Alkotmányellenes a Meggyes és frakciója által hatályban tartott szemétdíj rendelet
2011. febr. 5.

<p><strong>Az Alkotmánybíróság többször is kimondta, külön-külön beadványok kapcsán, hogy az esztergomihoz hasonló díjszabási metódust alkalmazó önkormányzati rendeletek alkotmányellenesek!</strong></p>

Esztergomban jelenleg a Jobbik már támadja a bíróság előtt az esztergomi "szemétdíj rendeletet", mint ahogy azt már a korábbiakban olvashattuk a Szeretgomon.

Az is közismert, hogy jelenleg már az Alkotmánybíróság előtt van egy beadvány, ami a szemétdíj megállapításának módját kéri a Testület által elutasítani!

Magyarországon nem működik a precedens jog, és ezt használják ki Meggyesék.

Az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban, amelyek más települések kapcsán keletkeztek, kimondta, hogy az esztergomi típusú szemétdíj megállapítási mód alapjogot sért, így alkotmány ellenes.

Ezek alapján kimondható, hogy az esztergomi testület Meggyes körül csoportosuló többsége vagy szándékosan, vagy a szükséges ismeretek hiánya miatt jogellenes, magasabb szintű jogszabállyal ellentétes elveken alapuló önkormányzati rendeletet erőszakol rá a városra.

Hogy mire alapozom mindezt:

A testület gyakorlata szerint nem felel meg az arányosság, szolgáltatás-ellenszolgáltatás követelményének:

    • ha egy önkormányzat rendeletében a lakossági szilárd hulladék szállítás és ártalmatlanítás díját szobánkénti fix havi összeg elõírásával állapítja meg. (44/2001. (XI. 17.) AB határozat)
    • ha egy önkormányzati rendelet a hulladékszállítási díjtételeket az egy háztartásban élõ, illetve egy lakást használó személyek száma alapulvételével állapítja meg. (9/2002. (III. 20.) AB határozat)
    • ha a helyiségek száma a szemétszállítási díj meghatározásának alapja. Ezzel kapcsolatban az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a helyiségek száma, mint a szemétszállítási díj megállapításának alapja, nem minden esetben tükrözi a ténylegesen elvégzett közszolgáltatást és a szolgáltatás-ellenszolgáltatás közötti nagy különbséghez vezethet. (55/1998. (XI. 27.) AB határozat)
    • ha a díjtétel kizárólag a háztartásban élõ személyek számához kötött. Ekkor – a testület szerint – az önkormányzati szabályozás a közszolgáltatás igénybevevõit megfosztja attól a lehetõségtõl, hogy a tényleges szemétkibocsátás mértékéhez igazodva fizessék az elvégzett szolgáltatás díját. (52/2000. (XII. 18.) AB határozat).

Tétényi Éva, az általa javasolt önkormányzati rendeletben, a törvényi előírásoknak megfelelve, igyekszik a város lakosságának terhein csökkenteni!