Eddig húzta volna Esztergom: csak az állam vehet fel a jövőben önkormányzati hitelt
2011. márc. 24.

<p>Most már egyértelműen kijelenthető: Tétényi Éva bátor lépése, hogy 2010 novemberében adósságrendezési eljárást kért Esztergom megmentése érdekében legalább félmiliárd forintnyi újabb adósságtól mentette meg Esztergom polgárait. A nyakló nélküli önkormányzati eladósodás miatt már az egész ország pénzügyi helyzete veszélybe került: a tavalyi 3,8%-os hiánycélt sem sikerült teljesítenie a Fidesz kormánynak. Emiatt a jövőben az önkormányzatok  csak központi engedéllyel és csak beruházásra kaphatnak kölcsönt, a pénzt nem ők, hanem az Államadósság Kezelő Központ veszi fel.</p>

Az önkormányzatok megugrott hiánya miatt jelentős változtatásokat tervez a kormány az önkormányzati szektor gazdálkodásában. Ennek része lesz, hogy az önkormányzatok csak beruházási hitelt vehetnek majd fel - ez szerepel a Széll Kálmán tervben -, és csak akkor, ha ezt egy központi intézmény jóváhagyja. A kormány szándéka világos: "Véget kell vetni annak a világnak, hogy a helyi alkuk, mutyik döntsék el", hogy milyen célra vesznek fel hitelt az önkormányzatok. Sőt, a hitelt nem is ők veszik majd fel, hanem az Államadósság Kezelő Központ, mondván: az jobb feltételekkel tud pénzhez jutni.

Látható, hogy a Fidesz kormány jelenlegi intézkedéseivel teljesen összhangban van az, ahogy Tétényi Éva 2010. novemberében meghiúsította a helyi Fidesz frakció által szorgalmazott újabb nagyösszegű hitelfelvételt, és ezzel még idejében a teljes pénzügyi összeomlást elkerülő pályára állította a város költségvetését.

Ideje lenne, ha a helyi Fidesz szervezet tisztázná a viszonyát a Nemzeti Együttműködés Kormányával és annak iránymutatásával. Amíg még nem késő.