Nem találják Meggyes állítólagos "merénylőjét"
Közélet
2010. dec. 17.

<p><span>Ismét elmaradt a bíróságon a Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester ellen állítólag géppisztolyos merényletet tervező férfi büntetőpere, miután a vádlott nem jelent meg. A szerdai már a második ilyen eset volt: Sz. K. az augusztusi első tárgyalásra sem ment el. Érdekes, hogy az emberölési kísérlettel vádolt személyt kétszer is elengedte a hatóság, mivel nem tartottak a szökésétől.</span></p>

Ez erősíti azt a helyi vélekedést, hogy az ügy komolysága megkérdőjelezhető. Mással aligha magyarázható, hogy Sz. K.-t az első tárgyalás előtt is nehezen találták meg, mégis elengedték. Eltűnt, újra körözni kezdték, majd elfogták, de mivel megígérte, hogy a második tárgyaláson ott lesz, nem tartották előzetesben. Esztergomban azt is sokan furcsállják, hogy míg más ügyekben évekig előzetesben tartanak gyanúsítottakat és bilincsben visznek vádlottakat a bíróságra, egy ilyen súlyú ügy vádlottja szabadlábon lehet.

 

Meggyes tavaly ősszel, a mellette szervezett szimpátiatüntetésen jelentette be, hogy egy motorról, géppisztollyal akarták megölni őt. Szerinte a támadók "az MSZP zsoldjában állnak". Többeket vádolt érintettséggel. Utalt korábbi kampányfőnökére, Horváth Mihályra, aki rágalmazásért már többször beperelte őt hasonló kijelentései miatt, de a Meggyes elleni eljárások megakadtak, mivel mentelmi jogát nem függesztette fel a Ház. Meggyes a merénylettel kapcsolatban célzott egy helyi vállalkozóra, Misznéder Jánosra is.

Mindkettejüket összefüggésbe hozta korábban házának és autójának 2008-as felgyújtásával. Utóbbi üggyel kapcsolatban tudni érdemes, hogy Misznédert "bepalizták". Kiderült ugyanis az eljárásban, hogy egy bűnözői csoport megvetette a lábát Esztergomban, a polgármester elleni akciójukhoz pedig sértődött emberként Misznédert találták meg, aki egy építési ügy miatt összetűzött az önkormányzattal. Az újabb ügybe (az állítólagos merénylet-kísérletbe) Misznédert felbujtóként próbálták belekeverni.

Ám a vállalkozó - érezve, hogy ismét csőbe akarják húzni - értesítette a hatóságokat a gyanús ügy körülményeiről, hogy ne kerüljön megint hasonló helyzetbe. Segítségével a nyomozást hamar le is zárták, azt pedig nem találták végül bizonyítottnak, hogy neki vagy Horváthnak köze lenne a tervezett merénylethez.

 

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=375873

(forrás)