Lázár: oldjátok meg esztergomiak
Közélet
2011. ápr. 11.

<p>A Fidesz frakcióvezetője szerint az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig erre nem képesek, a jogszabályok részletesen szabályozzák, mi a teendő egy képviselő-testület működőképtelensége esetén.</p>

Lázár János ezt hétfőn mondta azzal kapcsolatban, hogy Esztergom független polgármestere, Tétényi Éva petíciót írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben kérte a városban fennálló politikai patthelyzet megoldását, a képviselő-testület feloszlatását. A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre kifejtette: "valóban van arra lehetőség, hogy a képviselő-testületet működőképtelenség esetén feloszlassa az Országgyűlés, de ez csak egy végső eszköz". Álláspontja szerint ugyanis helyi szinten kell közös nevezőre jutni.

Mint fogalmazott, reméli, hogy az esztergomi közéleti szereplők nem a személyes érdekeiket és nem a politikai meggyőződésüket, hanem kizárólag a város ügyeit szolgálják. "Nem kívánunk ebbe az ügybe beleavatkozni, ez az esztergomiak ügye. Amennyiben működőképtelenség áll be, akkor a kormány és az Országgyűlés fogja tudni a kötelességét, ami törvényi kötelessége" - mondta Lázár János. A Miniszterelnökségnél hétfőn azt közölték, hogy tanulmányozni fogják Esztergom független polgármesterének petícióját.

Az esztergomi képviselő-testület Fidesz-frakciója múlt pénteken közleményben reagált a petícióátadási kezdeményezésre. Szerintük a polgármester azért választotta akciójához a szombati napot, mert három éve ekkor gyújtották fel Meggyes Tamás volt fideszes polgármester házát. "Tétényi Éva ezzel Esztergomot égeti fel, mert az önkormányzati csődtörvény szerint ha a testület feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez" - írta közleményében a helyi Fidesz-frakció. A helyi képviselő-testületek a megbízatás lejárta előtt a képviselők több mint felének szavazatával mondhatják ki feloszlásukat, de az Országgyűlés is feloszlathatja az alkotmánnyal ellentétesen működő testületet.

(forrás)