Fogadóóra Fidesz-módra
2011. jan. 27.

<p>Meghallgatás vagy kihallgatás? Látszatdemokrácia diktafonnal a Meggyes csoportnál!</p>

Szép számban gyűltek az emberek az esztergomi polgármesteri hivatalban a nagy csinnadrattával beharangozott képviselői fogadóórákra. Jöttek, mert remélték, találkozhatnak képviselőjükkel, elmondhatják mi az, amit szeretnének, és mi az amit elvárnának egy megválasztott képviselőtől. Nagy felbuzdulásukban a képviselők felcserélték a dátumokat, időpontokat, helyszíneket. Így előfordult nem egy esetben, hogy akihez jöttek az már rég elment, vagy csak másnap lesz a hivatalban. Teljesen véletlenül, ezekről a változásokról elfelejtették tájékoztatni az embereket. Mondjuk Zoltai Dánielt abban az időpontban, amikor állítólag nem ért rá, és éppen Pál György fogadta az ő választókörzetében élőket. Ebben az időben Zoltait a Strigonium Zrt.-nél többen látták.

De nézzük meg, miként zajlik egy fogadó óra napjainkban,  1953. január 26-án. Hopp, elírtam véletlenül a dátumot, 2011-ben. A képviselők által bejelentett időpontokban megjelentek azok valószínűsíthető ismerősei. És mivel kitalálták, hogy egyszerre csak egy személy lehet bent, kapásból a „haver” be is sétált. Mikor a várakozók közül is bejutott végre valaki mi derült ki? Bent jegyzőkönyvbe vették a meghallgatásra érkező adatait, a megkeresés témáját, és ráadásul diktafon rögzítette a beszélgetést. Az egész meghallgatás „bájosságát” a meghallgatáson végig jelenlévő biztonsági ember adta.

Egy jegyzőkönyv, egy jegyzőkönyvvezető, egy biztonsági őr, és egy kérdés nélkül bekapcsolt diktafonnal megerősített képviselő. A helyzet egy kicsit emlékeztet a régi idők rendőrségi kihallgatásaira, mikor beidézték a polgárokat okkal ok nélkül. De minek is lehet ott egy diktafon? (Ne is merjünk arra gondolni, hogy ezek a diktafonok azok a diktafonok, melyek a polgármesteri átadás – átvételkor hiányoztak) Nem feltételezem, hogy a memóriájuk olyan, hogy ne emlékeznének arra, hogy miért is kereste fel őt a választópolgár. Ha igen, akkor minek a jegyzőkönyv? És mit keresett ott a biztonsági őr? Van félnivalójuk saját választópolgáraiktól?

Petróczi Gyula önkormányzati képviselő fogadóórájára is szép számmal érkeztek a választókörzet lakói. Szerették volna átadni az általuk összegyűjtött 265 aláírást, melyben kérik, tartson lakossági fórumot. Petróczi úr közölte, nem fogadja el, mert az aláírások mellett nem szerepel a cím és egyébként sem esedékes annak összehívása. De minek is hívná össze?

Van olyan ember ma Esztergomban, aki komolyan el is hiszi, hogy a Meggyes-csoport tagjait kicsit is érdekli a városban élők sorsa? Foglalkozik a Meggyes-csoport a törvényességgel? Bábként viselkednek, adják át a felvételeket főnöküknek, egy újabb lista elkészítéséhez.

De ezen Esztergomban nem csodálkozik szinte már senki.