Mi lesz veled, Esztergom?
Közélet
2011. jan. 20.

<p>A ma esti esztergomi népgyűlésnek, és az utána következő képviselő-testületi ülésnek komoly tétje van. A Meggyes Tamás és Steindl Balázs vezette Fidesz-frakció múlt héten elfogadott válságköltségvetése végleg ellehetetlenítené a várost. A Tétényi Éva által előterjesztett válságköltségvetés a pénzügyi gondnok, a városháza pénzügyi osztályának dolgozói és az aljegyző egyetértésével készült, ellenben a Fidesz-frakció által az utolsó pillanatban a testület elé hozott büdzsétervezetet senkivel sem egyeztették, és úgy szavazták meg a képviselők, hogy az önkormányzati törvényben előírt könyvvizsgáló írásos véleménye sem szerepelt az anyagban. Így fordulhatott elő, hogy a múlt csütörtökön elfogadott, de a polgármester által még alá nem írt válságköltségvetésben a Meggyes Tamás vezette frakció úgy semmisítette meg a város jóléti intézkedéseit, és lehetetlenítette el Esztergom óvodáit, iskoláit, intézményeit, hogy közben hazug sajtóközleményekkel, illetve a városi suttogó propaganda útján megpróbálják mindezt a polgármesterre fogni.</p>

Az Alkotmánybíróság egy határozatának indoklása szerint (69/1995. (XII.12.AB) az önkormányzat nem élhet vissza hatalmi pozíciójával saját gazdasági táraságainak  érdekében, így alkotmányellenesnek mondható a frakció által elfogadott költségvetésben a Strigonium Zrt. és az Élményfürdő támogatása. Amellett, hogy ebből a 270 millió forintból minden egyes munkahely megmenthető lenne Esztergomban, a törvény értelmében a városi cégek és holdingok további működésének finanszírozása, valamint veszteségeik csökkentése nem veszélyeztetheti a kötelező közfeladatok ellátását. Ez a felelőtlen és választóit becsapó, öncélú politikusi magatartás a vagyonfelosztás rémével fenyeget, melytől Tétényi Éva mindenképpen szeretné megmenteni a várost. Amennyiben a csütörtöki testületi ülésen ezt az alkotmányba és törvényekbe ütköző válságköltségvetést mégis elfogadná a testület és a pénzügyi biztos, valamint az aljegyző is ellenjegyzi, úgy a polgármester is köteles aláírni azt, de ebben az esetben minden felelősség Meggyes Tamást és a Fidesz frakciót terheli.

Tétényi Éva továbbra is kiáll az előző városvezetés súlyos gazdasági hibái és mulasztásai miatt elindított adósságrendezési eljárás mellett, és a város érdekében minden eszközzel megpróbálja megakadályozni, hogy a képviselő-testület vagyonfelosztást kezdeményezve kiárusítsa a város vagyonát. Az általa beterjesztett alaprendelet a törvényi előírásoknak megfelelően, az érdekeltekkel folytatott egyeztetéssel készült. Ebből világosan kiderül, hogy az alapfeladatok ellátását biztosítani tudja a város, ennek elfogadása után kezdődhet el a tényleges reorganizáció, azaz a működési költségek csökkentése. A csökkentés a tavalyihoz képest így is 2 milliárd forint körüli összeget mutat, ezek után már csak az a kérdés: vajon hová tűntek ezek a pénzek?

Mivel a polgármesternek törvényben rögzített joga, hogy az önkormányzat érdekeit sértő költségvetést egy alkalommal újratárgyaltathatja  a testülettel, Tétényi Éva a mai testületi ülésen megpróbál közös nevezőre jutni az együttműködésre négy hónapja képtelen, és hamis kijelentésekkel a közvéleményt megtéveszteni próbáló frakcióval. Azért hívta össze a főtérre mára a polgárokat Tétényi Éva, hogy minden esztergomi első kézből értesülhessen arról, ami a városházán történik.

Polgármesteri Hivatal, Esztergom

(forrás)