Megint perel az Önkormányzat: 50 ezer forint nem vagyoni kárt követel Esztergom tőlem
Közélet
2010. dec. 11.

<p>Még 2009 végén történt, hogy Esztergom Város Önkormányzata képviseletében a Portörő Ügyvédi Iroda (dr. Portörő Ágnes 1054 Budapest, Szemere út 8. IV. em 1. ) keresetet terjesztett elő a Komárom- Esztergom Megyei Bíróság előtt  a PILAR Kft ellen jóhírnév megsértése miatt. A keresetet a felperes a Szeretgom “offline” 2008. augusztus 29. napján kelt számában megjelent "Iskolapélda" c. cikkben foglaltakra alapozta. A szokásos elfogultsági kifogások után az eljáró bíróság 2010. szeptember 3. napjára tűzött ki érdemi tárgyalást. A PILAR Kft. nevében érdemben azzal védekeztünk, hogy a PILAR Kft. 2008. augusztus 29. napján mág nem létezett, mert csak 2008. szeptember 1. napján alakult.</p>

A per tárgya a cikk azon kijelentése, miszerint a "képviselőtestület" "parancsra" "szégyenteljes döntést hozott". A cikk állítása szerint ez a döntés nem más, mint a Szent István Gimnázium tanári létszámának augusztus végi, utolsó pillanatban történt lecsökkentése, mely csupán egy adminisztrációs hiba folytán nem érte el azt a szándékolt hatást, amit a cikk írója előre látott. A cikkben további tények megjelenését kifogásolta a felperes: többek között az ominózus egyházi kárpótlásból származó 1,6 milliárd forintos követelés 2004-es más célokra elköltésének emlegetését nehezményezte.

A felperes jogi képviselője 2010. október 5. napján a PILAR Kft. mellett perbe vonta Cserép Jánost mint II. rendű alperest. A perbevonás után az eljáró bíróság 2010. november 5. napján az I. r. alperes PILAR Kft. ellen az eljárást megszüntette.

A végzést Esztergom Város Önkormányzata képviseletében már az Ernszt és Tóth Ügyvédi Iroda ( dr. Tóth M. Gábor 1054 Budapest, Szemere út 8. IV. em.1. ) fellebezte meg és kártérítésre terjesztette ki a keresetet Cserép János ellen 2010. november 26. napján. Az ügyvédi iroda 50 ezer forint kártérítést követel az Önkormányzat nevében az alábbi indokok alapján:

Igazából, csak reménykedni tudok benne, hogy minderre nem Tétényi Éva adott felhatalmazást az ügyvédeknek.

A történet pikantériája, hogy az ugyanezen tényállás miatt a Szeretgom ellen indult sajtó-helyreigazítási perben a Szeretgomnak megítélt 60 ezer forintos perköltséget Esztergom Város Önkormányzata a jogerős ítélet ellenére immár közel 2 éve nem fizette meg.

(forrás)