Harmadjára is törvénytelen az esztergomi jegyzőválasztás?
2011. febr. 14.

<p>Esztergom város képviselő-testülete múlt héten jegyzőt választott. A jegyzői pályázatot február 3-i hatállyal kellett volna elbírálnia a testületnek, azonban ezt az időhatárt a Meggyes-csoport önkényesen átlépte, és csak a következő héten választottak jegyzőt. A február 3-i időpontra nyolc jegyzői pályázat érkezett a városházára, melyből kettő felelt meg minden formai és tartalmi kritériumnak, azonban a "második körbe" bejutott jelöltek közül olyat választott meg a testület, akinek az első fordulóban egyértelműen érvénytelen volt a pályázata.<span> </span></p>

Miután a zárt ülésen nem volt lehetőség újabb kérdéseket feltenni, sem meghallgatni a jelölteket, a polgármester - aki mindennapi munkakapcsolatban kell, hogy álljon a jegyzővel – semmit sem tud az új vezető személyéről. Ezért Tétényi Éva polgármester a kinevezés aláírása előtt arra kéri Dr. Laczó Bernadettet, nyilatkozzon arról, hogyan értékeli a pályázatot, jogilag mennyire tartja korrektnek a lefolytatott eljárást, illetve hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság vezetője családtagja, aki felett ellenőrzési jogkört kell elvállalnia.

Az adósságrendezési eljárásban a jegyző tulajdonosi jogokat is gyakorol, hiszen ő a törvény által az adósságrendezési bizottság tagja. Miután Dr. Laczó Bernadett a mai napig nem kereste meg Tétényi Évát személyesen, ezen nyilatkozat megtétele és a személyes egyeztetés után dönt a polgármester arról, hogy mit tegyen a jegyzői kinevezéssel.

 

Tétényi Éva

Esztergom Város polgármestere