Zarándoklat szervezés alatt
Közélet
2011. ápr. 6.

<p>Gőzerővel folyik a péntek éjjeli „Zarándoklat Esztergomért” szervezése. A civil egyesületek példaértékű összefogása és az esztergomi polgárok önfeláldozó munkája nyomán jelenleg így áll a zarándoklat szervezése:</p>

A száz regisztrált résztvevőhöz csütörtökig még lehet jelentkezni. Nem érdemes aggódni, ha valaki nem regisztrált, attól még csatlakozhat pénteken 18 órakor a Széchenyi  téren a zarándoklathoz.

Eddig 11 országos nyomtatott, internetes és elektronikus szerkesztőség jelezte, hogy munkatársai részt szeretnének venni az eseményen. Civil felajánlásból megoldódott a sajtóbusz kérdése is. Gyakorlatilag a magyar sajtó teljes spektrumban jelen lesz az eseményen, de külföldi tudósítók is beszámolnak a zarándoklatról.

210 ezer forint gyűlt össze egy nap alatt a szervezési költségekre, hogy elől és hátul megkülönböztető jelzéssel rendelkező rendőrautók is vigyázzák a zarándokok nyugodt menetelését.

Az április 8-án, 18 órakor kezdődő, Széchenyi téri gyülekező alkalmával rezesbanda hangolja a lelkes esztergomiakat a menetre.

Eddig 25 településről jelezték csatlakozási szándékukat magánemberek, civil szervezetek, egyesületek, nyugdíjas-klubok, sportszervezetek. A legtávolabbi zarándok Franciaországból érkezik.

Az esztergomi civil egyesületek legaktívabb szervezetei azonnal az ügy mellé álltak, az ő segítségükkel sikerült szórólapot készíteni, láthatósági mellényeket beszerezni, szervezőket toborozni.

A zarándoklaton minden párt, illetve egyesület tagjai magánemberként vesznek részt.

Aki csak rövidebb szakaszokon szeretne csatlakozni a zarándoklathoz, megteheti, az út mellett különböző pihenőhelyeken mindig lesznek önkéntes segítők, aki autóval, kisbusszal bármelyik irányba szállítják a fáradt zarándokokat.

A zarándokút mintegy 49 kilométeres távja 7 szakaszra lett felosztva, melyek között a 3 órástól a 45 perces szakaszig mindenféle megtalálható. Így, aki kevesebbet tud csak vállalni, az is részt vehet a zarándoklaton. A teljes szakaszon két fő pihenőhely lesz, Piliscsabán a Kopár csárdánál, illetve Budapesten az Amfiteátrumnál, ezeken a helyszíneken, illetve a budapesti Szent István téren (április 9., 09:00 órától) lehet csatlakozni a menethez.

Amennyiben valaki az autójára külön matricát szeretne gyártatni, az egyik esztergomi dekorműhely felajánlása értelmében féláron megteheti. (infovonal)

Bővebb információ a Facebookon, a Zarándoklat Esztergomért Tétényi Évával elnevezés alatt található.

Infovonal: 06-30/330-2170

Váczy-H. István

szervező

(forrás)