Álmodtam egy világot magamnak II.

Álmodtam egy világot magamnak II.

2011. 03. 10. 10:45

Igaza lesz az asszonynak, be kell fejeznem az éjszakai nassolást, különben úgy járok, mint az a Moszkva-téri hontalan hontárs, aki egy erős ajándék pacalvacsorára még rátöltött vagy 3 deci ablakmosó folyadékot, aztán (álmában) csúnyán ellátta a baját a környéken szintén kempingezni kívánó kollegáknak. Felébredése után, némi karpereccel felékelve a budai rendőrkapitányságon szomorúan konstatálta, hogy bizony van az a pont, amikor az álom összemosódik a valósággal.

Álmomban Meggyes Tamást a vezír megdicsérte konzekvensen mindent tagadó magatartásáért, aki ettől szárnyakat kapott, feltüzelte frakcióját, és a következő neveletlen testületi ülésen mindjárt behúzott még vagy 17 jelentős törvénytelenséget tartalmazó határozatot a polgármester neve mellé.

Álmomban hangosan felröhögtem hüjjeország hüjjelakóin, akiket ilyen könnyű megetetni maszlaggal, és miközben a városi, megyei rendőrség és ügyészség a szélrózsa minden irányába nyomozott  az előző vezetés után, a város, megelégelve a pattállapotot, azt harsogta egyemberként, hogy TétényicsődÉva helyett inkább jöjjön vissza a régi rossz, mert azt legalább ismerték, és az tulajdonképpen egész klassz volt. Feketelistástól, parasztvakításostól, nokiás dobozostól, talicskástól, Rákosi idejét meghazudtoló módszerestől a nép inkább szerette volna vissza a nyugalmat, mint a szembenézést, inkább akart csöndet, mint igazságot, a felelősség vállalása meg olyan hülye kifejezés volt (még álmomban is) hogy azzal csak elaggott professzorok mertek próbálkozni gólyabálba igyekvő, könyvtárszakos, tavasszal miniszoknyában csicsergő elsőéves  hallgatóknál a várdomb oldalában.  A frakció a kisvezír felkérésre kéjes mosollyal tette a dolgát, Kálmán képviselő szabadon csukhatta az ablakokat az egész hivatalban - mert végre férfinak érezte magát, Zoltai képviselő leengedte az asztal mellé a könyökét és kiköpte a maradék vetőmagot a szájából, öBalázs meg tudományos alapon kigyomláltatta a családfáját, hogy még egyszer ilyen vadhajtás fel ne üsse a fejét. Az istenadta eközben komoran nézte végig a kivégzést.

Álmomban ez után Meggyes visszaült a székébe, keresztbe-kasul büntette segédjeivel és hű fegyverhordozóival a szemét függetleneket, akik emiatt elköltöztek, (ha volt elég idejük) ahogy a gondolkozó értelmiség sem volt hajlandó kibújni a csigaházából, így nekik is menniük kellett. 2013-ra megtelt a vármegyeháza addigra újranyitott tömlöce, a főtéren kalodába zárt ellenzékiek szotyiztak naphosszat, a bakó meg bitót ácsolt a bújkáló ellentmondóknak. A nagy többség eközben keserűen azt gondolta: hogy lett volna egy lehetőség, de nem éltünk vele, most már úgy is minden mindegy, jobb, ha hallgatunk, akkor talán békén hagynak. Esztergom 2014-re a béka segge alá került, a város ipari parkja MT sikeres kommunikációjának köszönhetően elköltözött Gnieznóba, iskoláink, intézményeink élén tehetségtelen és semmirekellő, önállóan gondolkozni képtelen vezetők nyírták a szabad diákság agytekervényeit, hogy már csírájában elhaljon minden kezdeményezés. 2020-ra Esztergom már csak a Bazilikáról volt híres, és csak azok maradtak a városban, akiket a rendszer éltetett, illetve azok beszállítói, családtagjai. A többiek meg le voltak szarva (álmomban), de miután ezt már 2000-től megszokták a királyvárosiak, tulajdonképpen semmi jelentősége nem volt. Néha egy-egy gyerek megkérdezte nagypapától, hogy ki a fene volt az a tétényi, de erre csak összeránduló, hirtelen maga mögé néző, suttogó válasz született: hagyd el fiam, azok az idők már eljártak, erről jobb nem beszélni….

