A Kormányhivatal szerint törvénytelen volt a Fideszes (magán)közgyűlés! Vagy mégsem?

A Kormányhivatal szerint törvénytelen volt a Fideszes (magán)közgyűlés! Vagy mégsem?

2011. 04. 14. 20:36

Villámgyorsan, még a kifogásunk beadása napján megérkezett a Kormányhivatal előzetes törvényességi észrevétele, a  kedden megtartott úgynevezett „testületi üléssel” kapcsolatosan.

A Kormányhivatal megállapította, hogy a régi SZMSZ van érvényben, amely szerint az ülést kizárólag a polgármester, akadályoztatása révén az alpolgármester hívhatja össze és vezetheti le.

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint az aljegyző törvényességi jelzéssel élt az ülés nem megfelelő módon történő összehívása kapcsán. Tehát a Fideszes képviselők tudatában voltak annak, hogy törvénytelenséget követnek el, mégis megtartották a jogszabályellenes testületi ülésüket, ahol határozatokat és rendeleteket szavaztak meg.

A képviselő-testület működése, a testület döntéshozatala akkor törvényes, ha a képviselők a jogszabályok által meghatározott eljárási rendet betartják. A Legfelsőbb Bíróság korábban egy ügyben vizsgálta a jogszabálysértő módon tartott képviselő-testületi ülésen meghozott határozatok jogi sorsát és megállapította, hogy a korelnök nem hívhatja össze és nem vezetheti le a testületi ülést, mert erre nincs jogköre. Ebből következően a testületi ülés megtartása jogszabályba ütköző volt, így jogszabálysértőnek minősülnek a testület által hozott határozatok is.

A törvénytelenül megtartott testületi ülésen hozott határozatokat, rendeleteket bírósági úton megtámadjuk, a képviselők ellen pedig visszaélés a hivatali hatalommal bűntette miatt feljelentést teszünk.

A törvényességi észrevétel innen letölthető

Stámusz Andrea és Zentai Plajner Zsolt önk. képviselők

 

 

UPDATE - a Kormányhivatal visszavonulót fújt:

 


2011. 04. 20. 8:47
"Csakhogy ezt normális befektető egyáltalán nem ingatlanként értékeli, hanem jövedelemtermelő gazdasági egységként, üzletként, cégként. Ezért figyelmen kívül hagyják mennyibe került a beruházás, mennyit ér az épület, berendezések, mennyi éppen a könyvi érték." A józan paraszt is hasonlóan mérlegel.

2011. 04. 18. 22:04

Most olvastam az egyik megyei portálon, hogy a kormányhivatal szerint a 18/2004 SZMSZ van érvényben, tehát ülést csak a polgármester vagy az alpolgármester hívhat össze, korelnök csak egy esetben, az alakuló ülés összehívójaként. Rendelet akkor hirdethet ki a jegyző, ha a polgármester vagy az alpolgármester aláírta azt. A kormányhivatal pedig csak akkor hívhat össze ülést, ha azt a polgármester a képviselők kérésére után 15 napon belül nem teszi azt meg.

2011. 04. 18. 16:58

Ez már tényleg nagyon OFF, de ha már János feltette az anyagot:

 

A könyvvizsgálói jelentésből látszik, hogy az Esztergomi Fürdő Zrt. üzletileg veszteséges, csak külső forrásokból, keresztfinanszírozással, tőkeemeléssel tartható fenn. Csekély a valószínűsége a bevételi oldal drasztikus, többszörösére emelésének, vagy a költségoldal csökkentésének. Persze látni kellene valamiféle üzleti tervet is, valós kapacitás, látogatottság és egyéb kapcsolódó idegenforgalmi adatokkal.

 

Az is látszik, hogy a fürdő beruházás tulajdonosa illetve hitelfelvevője nem a Zrt., csak a később felvett saját hiteleit kell törleszteni 2016-ig. Mivel a Zrt. A beruházás hiteltörlesztési terhei nélkül is veszteséges jelenleg, a bevételek nem fedezik a ráfordításokat, ezért a fürdő Esztergom Város Önkormányzatának meg nem térülő, további forrásokat elvonó beruházása. A 2011-re elvont 90 milliós forrás is erre utal, a fürdő nem képes bevételeiből finanszírozni működését. Csak utalnék rá, hogy egy üzleti vállalkozás veszteségének kipótlására szánt összeg, semmiképpen nem nevezhető egy alig amortizált beruházás fenntartási alapköltségének. Az ilyen költségeket előre nevesítve tételesen tervezni kell, és az üzleti eredményből kell rá fedezetet biztosítani. Ez valójában az adósságrendezési törvény kijátszása, pénzkimentés, akik ezt megszavazták, ezért perelhetők. Az ÁSZ is kifogásolná, ha vizsgálhatná az önkormányzati cégeket.

