Törvénytelen testületi ülés és törvénytelen határozatok?
2011. ápr. 14.

<p>Azzal a kéréssel fordulunk az eljáró hivatalhoz, hogy törvényességi észrevételeiket megtenni szíveskedjenek az alábbiakkal kapcsolatosan:  2011. április 12-ére a Fideszes képviselők rendkívüli testületi ülés összehívását kérték Tétényi Éva polgármester asszonytól.</p>

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály

 

Tisztelt Főosztályvezető Asszony!

 

Azzal a kéréssel fordulunk az eljáró hivatalhoz, hogy törvényességi észrevételeiket megtenni szíveskedjenek az alábbiakkal kapcsolatosan:

 

2011. április 12-ére a Fideszes képviselők rendkívüli testületi ülés összehívását kérték Tétényi Éva polgármester asszonytól.

 

-          A rendkívüli testületi ülésre szóló meghívó időben felkerült a város honlapjára.

-          Hétfőn, e-mailben hivatalosan értesítette a polgármester asszony  a képviselőket  a rendkívüli testületi ülés elmaradásáról és az elmaradás okáról, mely levelet mellékelten csatoljuk a beadványunkhoz.

-          Ezek után megdöbbenve értesültünk, arról, hogy a rendkívüli testületi ülést mégis megtartották.  Információink  szerint, az ún testületi ülésen a Fidesz képviselőcsoport tagjai, valamint a Vállalkozók Pártjának képviselője, Juhász István,  a  törvényesség őreként az aljegyző, Dr. Szolnoki Imre vettek részt. Az ún. „testületi ülést“  Petróczi képviselő vezette le, és tudomásunk szerint a jegyzőkönyvet ő írta alá, a hozott döntéseket ő ellenjegyezte.

 

Kérdéseink, a következők:

 

-          Jelenleg melyik SZMSZ van érvényben? (Ugyanis az új SZMSZ-t a polgármester asszony még nem ellenjegyezte.)

A régi SZMSZ és az önk. törvény szerint a testületi ülést – alpolgármester hiányában- kizárólag a polgármester vezetheti le. Mivel a polgármester hivatalosan lemondta a rendkívüli testületi ülést, ezért ebben az esetben az ülést megtartása és az ott hozott döntések véleményünk szerint törvényellenesek voltak.

 

-          Amennyiben az új SZMSZ van érvényben, mely szerint az ülést összehívhatja és levezetheti a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság elnöke, Steindl Balázs ( Fidesz) is, akkor véleményünk  szerint egy új meghívót kellett volna kiküldeni a képviselők számára. Ez azonban nem történt meg. Az ülés levezetése pedig semmiképpen nem a korelnök, feladata.


Tehát bármelyik SZMSZ is van hatályban, szerintünk az ott történtek mind a kettővel ellentétesek.

 

-          Továbbá kérdezzük, hogy követtet-e el mulasztást az aljegyző abban az esetben, ha ellenjegyezte a „testületi” ülés anyagait, és ha nem emelt törvényességi kifogást az ún. „testületi ülés” megtartása kapcsán?

 

-          Érvényesek-e az ún.  „testületi ülésen” hozott döntések?

 

-          Amennyiben az aljegyző felhívta a törvénytelenségre a figyelmet, de ezt figyelmen kívül hagyva ott jelenlévő képviselők és tudatosan megszegték a törvényt, ebben az esetben indítható-e eljárás a szándékos törvénysértés kapcsán a képviselőtestület tagjaival szemben? (pld. Hivatali hatalommal történő visszaélés kapcsán)

 

Kérjük a Tisztelt Kormányhivatalt, hogy törvényességi észrevételeit megtenni szíveskedjen arról, hogy a testületi ülés megtartása jogszerűen történt-e, az ott hozott döntések a fent említett okok miatt  megfelelnek-e törvényben előírtaknak, valamint a felelősökkel szemben hivatalból szíveskedjenek eljárást indítani a megfelelő hatóságoknál

 

Esztergom, 2011-04-13.

 

Stámusz Andrea és Zentai Plajner Zsolt képviselők