Civil Fókuszban: A MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY
2011. ápr. 4.

<p>Tegnap éjjel számomra minden megvilágosodott. Nem szakrális értelemben, hiszen nem történt semmi mennyei, mert csak Meggyes Tamással találkoztam.</p>

Történt  ugyanis,  hogy   álmatlanságomban  a  TV távirányítóját   kapcsolgatva,  véletlenül  a „Munkaértekezlet“ közvetítésére tévedtem, melyet a Meggyes-frakció a testületi ülés helyett tartott március 31-én, csütörtökön. Meggyes úr éppen – meglepően normális hangnemben és stílusban – Miavecz Jenővel beszélgetett.  Itt valami történhetett, gondoltam, mert se piszkálódás, se gúnyolódás, se kiabálás nem volt, sőt! Folyton csak azt hallottam: Bocsáss meg Jenő! ….. Bocsáss meg Jenő! …. .  Már azt hittem, hogy lemaradtam valamiről! Csak nem oszlatták fel a testületet? Ezen méláztam, amikor váratlanul lecsapott a ménkű!

Meggyes Tamás közölte: Tudod Jenő, egy beruházás elindításánál a megvalósíthatósági tanulmány egy teljesen felesleges dolog, egy …... egy „népvakítás“. Egyszerűen kidobott pénz az ablakon! A tanulmány eredményét a készítője mindig úgy hozza ki, ahogy a megrendelő akarja. Nincs ebben semmi tudomány! Ha valaki ilyet rendel, az csak azt szolgálja, hogy a megbízó valamilyen indokkal tudjon pénzt juttatni a tanulmányt készítő cégnek! Igy megy ez! Na ebből is láthatod, hogy mi vigyáztunk az esztergomiak pénzére, nem herdáltuk el ilyen felesleges dolgokra. A beruházásnál vagy tudja valaki, hogy érdemes belekezdeni, vagy nem. Ehhez nem kell tanulmány! Ismer itt valaki olyan magánbefektetőt, aki például egy fürdőberuházást elindítana? Mert én nem! …... és ez még hosszan így folytatódott.

Ezzel számomra teljesen egyértelművé vált, amit csak sejtettem, amitől féltem. A március 21-én, a Dobó Gimnáziumban tartott fórumon tett hozzászólásomban kifejtettem, hogy szerintem még egy cetli méretű üzleti terv sem készült az egyes beruházások előtt, de most, hogy ez bizonyosságot nyert, és pont Meggyes Tamás által, nem örültem. Inkább megdöbbentem, hogy ilyen hanyag, felelőtlen, hozzá nem értő módon hogyan lehetett több mint egy évtizeden keresztül egy várost vezetni, megaberuházásokat elindítani! Hogyan lehet egy volt polgármesternek nyíltan tagadni a legalapvetőbb közgazdasági alapelveket? Nevezetesen azt, hogy gazdasági tevékenységbe egy önkormányzat minden előzetes tervezés, felmérés, számítás, elemzés nélkül vágjon bele! Hogyan lehet, hogy a testületi többség  éveken keresztül ehhez asszisztált, és a mostani frakciótársak sem tiltakoznak! Nincs közülük senkinek legalább alapszintű fogalma ehhez? Egy magánháztartásban is átgondolja a család, hogy egy beruházást meg tud-e csinálni, érdemes-e, lesz-e rá fedezet, kell-e egyáltalán, stb. Ezek a kérdéseket miért nem tette fel senki? Ha feltette valaki, akkor a többség miért nem fontolta, válaszolta meg?

Ilyen mértékű dilettantizmust látva, már el kell gondolkodni. Attól félek, hogy amikor azt hangoztatják, hogy a roppant mértékű eladósodottságért és emellett még a félbehagyott beruházásokért nem az előző városvezetés a hibás, hanem a körülmények, akkor Ők komolyan gondolják! Nem is tudják, hogy mit (nem) csináltak! Na ez már mindennek a teteje lenne, ezt már nem is lehet minősíteni!

Azt hiszem itt bizonyítottságot nyer az a filozófiai alaptétel, miszerint: Az okos embert az különbözteti meg a butától, hogy ő tudja, hogy mit nem tud.

Nézzük csak, minek a szükségességét  tagadja Meggyes Tamás, mi is az a megvalósíthatósági tanulmány ?

A megvalósíthatósági tanulmány egy beruházás, egy fejleszteni szándékozott projekt piaci, műszaki, gazdasági-pénzügyi megvalósíthatóságát befolyásoló tényezők számbavételét jelenti, vagyis a várható fejlesztési költségek, a működtetés várható eredménye, a befektetés megtérülése bemutatását szolgáló összefoglaló tanulmány.

Feladata annak felderítése, hogy az adott vállalkozási ötlet, projektcél:

Megvalósítható? Életképes? Érdemes vele foglalkozni, azaz pénzügyileg megtérül? Mennyi idő alatt?

A megvalósíthatósági tanulmány az alapvető dokumentum, amelyen keresztül a döntéshozók számára objektív módon be lehet mutatni a megoldani kívánt problémát, a projekt kockázatát, az erőforrások nagyságát pénzben kifejezve, valamint lehetővé teszi  a megalapozott döntés meghozatalát, majd kedvező döntés esetén a projekt indítását. Dióhéjban ennyi. Erre mondja Meggyes, hogy teljesen felesleges, elkészíttetése kidobott pénz az ablakon!

