A balkán legnyugatibb piaca!
2011. febr. 4.

<p>Tegnap este a testületi ülésen Meggyes Tamás, aki idáig a várost 11 éven keresztül polgármesterként vezette, kritikán aluli stílusban hazudozással és hűtlen kezeléssel vádolta Tétényi Éva polgármestert, a piac kiszervezését indítványozó előterjesztése miatt. Előterjesztését a polgármesterasszony visszavonta. Mit tartalmazott pontosan is az előterjesztés, és mit hantázott folyamatosan Meggyes?</p>

Előterjesztését olyan szándék vezérelte, hogy a városi piac megfelelő színvonalon és minőségben, gazdaságosan működhessen. Egy piac működésének milyen feltételei vannak és milyen költségek azok, melyek nem jutottak be Meggyes tudatába, vagy ügyesen titkolja. Mostanáig a piac működése úgy történt, hogy a piacfelügyelő végigment a piacon, és az árusoktól beszedte a helypénzt. Közben ellenőrizte az árusok árusítási jogalapját, így  a zugárusok nem voltak jelen a piacon. 2010-ben megszüntették a piacfelügyelői állást, ezzel megszűnt a bevételek beszedése, és a piac rendjének ellenőrzése. A helyzet mára odáig jutott, hogy boldog boldogtalan árulhatott a piacon mindenféle hamisított engedélyekkel. Megjelentek a „fekete árusok”, a leszólító kellemetlenkedő alakok, és az ellenőrizetlen termékeket árusító kereskedők is. Ennek az állapotnak a végére tett volna pontot a Tétényi Éva féle előterjesztés.

„Javasolom, hogy a piac üzemeltetésével kapcsolatos feladatok kerüljenek ki a Polgármesteri Hivatalból, és a piac üzemeltetésére az önkormányzat kössön üzemeltetési szerződést”. „A rendelet célja, hogy meghatározza az esztergomi Városi Piac fenntartóját, üzemeltetőjét, területét, működtetésének feltételrendszerét..”

Meggyes és az általa irányított Steindl Balázson keresztül vezetett csoport minden racionalitást mellőzve olyan számokkal bombázta a hallgatóságát, aminek köze nem volt a piac reális működéséhez. Szuper közgazdászunk (is), csak a bevételeket szajkózta (azon már meg sem lepődünk, hogy pontatlanul), még enyhe gondolatcsírában sem merült fel benne, hogy költségek is léteznek. Pedig ezen költségek között olyan nem kis tételek szerepelnek, mint a szemétszállítás, takarítás, közmű díjak, bérek (piacfelügyelő, gombaszakértő WC-s néni, takarítószemélyzet). De komoly összegeket kellett –volna- fordítani az út és járdafelújításokra, elárusító asztalok javítására, és még a fák gallyazására is.  Nézzük meg az elmúlt évek eredményeit számokban.

 

Piaci bevételek alakulása:

Piac fenntartásával kapcsolatos költségek

2006. év: 25.370.000 Ft

8.700.000 Ft

2007. év: 27.600.000 Ft

9.000.000 Ft

2008. év: 19.365.000 Ft

9.800.000 Ft

2009. év:  8.790.000 Ft

10.310.000 Ft

2010. év:  9.000.000 Ft

10.300.000 Ft

 

A fenti táblázatból egyértelműen kiderül: az elmúlt két esztendőben a piac bevételei drasztikusan csökkentek. Nem hogy nyereséget nem termelt, hanem milliós veszteséggel kell szembenézni. Ennek az egyik oka a piacfelügyelői állás megszűntetése. Ezzel egyenes arányban hanyatlott a városi piac rendezettsége, kinézete.

Az előterjesztés ennek az állapotnak vetett volna véget. De a Meggyes-csoport számára jelen esetben sem az a fontos, hogy nekünk esztergomiaknak mi lenne jó, vagy a piacon a megélhetésükért dolgozók normális emberi körülmények között tudjanak létezni. Nem fontos, hogy veszteséges működésű piacból újra gazdaságos, rentábilis egység jöjjön létre. Ivanov képviselő szerint a jelenlegi állapotot azért kell fixálni, mert japán turisták rendszeresen fotóznak, útikalauzukban szerepeltetik az esztergomi piacot (??). Fejüregébe nem jut el, hogy miért! Valószínűleg azért, mert a balkán legnyugatibb piaca címmel szerepelünk!