáblák őrzik az elhunytak neveit. Az oroszlán mögötti obeliszk elején kereszt, tetején négy sas által tartott urna  van.(Anyu54)


Az ünnepség meghívója:  1 kép

Az ünnepség forgatókönyve: 2. kép


Megfejtés képekben:

1. kép

2. kép

3. kép

4. kép


Eddigiek


Térképen


GPS-koordináták:

É   47 47 08 33
K  18 44 26 73

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Zsike

Lacikabácsika

Összesítve:

Anyu54 (49)

Ötvennyolcas (49)

Lacikabácsika (46)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (12)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (4)

LázárE. (2)

 

Az e heti feladvány képe


Fotó: Molnár László

A megfejtések beküldési határideje: április 27.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)