 

Az is látszik, hogy a fürdőt, mint vagyontárgyat csak a Zrt.-vel együtt lehet értékesíteni, mert nem igazán lehet tudni, milyen a fürdő üzemeltetéséhez esetleg szükséges eszközök vannak a Zrt. tulajdonában. A befektetők a vagyontárgyak tisztázatlan tulajdoni viszonyaitól, azokat terhelő ismert és ismeretlen perektől fáznak a legjobban. Mivel a fürdőt nemigen lehet más célokra használni, ennyire rossz üzleti paraméterekkel rendelkező üzleti vagyontárgy reális értékesítésére nem látok esélyt. Vagyis a legjobb, ha a bankok nyakán marad, kínlódjanak vele ők. Az esztergomi infrastruktúrára, utakra, köztisztaságra, iskolákra, környezetre használható pénzeket ne ilyen kényszer forráselvonások nullázzák le.

2011. 04. 18. 12:42

Én is úgy látom, a város készfizető kezességével. Azért nézd meg a bevételi oldalt: az élményfürdő 330 milliós bevételéből 230-at az önkormányzat fizetett ki neki.

 

2011. 04. 18. 10:03

Péternek hívják, nálunk nem járt, vagy csak nem talált otthon. Szinte teljesen ismeretlen a körzetben.

2011. 04. 18. 9:56

Kíváncsi lennék, hogy az "egyéb személyi jellegű ráfordítás" 10 milliós növekedése mit takar, egy erősen veszteséges évben.

150 millió hitel van a fürdőn a könyvvizsgálói jelentés szerint, ha jól értelmeztem.

2011. 04. 18. 9:40

Milyen hitelekről beszéltek ti? Én nem tudok róla, hogy lenne hitel az élményfürdőn. Az önkormányzat vett fel hiteleket a felépítésére, de azokat tudtommal nem "apportálta" az élményfürdőt üzemeltető cégbe. A mérlegben legalábbis nyoma sincs:

 

http://www.esztergom.hu:8080/eloterjesztesek/testuleti//2010/2010-05-27/Merlegek/Furdo.pdf

2011. 04. 18. 9:28

Kire gondolsz? Nálunk itt volt, amikor odaadtam neki a kopogtatót, megkínáltuk egy üdítővel szimpatikus embernek tűnt, azt hiszem Bene Lászlónak hívják, akire én gondoltam.

Mina!

Az önkormányzati cégek üzleti tevékenységének adatai nem nyilvánosak? Mintha a Célpont című műsorban többször hivatkoztak volna valami ilyesmire a múltban, amikor szegény szocikat zaklatták az FKF-fel, de elképzelhető, hogy rosszul emlékszem.

Pumesz, ezt most nem értem. Ha a fürdő eladására kerül sor, akkor azt vállalkozásként értékesítik, és ebben az esetben a rajta elhelyezett hitelek a vételárt csökkentik. Vagy ez is törzsvagyonnak számít?Meglepett

2011. 04. 18. 8:09

Én a Jobbikra szavaztam, bár mikor leadtam a voksom, kicsit furdalt a lelkiismeret, hogy egy volt buszsofőrt akartam bejuttatni a testületbe.

Nekem más okozott problémát vele kapcsolatban. Ha abban a körzetben mást indít a Jobbik,...

2011. 04. 18. 7:51

Kár, hogy nem valósult  meg a mesepark  pedig annak mesébe illő értéke  lenne!! NevetésNevetés

2011. 04. 18. 0:59

Még annyit tennék hozzá, talán a legértékesebb vagyontárgy az élményfürdő, Meggyes főművének, Esztergom ékkövének tartja, korábban jóval 5 milliárd felettire tartotta az értékét. Csakhogy ezt normális befektető egyáltalán nem ingatlanként értékeli, hanem jövedelemtermelő gazdasági egységként, üzletként, cégként. Ezért figyelmen kívül hagyják mennyibe került a beruházás, mennyit ér az épület, berendezések, mennyi éppen a könyvi érték. A cégvásárlás, akvizíció a közgazdász szakmán belül is külön szakterület, üzletértékeléssel vaskos szakkönyvek foglalkoznak. Mint ahogy a lakó, szálloda, ipari ingatlanok értékelése meg egy másik szakterület, a szeretgomra is írogató Bíró László tudna erről szakértőként nyilatkozni.

