APEH vizsgálatot kért a Jobbik, Meggyesékkel szemben
Közélet
2011. ápr. 13.

<p>Esztergom város volt polgármestere, országgyűlési képviselője Meggyes Tamás személyesen és az általa kiadott engedély alapján más politikusoknak, illetve magánszemélyeknek adómentes, ingyenes jövedelmet biztosított azzal, hogy Esztergom városa közpénzből fizette az érdekükben eljáró ügyvédeket.</p>

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága Ellenőrzési Osztály 2800-Tatabánya, Komáromi út 42.


Tisztelt Cím!

A Jobbik Esztergom Városi Szervezete bejelentést kíván tenni adóeltitkoló magatartásról az alábbi részletezéssel.

 

Esztergom város volt polgármestere, országgyűlési képviselője Meggyes Tamás személyesen és az általa kiadott engedély alapján más politikusoknak, illetve magánszemélyeknek adómentes, ingyenes jövedelmet biztosított azzal, hogy Esztergom városa közpénzből fizette az érdekükben eljáró ügyvédeket.


Esztergom város nem rendeletben, hanem egyszerű határozatban lehetővé tette, hogy a város érdekében Meggyes Tamás és mások is a város pénzén alkalmazzanak ügyvédeket. Ez 2008- 2010. között összesen 42 millió forint ügyvédi munkadíj kifizetését jelentette úgy, hogy eddigi ismereteink szerint ezután sem adót nem fizetett senki, sem bevallásában az ingyenes jövedelmet nem tárta fel.

Meggyes vonatkozásában 2008-tól az 1995. évi CXVII. tv. - a személyi jövedelemadóról - 4. §. 121. bek. szerinti kitétellel ellentétben „személyes magáncélú magánszemély helyett teljesített kiadás" igénybevétele után nem fizetett személyi jövedelemadót az ingyenes ügyvédi szolgáltatásért, amelyet közpénzből fizettek helyette. Úgy tudjuk a Polgármesteri Hivatal sem fizette ki a jogellenes kifizetések utáni személyi jövedelemadó előleget.

Meggyes országgyűlési képviselő, adóbevallásai nyilvánosak, az Országgyűlés honlapján jövedelme megjelenik. Azok egyeznek polgármesteri és képviselői juttatásával, tehát ingyenes juttatást nem vallott be.

A médiában is ismert esztergomi állapotok miatt az Önkormányzattól nem tudjuk megkérdezni azt, hogy konkrétan mely ügyvédnek, kinek az érdekében fizettek ki és milyen összegű munkadíjat. Azt tudjuk, hogy Meggyes Tamás ügyében több, mint 10 ügyvédet foglalkoztattak.

Azért állítjuk, hogy jogellenesek a Meggyesnek kifizetett pénzek, mert:

az 1995. évi CXVII. tv. 71.§. nem tartalmaz ingyenes jogi képviselettel kapcsolatos természetbeni juttatást (e törvény értelmező rendelkezéseinek 27. pontja szerint sem tekinthető üzleti ajándéknak az ingyenes ügyvéd),

az 1992. évi XXIII. tv. - a köztisztviselők jogállásáról - 49. f. és h.§. sem tartalmaz ilyen jellegű ingyenes vagy adóalapot jelentő juttatást a köztisztviselők részére, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény 18.§. szerint be kellett volna jelenteni e jövedelmet, illetőleg a kimutatást kellett volna vezetni az ingyenes ajándékokról.

E törvényeket azért jelöltük meg, mert Meggyes polgármester volt, polgármesterként részben a köztisztviselők jogállása vonatkozott rá, de részben országgyűlési képviselő is.

Állítjuk, hogy a Polgármesteri Hivatal az adószabályokat sértve ingyenes juttatássokkal kapcsolatos kifizetéseket eszközölt.

Állítjuk, hogy Meggyes Tamás, Knapp János alpolgármester és mások érdekében kifizetett ügyvédi díjak adóalapot képeznek és azután nem fizetett senki személyi jövedelemadót. Ha lehetne ilyen ingyenes juttatást biztosítani, úgy bármilyen munkavállalója érdekében munkaadója ingyenes megtehetne bármilyen kifizetést.

Állítjuk, hogy Meggyes Tamás és jelenlegi képviselőtársai újabb 30 millió forintot akarnak ügyvédekre fizetni saját érdekükben. Ezt a költséget tartalmazza Esztergom város válságköltségvetése.

Kérjük, szíveskedjenek a 2003. évi XCII. tv. 106. §. és 107. §. alapján eljárást indítani a bevallások utólagos ellenőrzésére Meggyes Tamással szemben. Ezt megelőzően kérjük, folytassanak le Esztergom Város Polgármesteri Hivatalában adatgyűjtést az Art. 94-95.§. szerint.

Kérjük, szíveskedjenek a jogegyenlőség elve alapján eljárni még akkor is, ha kormánypárti országgyűlési képviselő adóellenőrzéséről, illetőleg jövedelem eltitkolásáról van szó.

 

Esztergom, 2011. április 12.

 

Zentai Plajner Zsolt és Stámusz Andrea önk. képviselők

(forrás)