Maradt a törvénytelen megoldás szemétdíj ügyben
Környezetünk
2010. dec. 17.

<p>Évek óta törvényt sért az Esztergomi Önkormányzat szemétdíj rendelete, mivel a háztartások által fizetendő díjat az oda bejelentett lakosok száma alapján fizetteti meg a polgárokkal, holott ilyen számítási módra nem ad lehetőséget a hatályos jogi környezet. Tétényi Éva polgármester előterjesztése alapján a lakók száma szerinti elszámolásról a szeméttároló edények űrmérete alapján történő elszámolásra térhetett volna át a város, ezt azonban a Fideszes többség megakadályozta, egyben megszavazták - a pénzügyi biztos útmutatása alapján - a szemétdíjjal kapcsolatos kedvezmények eltörlését.</p>

A polgármester által javasolt új rendszerben egy 4 fős család a jelenlegi 4800 forintos havi szemétszállítási díj helyett mindössze 1800 (60 literes) vagy 2700 (120 literes) forintot fizetett volna a közszolgáltatásért. Az űrméret alapján történő elszámolás ösztönzőleg hatna a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen a szelektív gyűjtőkbe kerülő hulladék jelentősen csökkenthetik az elszállítandó szemét mennyiségét, ezáltal kisebb gyűjtőedénnyel a háztartások is jelentős összegeket spórolhattak volna.

A Fidesz frakció nem működött együtt az évek óta tartó törvénytelenség felszámolásában.

A pénzügyi biztos felszólítására az adósságrendezési eljárás szabályaival összhangban megszüntetésre kerültek a nyugdíjasok és a gyermekek kedvezményei. A törvénytelen elszámolási módozattal együtt ez jelentősen meg fogja növelni a családok és az idősek terheit - ezért is érthetetlen, hogy a Fidesz miért zárkózott el a jóval kedvezőbb és igazságosabb, "amennyit szemetelsz, annyit fizetsz" elv bevezetése elől. A törvénytelen átalány fenntartásával mostantól mindenki - életkorra tekintet nélkül - fizetheti a trehány, sokat szemetelő, nem szelektívan hulladékot gyűjtő szomszédai helyett is az egyen-díjat, ahelyett, hogy együtt, egymásra és a környezetre odafigyelve csökkentenénk a város hulladékkibocsátását.

Információink szerint nemsokára újabb díjemelkedés várható, mivel a jelenleg a város által használt bicskei szemétlerakó nemsokára meg fog telni, emiatt új, még messzebb lévő, még drágábban elérhető lerakóba fog utazni Esztergom hulladéka.

(forrás)