Álmomban ökölbe szorult a kezem, és felnyögtem és partizán akartam lenni, szamizdatos kiadványokkal a hóna alatt szaladgáló, tintás ujjú felkelő, aki addig nem nyugszik, míg él, és ha kell, feláldozza magát az igazság oltárán, és boldog-bőszen ordítja a máglyáról füstben-koromban, hogy akkor is, csakazértis is pusztuljon a despota, és legyen újra tavasz Esztergomban.

2011. 03. 10. 20:30

A Hídlap honlapján ma jelent meg az első (!) és eddig egyetlen hirdetés. Még a végén elhisszük, hogy nem a parkolásra szánt pénzből csinálják? Vigyor

2011. 03. 10. 20:29

"Sajnos a többségi értelmiség az elmúlt években végignézte, hogy levadásszák egyenként az tisztességes ellenállókat, esztergomiakat."

Niemöller német lelkész:

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Keserű szavak!

2011. 03. 10. 20:03

Hát ez tényleg nagy dolog (már nem a szájbefogás :), hanem hogy jönnek a hirdetők ilyen ellenszélben).

Gratulálok!

2011. 03. 10. 19:54

Én most befogom a számat, mert azt látom, hogy áttörtünk egy gátat: jönnek a hirdetők, rendelnek, utalnak. :)

2011. 03. 10. 19:50

Nézd János, rengeteg abszolút általános megfogalmazás volt a lentebbiekben. Ráadásul nem csak én értettem így (pl. Justice-szal viszonylag ritkán értünk egyet :), de ebben speciel igen).

 

Na de mindegy, kitárgyaltuk.

2011. 03. 10. 19:41

Szerintem akinek szólt, az értette, akinek meg nem szól, annak nem kell magára vennie.

2011. 03. 10. 19:30

Én az egész problémafelvetést ilyen formában értelmetlennek és kontraproduktívnak tartom, lentebb már leírtam miért.

 

Úgyhogy ennyi.

Minden jót!

2011. 03. 10. 19:15

Kedves Vélemény!

 

Nem pontosítottam semmit! Minden hosszabb beírásomnál leírtam, hogy tisztelet a kivételnek!

Ezt a mondatomat ugye nem kell kifejtenem….

 

Sajnos a többségi értelmiség az elmúlt években végignézte, hogy levadásszák egyenként az tisztességes ellenállókat, esztergomiakat.

 

2011. 03. 10. 18:53

Nos, a lentebbi és különösen a legelső hozzászólása abszolút általánosító volt az értelmiségre vonatkozóan:

"Jelzem az „értelmiségiek” felé, hogy már ők is listán vannak! ...

Kedves „értelmiségiek” lebuktatok, nem vagytok már abban a burokban, mint az elmúlt években. Tudják rólatok, hogy "már" az ellenükhöz tartoztok….."

 

Örvendetes, hogy most pontosított. Úgy látszik, már nem éltem hiába.

2011. 03. 10. 18:10

Kedves Vélemény!

 

„A szövegértés néha akarat kérdése” és néha a sorok között is kell tudni olvasni!

 

(Elolvastam még egyszer az általam írottakat, ennyire ezt nem lehetett félreérteni....)

 

A hozzászólásom nem az értelmiségiek ellen szólt, hanem értük!!! Vagy mondhatnám azt is, hogy nekik címeztem...

 

Hogy ki az értelmiségi, azt ne saját magunk döntsük el, ezt hagyjuk meg a környezetünknek. Ezt had ítéljék meg mások. (Önjelöltekből már túl sok van a padláson….)

