Volt is, nincs is jegyző Esztergomban
2010. dec. 15.

<p><span>Furcsa állapot állt elő Esztergomban, miután Marosi György jegyző a mai nappal lemondott hivataláról, utódja körül pedig politikai vitát gerjeszt a képviselőtestületben többségben lévő jobboldal.</span><br /><br /></p>

A helyzetet bonyolítja, hogy jogilag utódlásról nincs is szó, hiszen az elmúlt években - bár Marosi dolgozott a törvényesség őreként - a város előző jegyzője is hivatalban volt, csak éppen a munkáját nem tudta ellátni, mivel ezt Meggyes Tamás egykori fideszes polgármester évekig nem tette lehetővé.
Úgy tudjuk, a város új, független polgármestere, Tétényi Éva a helyzet rendezésén dolgozik, ám a helyi Fidesz azzal vádolja, hogy Csomor Sándor "visszavételével" törvénytelenséget követne el. Arra hivatkoznak, hogy egy októberi bírósági döntés szerint a Marosi előtt jegyzőként dolgozó hivatalnok jogszerűtlenül töltötte be posztját, hivatali ideje is törvénysértő volt, így "visszavétele" is az lenne.

Ám a törvényességre ezúttal ügyelni igyekvő helyi jobboldal korábban nem volt ilyen érzékeny. Az Esztergomban sokat bírált Meggyes-féle "sajátos demokráciafelfogás" talán legnagyobb port felvert példája volt a hivatalába visszahelyezett, ám posztját elfoglalni nem tudó jegyző ügye.

Csomor Sándor ellen 2005-ben indult fegyelmi, majd eltávolították, amiért - más mellett törvénytelenségek gyanúja miatt - nyilvánosan bírálta a Meggyes szívügyének tekintett élményfürdő-beruházást. Az önkormányzat akkori közlése szerint "kerékkötőjévé vált a városban a közakarat érvényesülésének", Csomor viszont azt állította: az volt a baj, hogy "a polgármestert zavarták a jogszabályok".

Csomort végül azért váltották le, mert állítólag nem tette le hivatali esküjét. Az eskütételről szóló dokumentumokat azonban maga Meggyes írta alá, majd évekig - az élményfürdővel kapcsolatos vitáig - nem zavarta az a körülmény, hogy testület előtt szóban nem tett esküt. A helyi Fidesz most ismét ezt a momentumot ragadta ki és egy őszi Legfelsőbb Bírósági (LB) ítéletet citál.

Érvelésük azonban hibás, mert az LB döntés az ügy egy részkérdéséről szólt, és nem mondott ellent a Csomort 2007-ben jogerősen hivatalába visszahelyező bírósági döntésnek. Az akkori ítéletet azonban Meggyes és az önkormányzat évekig figyelmen kívül hagyta és nem engedte dolgozni Csomort. E makacsság miatt többször megbüntették a várost több százezer forintra. Csomor most lapunknak azt mondta: három jogerős bírósági határozat is kimondja, hogy jogsértően távolították el, így beosztása azóta is jogfolytonos.

Emlékeztetett: a bíróság szintén jogerősen, visszamenőleg megítélte neki juttatásait és kamatait. Ez ellen Meggyesék felülvizsgálati kérelemmel éltek, melyről az LB januárban dönt.


Lengyel Tibor / Népszava