 

Üzleti értékelésnél van jelentősége a korábban említett EBIT, EBITDA üzleti paramétereknek, amelyek kamat vagy osztalékfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás levonása nélkül mutatják a jövedelemtermelő képességet, egyfajta nettó üzemi eredményességet. Megnézik hasonló kapacitású, üzleti, szállodai, idegenforgalmi környezetű piaci cégek ugyanezen paraméterét, prognózisokat, forecastek, súlyszámok alapján számolnak, benchmarking-olnak. Nagyjából a több éves EBITDA éves átlag 4-5-6 szorosát kínálják a cégért, ekkor éri meg befektetni. Úgy emlékszem mintha az esztergomi élményfürdő üzemi eredményét évi 200 millió körülire tervezték, ezt kellett volna hozni a Balogh Zoltánnak. Vagyis best case számoljunk hatszoros szorzóval, kerekítsünk még felfelé, így 1.5 milliárdos üzleti érték jön ki, ez a rideg valóság.

2011. 04. 17. 22:59

Bocsánat a zilált hozzászólásért! Mentségemre szóljon, hogy miután megírtam az egészet, valamiért eltűnt az egész és kezdhettem elölről, pumpával az egekben.

2011. 04. 17. 19:42

ez azért ennél bonyolultabb. hogy miért nem hullottak fejek az utolsó kötvénykibocsátás kapcsán, az egyenlőre rejtély. lehet, hogy az adósságrendezés lezárulta után fognak ott még érdekes dolgok kiderülni.

2011. 04. 17. 19:40

Azt tudtam, hogy az idei ktgvetés 10 mrd, de pl 2008(2006?)-ban 20 mrd körüli volt. Mi történt azóta? Milyen hatással volt vajon az adósságrendezési eljárás a bevételek alakulására?

 

Lazio, most elárulom neked a nagy titkot, hogy lehet megcsinálni, de előre figyelmeztetlek, ha később megteszed mint polgármester, a városod fog gyűlölni...Kacsintás

Tehát a meggyes-féle elmebeteg recept:

Tervezd túl a bevételi oldalt legalább 20-30%-al, majd a még mindig hiányzó pénzt tedd bele kötvénykibocsátási hitelből!

Na most már tudod, ha még sokáig nem tanulsz és elég hülye leszel hozzá, megcsinálhatod te is....

2011. 04. 17. 19:26

"Az a bank sem volt normális amelyik valódi kockázatelemzés nélkül kihelyezett milliárdokat az önkormányzati szférába. Úgy tűnik még azzal sem voltak tisztában, hogy  törzsvagyonra nem lehet jelzálogjogot bejegyezni..."

 

 

A törvény nem ismerete.... Nevetés

2011. 04. 17. 18:55

Justiceforall és Birtokos!

Köszi a segítséget, sok mindent megtudtam.

Például eleve én azt hittem 20 mrd "csak" az adósság.

Azt tudtam, hogy az idei ktgvetés 10 mrd, de pl 2008(2006?)-ban 20 mrd körüli volt. Mi történt azóta? Milyen hatással volt vajon az adósságrendezési eljárás a bevételek alakulására?

Pumesz!

Úgy látom voltak már itt kissé megzavarodott "aknások", akik a szeretgomon akarnak Meggyesnek szavazókat gyűjteni. Ugye nem gondolod, hogy esetemben erről van szó! Én a Jobbikra szavaztam, bár mikor leadtam a voksom, kicsit furdalt a lelkiismeret, hogy egy volt buszsofőrt akartam bejuttatni a testületbe. Nem lógott volna ki, maximum a tisztességével. Szerintem még a Jobbik se gondolta komolyan, hogy nem fizetünk a nemzetközi hitelezőknek, csak ezt jó kezdésnek ítélték egy kemény tárgyalás megkezdéséhez.

A Fideszes tervet az iparűzési adóról meg épp a rádióba hallottam, meg is hűlt bennem vér, még az ág is húz minket!