 

Úgy látom, önmagát értelmiségnek tartja, de akkor miért értelmezi félre a hozzászólásomat? Vagy direkt ez volt a cél, hogy ebbe a témába mindent bőven kifejtsünk? (Akkor elnézést!)

 

Véleményem szerint, a társadalomra pozitív ráhatással bíró embereket, tehát az iránymutatókat tartom értelmiséginek. (ebből fakadóan nem vagyok értelmiségellenes). Az írásom pont arról szólt, hogy ne húzódjanak hátra, a fenyegetések ellenére, hanem vállalják a társadalom által kirótt feladatot. Mivel rájuk figyelnek az emberek, ők a véleményformálók (hogy vigyünk bele egy kis marketinget)! Ha a csigaházukba húzódnak vissza, akkor sem tudják elkerülni a helyi fidesz frakcióval való konfliktusukat. Csak idő kérdése és őket is megtalálják! (Persze csak ha hatalomban maradnak m1s-ék.)

 

Nem iskolai végzettséghez kötődik ez a szerep, hanem IQ-hoz! (ezzel nem leírva a felsőfokú iskolai végzettséget szerzőket, már csak magam miatt sem.)

 

Tehát, én nem a kínai kulturális forradalmat szeretném megvalósítani Esztergomban (ha ez Önnek mond valamit).

 

Higgye el, pontosan tudom ki Cserép János (aki hozzászólt már ehhez a témához és nem értelmezte félre a leírtakat), tudom ki Tétényi Éva és ismerem Miavecz Jenőnek az elmúlt évek tevékenységét.

 

Vélemény!

 

A hozzászólásom nem is nekik szólt!

 

Remélem, többet már nem kell ebben a témában magyarázkodnom és fél szóból is megértik azok, akiknek írtam!

Mielőtt ebből is félreértés lenne, a csendben lévő, viaszhúzódó értelmiségiekhez szóltam!

2011. 03. 10. 17:18

Az már nem az én problémám. A szövegértés néha akarat kérdése.

Úgy en bloc ezzel az értelmiségizős szöveggel kapcsolatban pedig azt mondanám: az alábbi szövegeit is egy értelmiségi honlapjára írta, akinek a honlapja ma a legfontosabb közéleti fórum Esztergomban, és éppen az egyik legfontosabb fóruma annak a civil szerveződésnek, amely végül kiütötte MT-t a polgármesteri székből.

Miavecz Jenő, akinek alábbi értelmiségizős kommentjét címezte, értelmiségiként évekig állta a frontot a képviselőtestületben MT ellenében. Már önmagában az üléseken részt venni, mindazt eltűrni, amit MT produkált sem lehetett semmi, hát még az ezzel járó egyéb hátrányok. Azon a bizonyos listán hadd ne soroljam a rengeteg értelmiségi "ellenfelet".

Nem is szólva arról, hogy Tétényi Éva is kiemelkedő, rendkívül elismert értelmiségi a polgármesteri pozíciójától teljesen függetlenül is, és ő az, akinek a vezetésével végig lehet vinni Esztergom közéletének valódi, teljes megújítását.

Attól, hogy voltak, vannak és lesznek megalkuvó emberek bármiféle társadalmi rétegben, csoportban, még nem kell az egész csoportot megbélyegezni (mellesleg számomra a nagy Fidesz leggyomorforgatóbb akciója éppen az értelmiségellenes kampány - és nem nehéz vissazemlékezni arra, hogy kik folytattak igazi kemény értelmiségellenes harcot: éppenséggel anno a kommunisták). Ez elképesztően sértő és ráadásul totál kontraproduktív. Ez világos, ha csak egy pillantást vet a fentebb leírtakra, hogy éppen a jelenlegi esztergomi közéletben néhány rendkívül (pozitív értelemben) aktív, sőt talán a legaktívabb szereplőkről is szó van.

2011. 03. 10. 15:44

Lehet, de nem sikerült célba találni!

2011. 03. 10. 15:41

Erre próbáltam célozni.

2011. 03. 10. 15:37

Véleményem szerint, nem iskolai végzettségtől függ elsősorban az értelmiségi lét!

 

De ennek az értelmiségnek fontos szerepe van, pl.: iránymutatásban, a tudás megosztásában, stratégiák pozitív hasznosításában, veszélyekre való figyelem felhívásban, stb.

Azzal egyet értek, hogy Esztergomot ne osszuk meg, mivel egy a célja mindenkinek: egy tisztességes, jó funkcionáló városban élhessünk!

 

De iránymutatókra szükség van és nem a „politikusokra”!

2011. 03. 10. 15:23

Eppur si muove!

Galilei óta tudjuk, hogy a világot nem kell megforgatni, mozog az magától!

2011. 03. 10. 15:16

Szerintem kár még egy éket verni az amúgy is szétfeszített társadalom testébe ezzel az értelmiségi fejtegetéssel, ki az, meg ki nem az. Soha sem a papíron múlott. Elég csak a fidess vezérkarra gondolni, termédek a papír, a józan ész meg hírmondóban sincs évek óta. Pedig ők sem így indultak. Csak a "kommunisták" ellen folytatott szabadságharcukban elveszítették kontrolljukat a normál világgal. És ahogy ez lenni szokott, teljesen azonosultak az ellennel. Az pedig, hogy most hatalomban lehetnek a börtön és a szigorúan őrzött zártosztály helyett, az a társadalom felelőssége.

Ahogy Bibó fejtegette: hosszútávon minden országnak olyan a kormánya mint a tarsadalma. Húsz évvel a rendszerváltás után imég mindig tt tartunk, hogy különböző társadalmi rétegek, csoportok egymás torkának esnek. Választáskor meg csak mindig valami, vagy valaki ellen szavazunk. Így lehet Orbán Viktor, program és elképzelés nélkül is Magyarország miniszterelnöke. Így lehet hatalomban 10 hónappal a választások után, még mindig program és elképzelés nélkül. 10 hónapja betonozza magát és talpnyalóit.

2011. 03. 10. 15:00

Nem baj. Jön Neo és "holnapra megforgatja az egész világot".

2011. 03. 10. 14:36

Hogy ennek a cikknek mennyire megvan a maga aktualitása!

 

A választások óta több „értelmiségi” ismerősömet behívatták, vagy üzentek nekik. Befenyítették őket, ha továbbra is ki mernek menni a térre, vagy továbbra is elmondják a véleményüket, akkor a közeljövőben ez meg az fog velük történni!

 

No, az esztergomi értelmiség többsége azonnal visszabujt a csigaházába és reménykedik, hogy majd a jó nép elvégzi helyettük az „értelmiségi” munkát! (Tisztelet a kivételnek – mert van ilyen!)

 

Jelzem az „értelmiségiek” felé, hogy már ők is listán vannak!

Jelzem feléjük, nem fogja senki helyettük elvégezni ezt a munkát!

Jelzem feléjük, hogy csak egy mondat érvényesül a Meggyes frakcióban: aki nincs velünk, az ellenünk van!

Jelzem feléjük, hogy majd senki nem védi meg önöket!

 

Kedves „értelmiségiek” lebuktatok, nem vagytok már abban a burokban, mint az elmúlt években. Tudják rólatok, hogy "már" az ellenükhöz tartoztok…..

 

Nem fognak megkímélni titeket sem! Nincs visszaút!

 

Ha ő visszakerül a teljhatalomba, akkor előbb vagy utóbb egyenként megtalálnak titeket, az ellenük elkövetett bűneitekért! Ha így lesz, akkor a „halhatatlanság” tudatával felvértezve esik majd nektek!

 

Tisztelt esztergomi értelmiség, MÁR NINCS VÁLASZTÁSOTOK!

2011. 03. 10. 13:14

Nekem is tetszik ez az írás. Vigyor

- Annyit komolyan reagálnék: Meggyes csak akkor jöhetne vissza, ha tényleg több száz ellene fellázadó embert bebörtönöztetne. Ez szerintem már elképzelhetetlen, ezért veszített!