Ingatag magyarázat az együtt nem működésre
2011. jan. 9.

<p>Az esztergomi Fidesznek nevezett Meggyes-frakció a január hatodikán majdnem megtartott, ám távollétük miatt meghiúsult testületi ülés szabotálását az alábbiakkal magyarázta:</p>

"Ismét rendkívüli testületi ülést hívott össze Tétényi Éva polgármesterasszony, amelynek fő pillére a válságköltségvetés lett volna, azonban a képviselők az ehhez szükséges adatokat nem kapták meg időben, így érdemi tárgyalás, illetve döntés sem születhetett volna róla." - forrás: Meggyes Tamás honlapja.

Jól hangzik. Mélyen elítélendő. Attól tekintsünk el persze, hogy már a december 16-i testületi ülésre elkészült a költségvetési koncepció.

December 28-án testületi ülés lett volna, ha a Fidesz hajlandó lett volna megjelenni. Ugyan úgy mint most. Aztán pedig sírnak, hogy nem tudnak semmiről. Teccettek volna nem elszabotálni a munkát és nem lenne ilyen gond...

De tekintsünk vissza a nem is olyan régi múltba. Hogy ment a költségvetés tárgyalása 2010 elején?

2010. január 21-én tárgyalta az előző testület a 2010-es költségvetés első fordulós előterjesztését.

Esztergomban a képviselők online kapják kézhez az előterjesztéseket, így a dátumból könnyen dokumentálható az, hogy mikor találkozhatott a szemfüles képviselő a felkerült anyaggal.

Esetünkben a 2010. január 21-i ülés "könyvtárában" NEM SZEREPEL a költségvetés első fordulós tárgyalásának előterjesztése. Ez annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel csak az ülésen kapták kézhez a képviselők az anyagot, amiről dönteniük kellett. Nem tette senki szóvá, hogy nincs idejük tanulmányozni azt, amiről szavaznának. A Fidesz többséget ez akkor NEM zavarta.

A második fordulóra és a költségvetés elfogadására február 24-én került sor. Jellemző módon egy rendkívüli ülés keretein belül. Miért érdekes ez?

Például azért, mert a 2011. január 6-i testületi ülés elszabotálását Steind Balázs frakcióvezető a következőkkel indokolta: "a Tétényi Éva által szervezett összejövetelek a munkatervben nem szereplő rendkívüli ülésnek számítanak, ezekre a képviselők nem kapták meg időben az előterjesztéseket, ezért nem vettek részt a munkában". Pedig a meghívót két nappal előbb megkapták, mint ahogy az ülés elkezdődött, sőt a szintén elszabotált decemberi ultosó ülés után Tétényi Éva polgármester bejelentette, hogy január hatodikán pótolják az elmaradt ülést. A költségvetés koncepciója pedig december 22. óta elérhető a világhálón.

Egy éve, még Meggyes idejében a meghívót a rendkívüli ülésre az ülés kezdete előtt épp egy nappal tették fel. Senki nem reklamált. Ahogy azért sem, hogy épp az ülés kezdete előtt 2 perccel tették fel a végleges költségvetés anyagát.

Ezek alapján annyi látszik csak: a Meggyes-frakciót csak akkor zavarja az előkészítetlenség, ha nem Meggyes a polgármester. Miért is jó nekik ez? Ő tudják! De lehet, hogy mi is...