34 évig nyögnénk az adósságot, ha nincs vagyonfelosztás
Közélet
2011. ápr. 19.

<p>A múlt héten a Fidesz által elfogadott reorganizációs és egyezségi terv szerint a várost terhelő 25 milliárd forintos adósságból a bankokra eső 20 milliárd forintot négy éves türelmi idő után 30 évig, 2045-ig fizetné ki a város. A 4 év türelmi idő alatt a fennmaradó 5 milliárd forintos adósság kiegyenlítésére kerülne sor: kifizetnénk a mélygarázsokat, a kanonoksor félbemaradt felújíátását és az évek óta ki nem fizetett számlákat. Erre a következő évek helyi adóbevételei szinte teljes egészében fel lennének használva: Meggyes 10 féktelenül költekező évéért 34 év megszorítást kapna a nyakába Esztergom.</p>

A reorganiziációs terv egyáltalán nem számol a Szent Miklós babákkal és a nekik fejenként kifizetendő 2-3 millió forinttal, mely összességében akár további 2-3 milliárd forintos rejtett terhet is hordozhat a városnak a 2023-2030 közötti évekre. Arról sem szól az egyezségi terv, hogy mi történik Esztergommal, ha a kormányzat jelenleg csak lebegtetett tervei megvalósulnak és a helyi adóbevételek legjelentősebb tételét kitevő helyi iparűzési adót elvonja az önkormányzatoktól a kormányzat.

A Szeretgom által megkérdezett pénzügyi elemzők egyértelműen úgy látják, hogy a reorganizációs terv a hitelezők érdekeit veszi kizárólag figyelembe: a Fideszes tervezetben nincs nyoma annak, hogy a város alkudozni próbált volna a követelések csökkentéséről, azokat 100%-ig ki kívánja elégíteni. Mivel a reorganizáció meghiúsulása esetén bekövetkező vagyonfelosztás esetén a 25 milliárdos követeléssel szemben csupán egy 9,5 milliárdos felosztható vagyon áll szemben, a város igen erős tárgyalási pozíciót vehetne fel ennek lebegtetésével - a megkérdezett szakértő szerint a 25 milliárdos adósságot akár a 30-40%-kal is le lehetne alkudni a hitelezőkről.

(forrás)