Ifjúsági színház kor-társ bérlet - Monoblock: Helló, náci!
2011. 01. 25. 17:00

Művelődési Ház (Zsinagóga)

2011. január 25-én, kedden 17 órakor

Monoblock:
HELLÓ, NÁCI!
a Kolibri Színház előadása

Rudi – Ruszina Szabolcs
Jan – Szanitter Dávid
Erich – Mészáros Tamás
Rendzte: Tóth József

A Kolibri évek óta a tizenéves korosztályt foglalkoztató kérdésekről, jelenségekről szóló színdarabokat választ ifjúsági színházi repertoárjába. Az előadások olyan, a társadalom által sokszor tabuként kezelt témákat, konfliktusokat mutatnak be, amelyek véleményformálásra késztetik kamasz nézőiket. A produkciókhoz kapcsolódó drámafoglalkozások pedig lehetőséget nyújtanak ezeknek a véleményeknek játékos formában történő megvitatására, továbbgondolására.
„A darabot hat éve Halléban, a német gyerekszínházi műhelyek évente esedékes, városról városra vándorló fesztiválján láttam, ahol egytől-egyig érdekes és izgalmas témákat feldolgozó ifjúsági darabok voltak a programban - meséli Novák János, a Kolibri igazgatója. - A bemutatókhoz olyan beszélgetéseket szerveztek, melyekre a fiatal nézők mellett szociológusokat, szociális munkásokat, politikusokat, közéleti személyiségeket is meghívtak - ez sokféle aspektussal színesítette a látottak megközelítését. A Helló, náci! ebben az erős mezőnyben is az egyik legjobb előadás volt: nem csak engem fogott meg, a diskurzusba belehallgatva tapasztaltam, a diákokat is felkavarta."
A történet Németország keleti részén, a volt NDK területén egy kisváros rendőrőrsén játszódik. Hely híján az egyik autószerelő műhelynél az este folyamán történt csoportos verekedés két résztvevőjének osztoznia kell az őrszobán: a tizenhét éves, neonáci Rudi, és az országban illegálisan dolgozó lengyel Jan kénytelen együtt várakozni, amíg meg nem kezdődik az eset kivizsgálása.