Ennek alapján gondolom, már mindenki számára érthető, hogy a fürdő beruházási költsége az induló 1,5 milliárd-os értékről hogy mehetett föl kb. 4,5 milliárdra, miért kell évente további 5-600 milliót rákölteni ahelyett, hogy nyereséget termelne. A Mária-Valéria mélygarázs miért nem használható, mikor a városnak 1,6 milliárdjába került, melyből 800 milliót már kifizetett, a szálloda és egyéb projektek miért nem fejeződtek be és a költségvetés nélküli, félbehagyott, becsődölt beruházások sorát folytathatnánk, az eredmény mindegyiknél hasonló. Na ettől adósodtunk el! Mondjon valaki Esztergomban egy olyan beruházást, amelyik nyereséges, vagy legalább nullszaldós lenne! Épp az ellenkezője a tipikus, minden „megvalósított álom“ évről-évre csak veszteséget termel, a fenntartásukat folyamatosan támogatni kell, a városi költségvetés működési költségkeret terhére.

Álláspontom szerint egy önkormányzatnak elsősorban az alapfeladatait kell, hogy ellássa, de azt maradéktalanul, olyan beruházásokat végezzen, melyek ezekkel összefüggésben szükségesek (pl. utak, csatornahálózat, gázvezeték hálózat, iskola, óvoda, parkok, játszóterek, stb.), közcélokat szolgálnak. Egyéb célú beruházásokat, mint szálloda, parkolóház, fürdő, stb. építés csak akkor végezzen, ha erre szabad pénzeszközei vannak, azaz nem az alapfeladatok ellátásához kapcsolódó területről kell elvenni, (még az önrészre sem!) emellett megtérül, vagyis nyereséget termel! Ezt kéne Esztergomban bevezetni, így kellene beruházni és természetesen csak akkor, ha megvalósíthatósági tanulmány eredménye pozitív.

 

A Meggyes féle megvalósíthatósági tanulmány:

A fentiek alapján a volt polgármester tagadja a megvalósíthatósági tanulmányok szükségességét, értelmetlennek, pénzkidobásnak tartja,  sőt a személyes nyilatkozata szerint egyenesen a mutyizás, a közpénz átjátszása a célja, így értetlenül olvassuk az alábbi, tíz hónappal ezelőtti határozatot:

 

„95/2010. (V.27.) KÜB határozat

Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága egyetért azzal, hogy az Önkormányzat az  …........................... Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-t (….   Budapest, …...) bízza meg a KDOP-2009-5.1.1- Közoktatás infrastrukturális fejlesztése Szentgyörgymezői Óvoda bővítése és felújítása projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével, 5.500 eFt + Áfa összeg erejéig, mely összeg fedezete a 9/2010. (III.4.) esztergomi ör. 6/A melléklet általános tartalék sora.

A Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottság felhatalmazza a – határozat mellékletét képező – szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a szerződés aláírása: a döntést követő nyolc napon belül“

Az akkori Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottság felállása:

Elnök:   Dr. Kolumbán György

Tagok:  Petrovics János

Pócsföldi József

Pál György

Zoltai Dániel

 

Ez a névsor azt hiszem mindenre magyarázatot ad! Ők a Stróman-ok, ők véleményezték támogatólag a polgármester, Meggyes Tamás előterjesztését. Kolumbán úr bizottsági elnökként ezen kívül még számtalan ügyben értett egyet az akkori polgármesterrel, így kétséget kizáróan kiérdemelte Esztergom Városának Díszpolgára címet. (Szívből sajnálom azokat, akik korábban már szintén megkapták ezt a címet, ezután biztosan kiveszik a vitrinből, hogy egy alsó fiók mélyén rejtsék el.) Ha már mindenképpen ki akarták tüntetni a tetteiért, inkább egy lövészklub (un)Fair Play díjára kellett volna jelölni.

Visszatérve a tárgyalt esethez, felmerül a kérdés:

Ez az óvodai tanulmány akkor most micsoda? Higgyünk Meggyes úrnak, hogy mutyi, vagy reménykedjünk, hogy nem, csak Meggyes úr kacérkodott a közgazdasági tudományok alapjainak elsajátításával? Vagy mindkettő?

A dolognak van néhány szépséghibája, nevezetesen az, hogy az óvoda átalakításának, bővítésének, felújításának komplett tervdokumentációja már 2010. áprilisában elkészült, tehát már minden véglegesen el volt döntve, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére a céget viszont két hónappal később bízták meg! Akkor már minek? Ha valami már el van döntve, (a megoldási alternatívát kiválasztották, a tervezést kifizették, stb.) utólag teljesen felesleges azt vizsgálni, hogy egyáltalán megvalósítható-e a beruházás. Vagy Meggyes úr nem sokkal a választások előtt még utoljára ki akarta próbálni, hogyan működik egy megvalósíthatósági tanulmány, legalább utólag, csak úgy a szokásos módszer (belevágunk a beruházásba, aztán majd lesz valahogy) ellenőrzésére csináltatta meg, mert mi az a 5.000.000 Ft +Áfa  = 6.875.000 Ft?

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével egy olyan budapesti (Esztergomban biztosan nincs erre alkalmas cég, aki még az iparűzési adót is ide fizetné) céget bíztak meg, amely informatikai tanácsadással, szolgáltatással foglalkozik. Valószínűleg azért, mert a KÜB tagok is arra gondoltak, hogy ha nem az építőipar a profiljuk, akkor legalább nem fognak hibát találni a már kész kiviteli tervekben, és biztosan arra az eredményre jutnak, hogy a beruházás megvalósítható!

 

Na tessék, ebben is igaza van Meggyes úrnak! Miavecz Jenőhöz intézett monológjában jól mondta: Te Jenő! Ez úgy működik, hogy a tanulmány készítője olyan végeredményt hoz ki, amilyet előre mondasz neki, csak egy csomó pénzébe kerül a Városnak!


Egyébként az óvodai felújítási munkákat a mai napig nem kezdték meg...

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök