Megalakult az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete
2011. márc. 4.

<div>
<p><span>A több hónapos eljárási procedúra 2011. február 22-én, a bejegyzés jogerőre emelkedésével véget ért, így az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete megkezdheti tevékenységét.</span></p>
</div>

A közhasznú társadalmi szervezetként működő egyesületet  2010. október végén egy olyan 23 fős csoport hozta létre, melynek tagjai tevékenyen részt vettek  az őszi önkormányzati választási kampányban, segítve a régen várt demokratikus változtatást és a független Tétényi Éva polgármesterré választását.

Az egyesület filozófiájának alapeleme a civil összefogás, a függetlenség, a semlegesség, a tagjai lehetnek bármely pártnak, vallásnak, szervezetnek a szimpatizánsai, csak az a fontos, hogy elkötelezettek legyenek az együttműködés, a közös célok megvalósítása iránt. Ebből adódóan pártoktól független, azoktól egyforma távolságban áll, szemléletének középpontjában csak Esztergom érdekét tartja.

Az egyesület alapvető célja a helyi érdekű hazafiság, a lokálpatriotizmus meghonosítása, ápolása, Esztergom város és polgárai felemelkedésének, szellemi, kulturális és anyagi jólétének elősegítése közhasznú tevékenysége révén.

Ezen célok elérése érdekében olyan feladatokat kíván ellátni, mint:

- a közösségi tevékenység ösztönzése, Esztergomot szerető és tisztelő, a városért tenni akaró demokratikus erők összefogása és képviselete, a lakosság megosztottságának felszámolása intenzív tájékoztatással,

- pártpolitikától mentes, aktív magatartás a várospolitikai célok megfogalmazásában és megvalósításában,

- Esztergom és környéke természeti és épített környezetének védelme, értékeinek megismertetése, megóvása,

- Esztergom történelmének, hagyományainak ápolása, a helyi kulturális-, sport- és művészeti életének segítése.

Az egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem végez, együttműködik az állami, társadalmi és civil szervezetekkel, alapítványokkal, hogy feladatait minél hatékonyabban tudja megvalósítani. A tagok a tevékenységüket önkéntesen, társadalmi munkában, ellenszolgáltatás nélkül végzik.

A közeljövőben végrehajtandó terveink:

- Továbbra is minden lehetséges törvényes módon támogatni, az esztergomiak jelentős többsége által megválasztott Tétényi Éva polgármestert, a Meggyes Tamás vezette  frakcióval vívott harcában, elősegíteni a testület feloszlatását.

- Folytatni, kiterjeszteni az új választások kiírására megkezdett aláírásgyűjtést, több aktivista bevonásával.

- Elérni a szemétszállítási díj elszámolási rendszerének módosítását a jogszabályoknak megfelelő, űrmérték alapúra.

- Nyomást gyakorolni a képviselőtestületre a céljaink elérése érdekében, ha kell, akár akciók szervezésével is.

Az egyesületünk köré – azonos szellemiséggel – egy mozgalmat szeretnénk szervezni,  pártállástól függetlenül, az esztergomi lakosság minél nagyobb hányadának bevonásával. Álláspontunk szerint csak a nyilvánosság, a nagylétszámú tömeg és az összetartás lehet a célravezető megoldás a jelenlegi helyzetben. Ehhez olyan szimpatizánsokat keresünk, akik szívesen vesznek részt az Esztergomért végzett közös munkában, szükség esetén készek szervezni, mozgósítani, aláírást gyűjteni, szóróanyagot terjeszteni, vagy szaktudásuknak megfelelő, konkrét feladatokat elvállalni. Jelentkezésüket az alábbi e-mail címen várjuk.

Az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének tagjaivá – először pártoló tagjaivá – olyan aktív szimpatizánsok válhatnak, akik részt kívánnak venni a céljaink megvalósításában és elfogadják az alapszabályzat előírásait.

Az egyesület a befizetett tagdíjakból kezdte meg működését, de a nonprofit tevékenységének kiterjesztéséhez (rendszeres lakossági tájékoztató anyagok, újságok és egyéb kiadványok készítése, nyomtatása, rendezvények szervezéséhez eszközök, kellékek biztosítása, stb.)  viszont  további anyagi források bevonása szükséges, ezért kérjük, hogy akinek vagy  amely cégnek módjában áll, támogassa a közös célok megvalósítását. Köszönjük.

Elérhetőségeink:

Székhely:  2500 Esztergom, Jókai utca 8.
Bankszámla szám: 58600575 - 11199427
E-mail cím: egomlokpat.info@gmail.com

A jövőben folyamatosan tájékoztatást adunk a híreinkről, munkánkról és természetesen a tervezett közös akcióinkról.

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

 

Körmöczi Miklós

elnök