Lezárult Esztergom ellenőrzése, a polgármester nem tett észrevételt
2011. febr. 18.

<p><span>Az Állami Számvevőszék 2010 októberében kezdte el Esztergom Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének ellenőrzését. A számvevőszéki törvény előírásainak megfelelően a jelentés tervezetét észrevételezés céljából 2011. január 24-én az ellenőrzést végzők átadták Tétényi Éva polgármesternek, valamint megküldték az egyes mulasztásokért felelősnek vélelmezett személynek.</span></p>

Mivel a polgármester nem tett észrevételt, valamint az érintett nem vitatta a felelősségére vonatkozó megállapításokat, Csecserits Imréné főcsoportfőnök-helyettes, vizsgálatvezető 2011. február 16-án értesítette a polgármestert az ellenőrzés lezárásáról, s kérte, hogy a polgármester 30 napon belül küldje meg az Állami Számvevőszéknek a javaslatok hasznosítására vonatkozó, a képviselő- testület által elfogadott intézkedési tervet.

Az Állami Számvevőszék 2010. évi ellenőrzési terve alapján október 18-án kezdődött Esztergom Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének ellenőrzése. A vizsgálatot az Országgyűlés illetékes bizottsága részére is átadott, országosan egységes program alapján folytatta le az Állami Számvevőszék Komárom- Esztergom megyei irodája. A számvevői megállapításokat tartalmazó jelentés-tervezetet az Állami Számvevőszékről szóló 1989. évi XXXVIII. törvény 25. § (1) bekezdésében foglalt előírás alapján észrevételezés céljából 2011. január 24- én az ellenőrzést végző számvevők átadták Tétényi Éva polgármester részére. Tekintettel arra, hogy az ellenőrzés során feltárt mulasztások miatt felelősség megállapításra is sor került, a hivatkozott törvény 23. §-a értelmében a tervezetet megküldte az Állami Számvevőszék magyarázat-kérés végett a felelőssé tett személynek.

A jogszabályban előírt határidőn belül a polgármester nem tett észrevételt, a felelőssé tett személy írásban nyilatkozott, hogy eltekint az írásbeli magyarázattól, tekintettel arra, hogy már nem áll az önkormányzattal jogviszonyban. A polgármester asszony a "vizsgálati anyag megállapításait megismerve korrektnek, tárgyilagosnak, az ellenőrzésben részt vevő munkatársaik magatartását példamutatóan együttműködőnek" ítélte meg.

A vizsgálatot vezető Csecserits Imréné főcsoportfőnök-helyettes 2011. február 16-án levélben értesítette a polgármestert az ellenőrzés lezárásáról, valamint felkérte, hogy 30 napon belül küldje meg az Állami Számvevőszék részére a képviselő-testület által jóváhagyott, az Állami Számvevőszék javaslatainak végrehajtására vonatkozó intézkedési tervet.

Tekintettel arra, hogy az ellenőrzésről számvevői, nem pedig az Állami Számvevőszék elnöke által aláírt számvevőszéki jelentés készült, így azt - az elmúlt húsz évben folytatott gyakorlatot is figyelembe véve - az Állami Számvevőszék nem hozza nyilvánosságra.

Forrás: www.asz.hu