Nyíri urat természetesen én nem ismerem személyesen, így személyét és a politikust válasszuk el! Én csak és kizárólag a testületi ülésen történt megnyilvánulásai alapján alkottam véleményt róla a politikusról és nem az emberről.

"Ha a vagyonleltár friss lenne, akkor viszont egy nagyon egyszerű módszerrel meg lehetne határozni, hogy mi a jobb a városnak. Csak össze kell hasonlítani a tartozás összegét a vagyon jelenértékével. Ha a tartozás több: jöhet a felosztás." Ezt osztom maximálisan!

Kedves mina!

Bocsáss meg, félreértettél, tanultam pénzügyet 1 évig, de nem voltam pénzügyes, e-marketinges leszek rövidesen. A felírt mutatók közül egyedül az EBITDA ismerős, amennyiben ez az EBIT egy módosított változata. Természetesen, aki benne annak nehéz súlyt képező érveket felhoznia egy szakbarbárnak. Felvilágosítanál, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár részletesen a város és a hitelezők szempontjából, a "reorg" illetve a "vafe"?

Én úgy gondolom, hogy alapvetően az adósságrendezési törvényt Jászárokszállás és Tápióbicske méretű falvakra találták ki, és valóban ezek a falvak nagyon jól járnak vele, százmillókat kaphatnak szántókért. Ha valóban nem lenne ellenére a vagyonfelosztás Orbánéknak, nem mondták volna, hogy oldjuk meg a problémáinkat magunk.

Pumesz!

A kihallgatásodon gondolkoztam, hogy válaszoljak-e, de szerintem vicces, úgyhogy megteszemNevetés

2006-ban, 1 évig tanultam, felsőoktatásban. 1 évig ugyanazt tanulja minden közgáz alapú diák a bolognai folyamat részeként.

Visszakérdeznék: Mi a tudomány?

Lásd a hsz elején!

Ez egy jó kérdés, én is kíváncsi vagyok!

Az idézett részes dolgon meg azt érted, hogy majd jön Tétényi és beperel amiért leírtam a véleményem? Kishal vagyok én ahhoz, hogy bárki foglalkozzon velem!

2011. 04. 17. 17:13

Feltételezték, hogy az állam ha nehezen is de fizet, a kockázat ott a legalacsonyabb, a legjobb fejőstehén. Egy banknak a hitel a legjobb üzlet,  az egész üzleti modelljük, bonus  és jutalékrendszerük, marketingjük, egyszerűen minden erre van kihegyezve, bizonyos arányú bedőlések eleve be vannak árazva, lakás és gépkocsi hitelbedőlések sokszor még nyereséget is hoznak. Orbánról tudták, hogy utálja őket, de a különadó számukra hideg zuhany volt, azt tényleg nem kalkulálták, azért a nagy felháborodás és vakaródzás. Orbán meg élvezi ha bármivel odavághat nekik.

2011. 04. 17. 16:58

Persze, de valahogy modellezni kell az egyik legnagyobb városi bevételt az adósságtörlesztés idejére, tételezzük fel a GDP arányos best case növekedést, meg azt, hogy marad.

2011. 04. 17. 16:56

Az a bank sem volt normális amelyik valódi kockázatelemzés nélkül kihelyezett milliárdokat az önkormányzati szférába. Úgy tűnik még azzal sem voltak tisztában, hogy  törzsvagyonra nem lehet jelzálogjogot bejegyezni, valamint azzal sem számoltak, hogy minden zálogjog semmis lesz amint elindul egy adósságrendezési eljárás.

2011. 04. 17. 16:53

Úgy hallom a kormányzatnak egyáltalán nincs ellenére önkormányzatok vagyonfelosztása, csődje. Ami cégeknél a fantomizálás, az önkormányzatoknál a csődeljárás és vagyonfelosztás. Ennek a legkisebb az állami finanszírozási igénye, a bankoknak nem kell tovább törleszteni, nekik kell leírni a veszteséget, a vagyontárgyak helyben maradnak, továbbiakban EU/állami pénzekből lehet népszerűségnövelő fejlesztéseket indítani. A bankok persze azzal fenyegetődznek, hogy nem fogják finanszírozni az önrészeket, erre meg az államosításukkal fenyegetik őket, szóval zajlik az élet. Természetesen ezt soha nem fogják nyíltan kommunikálni, rá kell tolni a felelősséget másokra, előző kormányzatokra, bankokra, ahogy Steindl-nek mondták, Tétényi ebből a szempontból kapóra jön.