Visszautasított interpelláció - meddig védik közpénzen Meggyes Tamást?
Közélet
2011. márc. 16.

<p style="text-align: justify;"><strong>Vágó Sebestyén sajtótájékoztatóján elmondta: arra gyanakszik, hogy a kormány azért védi Meggyes Tamást, mert olyan információ birtokában van, amely terhelő lehet a magas rangú tisztviselők számára.</strong></p>

Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: a mai napon elhangzott volna egy interpellációja, melyet a házelnök azzal az indokkal utasított vissza, hogy a kérdés nem tartozik a megszólított miniszter hatáskörébe.

Hozzátette: az interpelláció középpontjában híres politikai celebünk, Meggyes Tamás állt volna, témája pedig a képviselő esztergomi önkormányzattól kapott juttatásai lett volna.

Vágó Sebestyén kifejtette, hogy az esztergomi önkormányzat 2005-2010-ig 46 milliót költött ügyvédi költségekre, 2011-re megszavaztak erre a célra egy 30 milliós keretet; a folyamatban lévő ügyek száma 26, ebből 17 ügy Meggyes Tamás, három pedig Bayer Zsolt újságíró ügye. 

Vágó Sebestyén megjegyezte: az adózásról szóló törvény rendelkezik arról, hogy az ilyen jellegű juttatásokat be kell vallani az adóbevallásban, ezen felül a képviselőknek vagyonnyilatkozat tételi kötelezettsége van, amelyben a hasonló bevételekről is számot kell adni. Ennek ellenére Vágó Sebestyén nem talált semmi erre vonatkozót Meggyes Tamás vagyonnyilatkozatában.

Befejezésül a jobbikos politikus egy Móra Ferenc népmesére hivatkozott, mégpedig a Nagyhatalmú sündisznócskára, figyelmeztetve a mackótestvért, hogy vigyázzon, mert már nagyon sok mackó belebukott abba, hogy átverte őt a nagyhatalmú sündisznócska.

 

Válaszában Rétvári Bence államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Házszabályban vannak bizonyos keretek, így a kormány tagjait csak a felelősségkörükbe eső ügyekben lehet kérdezni, de az ügyben, hogy egy önkormányzatnál mennyit költenek ügyvédi munkadíjra, és milyen keretszerződések jönnek létre – véleménye szerint – nem bármelyik minisztérium feladatkörébe esik. Az államtitkár hozzátette, hogy abban az esetben, ha ilyen ügyekben akár a kormányhivatalhoz vagy máshová érkezne bejelentés, és úgy gondolják, hogy jogszabálysértően vizsgálta ki a kormány, akkor az már a kormány kompetenciája.  Rétvári Bence közölte, hogy Vágó Sebestyén általi felvetésekre – a házszabály szerint – a kormány részéről választ adni nem lehet, erre megvannak a megfelelő személyek, bizottságok.

Vágó Sebestyén viszontválaszában arra kérte az államtitkárt, hogy ez esetben a kormány pontosítsa a jogköröket, az interpellációk és azonnali kérdések feltételének kereteit. Úgy véli azonban, hogy a jelenlegi szabályok tágabb értelemben történő értelmezése szerint az általa feltett kérdés is ide tartozott volna.

S.SZ.-S.V.

 barikad.hu

 

Videó megtekintése: http://www.youtube.com/watch?v=TdhNrbbBV1w&feature=player_embedded#at=60

 

(forrás)