A Kormányhivatal szerint törvénytelen volt a Fideszes (magán)közgyűlés! Vagy mégsem?
Közélet
2011. ápr. 14.

<p>Villámgyorsan, még a kifogásunk beadása napján megérkezett a Kormányhivatal előzetes törvényességi észrevétele, a  kedden megtartott úgynevezett „testületi üléssel” kapcsolatosan.</p>

A Kormányhivatal megállapította, hogy a régi SZMSZ van érvényben, amely szerint az ülést kizárólag a polgármester, akadályoztatása révén az alpolgármester hívhatja össze és vezetheti le.

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint az aljegyző törvényességi jelzéssel élt az ülés nem megfelelő módon történő összehívása kapcsán. Tehát a Fideszes képviselők tudatában voltak annak, hogy törvénytelenséget követnek el, mégis megtartották a jogszabályellenes testületi ülésüket, ahol határozatokat és rendeleteket szavaztak meg.

A képviselő-testület működése, a testület döntéshozatala akkor törvényes, ha a képviselők a jogszabályok által meghatározott eljárási rendet betartják. A Legfelsőbb Bíróság korábban egy ügyben vizsgálta a jogszabálysértő módon tartott képviselő-testületi ülésen meghozott határozatok jogi sorsát és megállapította, hogy a korelnök nem hívhatja össze és nem vezetheti le a testületi ülést, mert erre nincs jogköre. Ebből következően a testületi ülés megtartása jogszabályba ütköző volt, így jogszabálysértőnek minősülnek a testület által hozott határozatok is.

A törvénytelenül megtartott testületi ülésen hozott határozatokat, rendeleteket bírósági úton megtámadjuk, a képviselők ellen pedig visszaélés a hivatali hatalommal bűntette miatt feljelentést teszünk.

A törvényességi észrevétel innen letölthető

Stámusz Andrea és Zentai Plajner Zsolt önk. képviselők

 

 

UPDATE - a Kormányhivatal visszavonulót fújt:

 


(forrás)