Esztergom 1984
2011. jan. 11.

<p>Vasárnap késő este az MTV1-en Böszörményi Géza rendezésében, 1988-ban készült Hungarian Dracula című film került bemutatásra. Láttam többször, de olyan áthallásokat éltem meg, mintha semmi sem változott volna, amiről a mai Esztergom jut eszembe.</p>

1953-at írunk, mindenhol Rákosi és Sztálin képe köszön vissza.

Kovács Lajos, az egykori profi bokszoló, aki a háború előtt Hungarian Dracula néven bejárta a fél világot, most egy gyárban dolgozik. Egy nap hívatják az igazgatóságra, majd egy lefüggönyözött autón az Államvédelmi Hatóságra viszik, mert nagy a szája. Kovácsot kémkedéssel és rendszerelleni összeesküvéssel vádolják. A házkutatás során persze sok "bűnjelet" találnak, mindent tudnak róla és persze mindent félremagyaráznak. Végül mégis szabadon engedik a nehézsúlyút, de ahol tudják, a rendszer hű kiszolgálói Kovácsot lejáratják.

A gyárba nem mehet vissza, az ÁVH és a párt emberei megnehezítették az életét.

Nappal kénytelen szenet lapátolni, este pedig egy rosszhírű mulatóban dolgozik.

 

Eltelt lassan 58 év és mégis úgy érzem mintha semmi nem változott volna. Az önkormányzati választások előtt is a képek Esztergomban mindenhonnan visszaköszöntek, csak most nem Rákosi és Sztálin volt rajta. A rendszer hű kiszolgálóinak most sem rossz, titkosszolgálatuk is van, nem is akármilyen. Gyűjtik az adatokat, figyelnek, igaz most az „ÁVH” nem visz el, de aki nem hátrál, százszámra kaphatja az idézést, a fortélyos félelem igazgat.

Ha nem félsz - esetleg könyvet írsz Meggyesről és kiszolgálóiról -, a bokszkesztyűt fel kell venned, készülhetsz mindenre. Arra is, hogy ügynökök ügynököznek le, újra 1953-ban érezheted magad.

 

Epilógus:

 

Böszörményi Géza 1924-ben született, megjárta Kistarcsát. Beszervezték, aláírása és jelentései is vannak. Ennek ellenére nem tartom ügynöknek! Nem csupán azért, mert Gervai András Fedőneve: "szocializmus" - Művészek, ügynökök, titkosszolgák című, múlt héten bemutatott könyve is ezt bizonyítja, hanem azért mert az életével, filmjeivel - Recsk 1950-53 (1988), Hungarian Dracula (1988) – Böszörményi 1984-es orwelli történelmet írt.

 

Vajon az 1988-ban még ifjúgárdista vagy MSZMP tag Fideszes részönkormányzati érti, miről írtam?

 

Kovács Géza