Meggyes és a „jutalomfalat”
2011. jan. 25.

<div>
<p>A Meggyes-csoport által módosított és elfogadott költségvetés olyan elrejtett aknákat tartalmaz, mely alkalmas lehet az intézményvezetőink zsarolására.</p>
</div>

A Meggyes-csoport Tétényi Éva nyakába szeretné varrni felelőtlen gazdálkodásuknak eredményét: Az intézmények bezárásának és a dolgozók elbocsátásának felelősségét. Terveik szerint az intézmények a jelenlegi költségvetéssel maximum 2-3 hónapig működhetnek, majd kivéreznek. Jellemző felelős gondolkodásukra, hogy a Kőrösy László Kollégium évi 75 millió Forint helyett, 5 millió forintból lenne kénytelen gazdálkodni. Ez arra sem elég, hogy a takarító a porszívót bekapcsolja.

 

És itt lépne életbe az általuk beépített akna. Meggyes-csoport a testület hatáskörében tartott 500 millió forintot. Ezzel azt tudja elérni, hogy az intézményvezetők –mikor már elfogyott a válságköltségvetésben az intézménynek szánt pénz- a frakció, ezen belül Meggyes Tamás „kegyeit” keressék. Vele egyeztessenek tantervekről, -melyhez köztudottan szintén ért- üzemeltetési feladatokról, személyi kérdésekről (ki az, aki neki szimpatikus). Ahol a pénz ott a hatalom, tartja a mondás. Jelen gazdasági helyzetben az emberek utolsó fillérjüket élik fel. Természetesen ilyen helyzetben sokkal érzékenyebben reagálnak és ezáltal könnyebben lehet őket sakkban tartani. Erre játszik Meggyes is. Kell a pénz működésre, nem szeretnéd az elbocsátásokat? Hozzám gyere, ha jól viselkedsz, és azt csinálod amit ÉN mondok, kaphatsz pénzt.

 

És itt lép érvénybe egy másik elem, a kettős városvezetés. Tétényitől a Meggyes-csoport elvont minden olyan jogkört, mellyel Meggyes rendelkezett. A testület Fideszes tagjai a hatáskörükben maradt pénzek felhasználásáról nem kérdés kinek a javaslatára választja ki, hogy mely intézmények lesznek megsegítve. Itt sem a racionalitás vezeti a csoportot, hanem főnökük és pártjuk egyéni és pillanatnyi érdeke.

 

Számukra egy dolog a fontos: Minden balhét rátolni az ellehetetlenített Tétényire!